Goldring Analiza capacitatii de plata

ENEnglish Version

Curs Valutar BNR

30.11.2018 | 29.11.2018

 • eurEUR4.65604.6560
 • usdUSD0.79380.7938
 • chfCHF4.11694.1169
 • hufHUF0.62780.6278

convertor valutar

Indici Internationali

Oferit de www.patria.cz

Dobanzi Centrale

 • Dobanda centala USA

  BNR
  RON 1.75%
 • Dobanda centala Zona Euro
  ECB
  EUR 0.00%
 • Dobanda centala USA
  FED
  USD 0.50%
 • Dobanda centala Marea Britanie
  BOE
  GBP 0.50%

Calendare financiare

Calendar:  Intern    Extern

D L M M J V S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tutoriale Video

Analiza capacitatii de plata

Indicatorii care reflecta capacitatea de plata pe termen scurt sunt:

 

  Lichiditatea globala sau generala Active circulante / Datorii curente


  Reflecta posibilitatea elementelor patrimoniale curente de a se transforma intr-un timp scurt in lichiditati pentru a achita datoriile curente. Daca valoarea totala a pasivelor curente este mai mare decat valoarea totala a activelor curente atunci acest indicator e subunitar si aceasta ar putea arata ca finantarea pe termen scurt a fost folosita pentru achizitionarea de "active pe termen lung" ceea ce in mod normal e considerat periculos, cu toate ca exista ramuri pentru care o valoare mai mica decat 1 a acestui indicator este considerata acceptabila. Valoarea supraunitara a acestei rate semnifica faptul ca fondul de rulment este pozitiv, si, totodata, aceasta ii permite intreprinderii sa faca fata anumitor dereglari ce pot aparea in miscarea activelor circulante. Lichiditatea generala e considerata satisfacatoare pentru valori cuprinse intre 1,2 si 1,9.

 • Lichiditatea intermediara sau redusa (Active circulante - Stocuri) / Datorii curente


  Exprima capacitatea firmei de a-si onora datoriile pe termen scurt din creante, investitii financiare pe termen scurt si disponibilitati banesti. Este evident faptul ca mijloacele banesti, precum si creantele sunt mai usor disponibile pentru stingerea datoriilor decat o unitatea de stocuri de orice tip. Valoarea acestei rate se considera normala, potrivit uzantelor internationale, daca este de 0,8 si 1.

 • Lichiditatea imediata sau testul acid (Active circulante - Stocuri - Creante) / Datorii curente


  Reflecta posibilitatea achitarii datoriilor pe termen scurt pe seama numerarului aflat in casierie , a disponibilitatilor bancare si a plasamentelor de scurta durata. Se considera ca nivelul acestei rate este normal intre 0,2 si 0,3. Acest indicator poate fi manipulat destul de usor. Trebuie corelat cu celelalte rate de lichiditate.

 • Solvabilitatea reprezinta capacitatea de plata pe termen lung a agentului economic, adica posibilitatea acoperirii datoriilor totale din activele detinute.

  Indicatorii care reflecta capacitatea de plata pe termen lung sunt:

 • Solvabilitatea financiara Total active / Total datorii


  Se recomanda ca aceasta rata sa fie mai mare de 1,5 – ceea ce inseamna ca activele sa acopere datoriile totale o data si jumatate. O valoare situata sub 1,5 evidentiaza riscul de insolvabilitate pe care si l-au asumat furnizorii/creditorii de fonduri puse la dispozitia firmei.

 • Solvabilitatea patrimoniala Capitaluri proptii / (Capitaluri proprii + Total datorii) * 100


  Reflecta ponderea capitalurilor proprii in total surse de finantare. Se recomanda ca nivelul acestora sa fie mai mare de 30%, adica sursele proprii de finantare sa reprezinte o treime din totalul surselor de finantare.

 • Indicatorii prezentati in cazul capacitatii de plata mai sunt cunoscuti si sub denumirea ca indicatori de bonitate ai agentului economic. Acesti indicatori servesc atat in cazul acordarii unor credite, cat si in relatiile cu furnizorii si terte persoane.

