Goldring Contul de profit si pierdere

ENEnglish Version

Curs Valutar BNR

30.11.2018 | 29.11.2018

 • eurEUR4.65604.6560
 • usdUSD0.79380.7938
 • chfCHF4.11694.1169
 • hufHUF0.62780.6278

convertor valutar

Indici Internationali

Oferit de www.patria.cz

Dobanzi Centrale

 • Dobanda centala USA

  BNR
  RON 1.75%
 • Dobanda centala Zona Euro
  ECB
  EUR 0.00%
 • Dobanda centala USA
  FED
  USD 0.50%
 • Dobanda centala Marea Britanie
  BOE
  GBP 0.50%

Calendare financiare

Calendar:  Intern    Extern

D L M M J V S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tutoriale Video

Contul de profit si pierdere

Contul de profit si pierdere, denumit si situatia rezultatelor financiare reprezinta efectul deciziilor operationale ale managementului asupra performantelor firmei si asupra profitului, respectiv pierderii pentru actionari, pe o anumita perioada de timp.

Profitul sau pierderea calculate in cadrul acestui document majoreaza, respectiv reduc nivelul capitalurilor proprii ale actionarilor din bilantul contabil. Astfel, situatia privind rezultatele obtinute este o prelungire necesara a bilantului, in vederea explicitarii unei componente importante a modificarii capitalurilor actionarilor si a oferirii de informatii detaliate, necesare pentru masurarea performantei financiare.

Contul de profit si pierdere contine veniturile recunoscute pe o anumita perioada de timp si cheltuielile efectuate pentru obtinerea acestor venituri, cheltuieli din care fac parte si deprecierea activelor sau pasivelor (cheltuieli cu amortizarea si provizioanele) si impozitele.

Nivelul performantei unei companii este reflectat prin nivelul profitului, stiind ca rezultatul exercitiului financiar este egal cu rezultatul brut din care se scade impozitul pe profit.

REZULTAT FINANCIAR = REZULTAT BRUT – Impozitul/profit

 

REZULTATUL BRUT = Rezultat exploatare + Rezultat financiar + Rezultat extraordinar


O observatie importanta ar fi aceea ca o companie poatea avea un rezultat financiar pozitiv, dar rezultatul activitatii de exploatare sa fie unul negativ, ceea ce nu este o situatie de dorit. Spunem lucrul acesta deoarece o companie sanatoasa trebuie sa se bazeze pe profiturile provenite din activitatea sa curenta, de baza, cele financiare fiind numai auxiliare.

Indicatorii care masoara profitabilitatea unei companii sunt :

 

 

 • ROS (Return On Sales) sau Marja profitului net

  - care reprezinta profitul net raportat la cifra de afaceri Profit net / Cifra de afaceri
  Indica marimea profitabilitatii companiei.O rata a profitului ridicata indica o profitabilitate mare a societatii.

 • ROA - Return on Assets sau rentabilitate economica (Profit net / Active totale) * 100


  O versiune simplificata a ROA este raportul dintre profitul net si activele totale, care indica cati lei de profit obtine compania la 100 lei active. Cu cat este mai mare cu atat este mai bun.
  ROA se compara cu WACC - weighted average cost of capital deoarece ROA masoara profitul obtinut pe costul de capital – Profit net /(Capitaluri proprii + Datorii totale). WACC este media ponderata intre costul capitalurilor proprii si rata dobanzii. La modul simplificat ROA se compara cu rata dobanzii a pietei.
  Masoara profitabilitatea pentru toti detinatorii de capital, atat de capital propriu   actionari, cat si de capital imprumutat   creditorii.
  O varianta mai sofisticata a acestui indicator se calculeaza ca profit brut+cheltuielile cu dobanzile x (1- rata de impozitare)/active totale

 • ROE - Return on Equity sau rentabilitatea financiara (Profit net / Capitaluri proprii) * 100


  Masoara profitul obtinut de investitor in urma investitiei sale prin aportul adus la capitalurile proprii. Prin urmare este corect a se compara aceasta rata cu costul capitalurilor proprii.
  Este poate cel mai important indicator al performantei, deoarece pune fata in fata profitul net ramas la dispozitia societatii cu valoarea capitalurilor proprii, adica partea din total capitaluri ce le revine actionarilor.
  Indica profitul net obtinut la 100 lei capitaluri proprii. Cu cat este mai mare cu atat este mai bun.

Informatiile despre performanta unei entitati, in special profitabilitatea acesteia, sunt necesare pentru evaluarea modificarilor potentiale ale resurselor economice pe care entitatea le va putea controla in viitor. In acest sens, informatiile despre variabilitatea performantelor sunt importante. Informaţiile despre performante sunt utile in a anticipa capacitatea entitatii de a genera fluxuri de numerar cu ajutorul resurselor existente. Ele sunt utile si pentru formularea rationamentelor despre eficienta cu care entitatea poate utiliza noi resurse.

Partile componente ale situatiilor financiare se coreleaza, deoarece ele reflecta diferite aspecte ale acelorasi tranzactii sau ale altor evenimente. Desi fiecare situatie ofera informatii diferite, este probabil ca nici una sa nu serveasca unui singur scop sau sa ofere toate informatiile impuse de necesitatile specifice ale utilizatorilor. De exemplu, contul de profit si pierdere ofera o imagine incompleta a performantei, daca nu este folosit impreuna cu bilantul si situatia modificarilor pozitiei financiare.

 

Aboneaza-te pentru mai multe informatii despre cum sa-ti maximizezi profitul, studii de caz,oportunitati de investitie, primeste toate informatiile de care ai nevoie direct pe mail: APASA aici


Vrei sa testezi o strategie de investitii sau sa incepi sa faci cu adevarat profit ?

Deschide un CONT DEMO  sau un  CONT NOU  alaturi de brokerul tau.