Analiza graficelor: Tipuri de lumânări

Salutare, tuturor! Astăzi vom învăța principalele tipare de lumânări care apar pe graficele investiționale. Acestea pot fi de inversare a trendului și de continuare a acestuia. Dar, mai întâi, să vedem ce sunt lumânările?

O lumânare este o modalitate de a afișa informații despre mișcarea prețului unui activ. Diagramele cu lumânări sunt una dintre cele mai populare componente ale analizei tehnice, deoarece ajută investitorii să ia decizii de tranzacționare, pe baza unor modele ce apar în mod regulat și care ajută la prognozarea direcției prețului pe termen scurt.

Acest articol se concentrează pe graficele zilnice, când fiecare lumânare reprezintă o singură zi de tranzacționare.

Lumânarea are trei caracteristici de bază:

 • Corpul – reprezintă intervalul închis-deschis;
 • Fitilul/umbra – arată maximul/minimul pe parcursul zilei;
 • Culoarea – arată mișcările pieței: verde – creșteri ale prețului, iar roșu arată scăderile.

lumânări analiză tehnică

De-a lungul timpului, lumânarea individuală formează un model pe care investitorul îl poate folosi pentru a recunoaște nivelurile majore de suport sau de rezistență.

Există foarte multe modele de lumânări care indică o oportunitate în cadrul unei piețe, unele oferă o perspectivă asupra echilibrului dintre presiunile de cumpărare și vânzare, în timp ce altele identifică un model de continuare sau de indecizie a pieței.

Înainte de a începe să investești este bine să se familiarizezi cu tiparele de lumânări.

Modelele bullish se pot forma după un trend descendent al pieței și semnalează o inversare a mișcărilor de preț.

Șase tipuri de lumânări Bullish

 1. Hammer (Ciocanul)

lumânări analiză tehnică

Modelul lumânării-ciocan este format dintr-un corp scurt cu un fitil inferior lung și se găsește în partea de jos a trendului descendent.

Un ciocan arată că, deși a existat o presiune de vânzare în timpul zilei, în cele din urmă o presiune puternică de cumpărare a condus prețul înapoi în sus, culoarea corpului poate varia, dar un ciocan verde indică un bull market mai puternic decât indică ciocanul roșu.

 1. Inverse Hammer (Ciocanul inversat)

lumânări analiză tehnică

Este similar cu un ciocan bullish. Acesta sugerează că, în

curând, cumpărătorii vor avea control asupra pieței. Singura diferență dintre cele două ciocane este că fitilul superior este lung, în timp ce fitilul inferior este scurt, indicând faptul că presiunea de cumpărare a fost urmată de o presiune de vânzare care nu a fost suficient de puternică pentru a conduce prețul pieței în jos.

 1. Bullish Engulfing (Înghițire Bullish)

 

lumânări analiză tehnică

Modelul bullish engulfing este format din 2 lumânări. Prima lumânare este un corp roșu scurt care este complet înghițit de o lumânare verde mai mare, deși a doua zi se deschide mai jos decât prima zi, piața bullish împinge prețul în sus și arată o victorie evidentă pentru cumpărători.

 1. Piercing line (Linia de străpungere)

lumânări analiză tehnică

Linia de străpungere este, de asemenea, un model de 2 bastoane format dintr-o lumânare roșie lungă urmată de o lumânare verde lungă. Există, de obicei, un decalaj evident în jos între prețul de închidere al primei lumânări și cel de deschidere a lumânării verzi, ceea ce indică o presiune puternică de cumpărare, deoarece prețul a fost împins până deasupra prețului mediu din ziua precedentă.

 1. Morning Star (Steaua de dimineață)

lumânări analiză tehnică

Modelul formațiunii Morning Star este alcătuit din 3 bețe, 1 lumânare cu corp scurt între o lumânare lungă roșie și una lungă verde. Acesta semnalizează că presiunea de vânzare din prima zi se diminuează și că piața bull este pe cale să înceapă.

 1. Three White Soldiers (Cei 3 soldați)

lumânări analiză tehnică

Modelul celor trei soldați s-a format pe parcursul a 3 zile, și este format din lumânări verzi lungi și consecutive, cu fitiluri mici, care se deschid și se închid progresiv mai sus decât în ziua precedentă. Acesta reprezintă un semnal de creștere puternică, formată după o tendință descendentă și arată un avans constant al presiunii de cumpărare.

Lumânările bearish se formează, de obicei, după o tendință ascendentă și semnalează un punct de rezistență, un pesimism puternic cu privire la prețul pieței, ceea ce determină adesea investitorii să își închidă pozițiile lungi și să deschidă o poziție scurtă pentru a profita de scăderea prețului.

Șase tipuri de lumânări Bearish

 1. Hanging Man

 

lumânări analiză tehnică

Hanging man este echivalentul bearish al unui ciocan, are aceeași formă, dar se formează la sfârșitul unei tendințe ascendente. Acesta indică faptul că a existat o vânzare semnificativă în timpul zilei, dar că investitorii au reușit să împingă din nou prețul în sus. Vânzarea mare este deseori văzută ca un indiciu că bulls pierd controlul asupra pieței.