  Indicatorii privind utilizarea activelor:

  Rotatia stocurilor Cifra de afaceri / Stocuri


  Arata influenta stocurilor existente asupra miscarii bilantiere; o valoare ridicata a acesteia arata o situatie favorabila pentru agentul economic. Trebuie facuta precizarea ca datorita faptului ca vanzarile apar de-a lungul intregului an in timp ce stocul se defineste pentru o anumita data e recomandat sa se utilizeze stocul mediu ( (stocul initial + stocul final)/2 ).
 • Viteza de reinnoire a stocurilor prin cifra de afaceri (Stocuri / Cifra de afaceri) * 360


  Acest indicator reflecta numarul de zile necesar pentru innoirea stocurilor. Daca stocurile se invart mai greu – numarul de zile a crescut, nu inseamna neaparat ca este un aspect negativ, mai ales daca volumul de activitate a crescut.

 • Durata de recuperare a creantelor (Creante / Cifra de afaceri) * 360


  Indica ritmul incasarii creantelor concretizate in clienti, debitori. Cu cat marimea acestui indicator este mai mica cu atat creantele se incaseaza mai repede. Acest indicator se exprima in mod concret in numarul de zile in care compania recupereaza creantele.

 • Durata de rambursare a datoriilor (Datorii totale / Cifra de afaceri) * 360


  Indica ritmul achitarii datoriilor fata de terti ale agentului economic. Valorile mici ale acestui indicator arata ca societatea isi achita obligatiile mai repede. Ca si durata de recuperare a creantelor, acest indicator exprima in mod concret numarul de zile in care compania isi ramburseaza datoriile fata de furnizori.

 • Ciclul de conversie a numerarului


  Durata de recuperare Creante + Durata de rotatie Stocuri - Durata rambursare Datorii
  Daca durata de plata a furnizorilor acopera stationarea sub forma de stocuri si de incasare a creantelor inseamna ca respectiva companie beneficiaza de un credit comercial si isi poate plati furnizorii la timp, dupa incasarea creantelor si iesirea stocurilor prin vanzare.

 • Viteza de rotatie a activelor circulante (Active circulante / Cifra de afaceri) * 360


  Arata durata in zile a unei rotatii si este favorabila daca are valori mici.

 • Rata de eficienta a activelor circulante (Cifra de afaceri / Active circulante) * 100


  Arata cifra de afaceri la 100 lei active circulante. Indicatorul este mai bun cu cat este mai mare.

 • Rata utilizarii activelor fixe (Cifra de afaceri / Active fixe) * 100


  Arata cifra de afaceri la 100 lei active fixe. Cu cat acest indicator este mai mare cu atat este mai bun.

Pozitia financiara a unei entitati este influentata de resursele economice pe care le controleaza, de structura sa financiara, lichiditatea si solvabilitatea sa si de capacitatea sa de a se adapta schimbarilor mediului in care isi desfasoara activitatea. Informatiile despre resursele economice controlate de entitate si capacitatea sa din trecut de a modifica aceste resurse sunt utile pentru a anticipa capacitatea entitatii de a genera numerar sau echivalente de numerar in viitor.

Informatiile despre structura financiara sunt utile pentru a anticipa nevoile viitoare de creditare si modul in care profiturile si fluxurile viitoare de numerar vor fi repartizate intre cei care au un interes fata de entitate; acestea sunt utile si pentru anticiparea sanselor entitatii de a primi finantare in viitor. Informatiile despre lichiditate si solvabilitate sunt utile pentru a anticipa capacitatea entitatii de a-si onora angajamentele financiare scadente.

 

 

Aboneaza-te pentru mai multe informatii despre cum sa-ti maximizezi profitul, studii de caz,oportunitati de investitie, primeste toate informatiile de care ai nevoie direct pe mail: APASA aici


Vrei sa testezi o strategie de investitii sau sa incepi sa faci cu adevarat profit ?

Deschide un CONT DEMO  sau un  CONT NOU  alaturi de brokerul tau.