 1. Shooting Star (Stea căzătoare)

lumânări analiză tehnică

Steaua căzătoare are aceeași formă ca și ciocanul inversat, dar este formată într-o tendință ascendentă, are un corp inferior mic și un fitil superior lung. De obicei, piața va avea un decalaj ușor ridicat la deschidere și va ajunge la un maxim intraday înainte de a se închide la un preț chiar deasupra deschiderii, ca o stea care cade la pământ.

 1. Bearish Engulfing (Înghițire Bearish)

 

lumânări analiză tehnică

Modelul bearish engulfing apare la sfârșitul unui trend ascendent. Prima lumânare are un corp mic și verde care este cuprins de o lumânare roșie lungă. Cu cât cea de-a doua lumânare coboară mai jos, cu atât tendința va fi mai semnificativă.

 1. Evening Star (Steaua de seară)

lumânări analiză tehnică

Steaua de seară este un model de trei lumânări și este echivalentul stelei de dimineață. Acesta este format dintr-o lumânare scurtă intercalată între o lumânare verde lungă și o lumânare roșie mare. Modelul indică inversarea unui trend ascendent și este puternic atunci când a treia lumânare șterge câștigurile primei lumânări.

 1. Three Black Crows (Cele 3 ciori negre)

lumânări analiză tehnică

Modelul de lumânări trei ciori negre este format din trei lumânări roșii lungi consecutive cu fitiluri scurte sau inexistente. Fiecare sesiune se deschide la un preț similar cu cel din ziua precedentă, dar presiunile de vânzare împing prețul mai jos și mai jos cu fiecare închidere. Investitorii consideră acest model ca fiind începutul unei tendințe descendente, deoarece vânzătorul a depășit cumpărătorii pe parcursul a trei zile consecutive.

 1. Dark Cloud (Norul întunecat)

 

lumânări analiză tehnică

Acest model de sfeșnic indică o inversare bearish: un nor negru peste optimismul zilei precedente. Acesta cuprinde două lumânări: o lumânare roșie, care se deschide deasupra lumânării verzi anterioare și se închide sub punctul său de mijloc. Acesta semnalează că urșii au preluat sesiunea împingând prețul brusc mai jos, în cazul în care fitilurile lumânării sunt scurte, sugerează că tendința descendentă este extrem de puternică.

Când un model de lumânări nu indică o schimbare în direcția pieței este cunoscut ca un model de continuare. Acesta îi poate ajuta pe investitori să identifice o perioadă de repaus pe o piață, moment în care există o indecizie a pieței sau o mișcare neutră a prețurilor.

 1. Doji

 

lumânări analiză tehnică

Aceasta este singura formațiune care nu are corp. Nivelurile de deschidere și de închidere ale lumânărilor sunt fie egale, fie foarte apropiate. Acest model arată o luptă între cumpărători și vânzători, care are ca rezultat lipsa de câștig pentru ambele părți. Acest model poate fi regăsit atât în cazul unei piețe Bearish, cât și în cazul uneia Bullish.

 1. Spinning top (Vârful învârtitor)

 

lumânări analiză tehnică

Spinning top are un corp scurt centrat între fitiluri de lungime egală. Modelul indică indecizie pe piață, rezultând o schimbare nesemnificativă a prețului, bulls au trimis prețul mai sus, în timp ce bears au împins din nou în jos. Spinning top este adesea considerat ca o perioadă de consolidare sau de repaus după o tendință ascendentă sau descendentă semnificativă. Vârful învârtitor este un semn neutru.

 1. Falling three methods (Cele 3 metode în scădere)

lumânări analiză tehnică

Cele trei metode care se încadrează sunt folosite pentru a prezice continuarea unei tendințe curente (Bullish sau Bearish). Modelul Bearish se numește Falling three methods, este format dintr-un corp roșu lung urmat de trei corpuri verzi mici și un alt corp roșu. Lumânările verzi sunt toate conținute în intervalul corpurilor Bearish și arată investitorilor că bilele nu au suficientă forță pentru a inversa trendul.

 1. Risking three methods (Cele 3 metode riscante)

lumânări analiză tehnicăAcest model este opusul celor trei metode în scădere și cuprinde trei lumânări roșii scurte, plasate într-un interval de două lumânări verzi lungi. acesta arată investitorilor că, în ciuda unor presiuni de vânzare, cumpărătorii păstrează controlul pieței.

Înainte de a încheia, e important de menționat că înveți cel mai ușor să citești modelele de lumânări prin tranzacționare și, deci, prin urmărirea pieței. Dacă încă nu te simți pregătit să tranzacționezi cu adevărat, îți poți deschide un cont DEMO cu Goldring.

Ahmad Sunbol