Cum îți poți proteja portofoliul cu ajutorul opțiunilor?

Salutare, tuturor! Astăzi vom învăța câteva trucuri despre cum să ne protejăm portofoliul cu ajutorul opțiunilor.

Instrumente & strategii de acoperire împotriva riscurilor

Există câteva strategii care îmi vin în minte gând mă gândesc la acoperirea portofoliului cu ajutorul opțiunilor:

 • ETF-uri cu indici de acțiuni: SPY, IWM, QQQ;
 • Instrumente de volatilitate: opțiuni, VIX, VXX;
 • Cele mai mari poziții din portofoliu;
 • Acoperire cu costuri zero pe poziții profitabile de acțiuni.

ETF-uri cu indici de acțiuni

Cele mai simple instrumente care pot fi folosite cu scopul acoperirii sunt ETF-urile cu indici de acțiuni, precum SPY (S&P 500) sau IWM (Russell 2000), deoarece acestea reprezintă piața de capital în general. Dacă piața de capital „se prăbușește” înseamnă că aceste instrumente se prăbușesc și ele, așadar pozițiile long pe aceste instrumente vor exploda.

Dar ce opțiuni  put  să cumperi și cu ce scadență?

Aceasta este o întrebare dificilă, la care văd două răspunsuri:

 1. Cumpără opțiuni put pe termen mai scurt și continuă să le reachiziționezi pe măsură ce expiră fiecare rundă.
 2. Cumpără opțiuni put pe termen mai lung și acoperă portofoliul mai des.

Intervalul de timp de acoperire

Să aruncăm o privire la graficul actual al SPY:

opțiuni

În prezent, indicele este în scădere și poate că unii dintre voi vor să își protejeze portofoliile împotriva unei corecții.

Opțiunile de vânzare cu scadență de 450 de zile se tranzacționează la un preț de aproximativ 600$:

opțiuni

Între timp, contractele de vânzare cu opțiune put în valoare de 600$ în ciclul de 87 de zile (aprilie 2022) se află la cota 418$:

opțiuni

Ideea este că, dacă vei cumpăra protecție pe termen lung, aceasta va fi mult mai scumpă decât dacă ai cumpăra strike-uri OTM (out of the money) mai mari, ceea ce necesită o scădere mult mai mare a pieței pentru a obține același nivel de protecție.

Consider că o întrebare mai potrivită decât „Ce fel de opțiuni put să cumpăr? Ce maturitate trebuie să aibă acestea?” este „Împotriva a ce vreau să îmi protejez portofoliul?”  Vrei să îl protejezi împotriva unei catastrofe generale sau vrei să îl ferești de o scădere moderată a pieței? În cazul în care vreau să îmi feresc portofoliul de o catastrofă semnificativă, aș cumpăra opțiuni OTM mult mai profunde, cu o cantitate mai mare de contracte:

opțiuni

Opțiunile put 300 și 250 din ciclul mai 2022 sunt OTM foarte adânci, dar valoarea lor va exploda dacă piața se prăbușește puternic în următoarele două luni. Sunt mai interesat de o scădere masivă a pieței decât de una superficială. Cel mai probabil opțiunile vor expira fără valoare, un rezultat acceptabil și asumat – dacă urmărești să îți protejezi portofoliul, și nu să le utilizezi speculativ (două lucruri diferite).

Instrumente de volatilitate

În ceea ce privește instrumentele de volatilitate, eu prefer opțiunile call VXX ca instrument de protecție a portofoliului. VXX urmărește modificarea procentuală zilnică a contractelor futures VIX pe termen scurt, care cresc în cazul unei prăbușiri a pieței:

opțiuni

Creșterea VXX este cauzată de haosul din 2020. Brokerii care dețineau opțiuni call în VXX în acel interval de timp au câștigat foarte mulți bani.

La fel ca opțiunile put SPY, opțiunile call VXX vor pierde bani, cu excepția cazului în care piața se prăbușește și volatilitatea crește brusc. Ele sunt, de asemenea, foarte scumpe. Cu VXX în prezent la 18,47$, opțiunile call de 39 de zile cu un preț de exercitare de 25$ sunt 130$ fiecare.

opțiuni

Opțiunea strike 25 este cu aproape 20% peste prețul actual al VXX, ceea ce înseamnă că aceste opțiuni call vor expira fără valoare dacă contractele futures VIX pe termen scurt nu cresc cu peste 20% în următoarea lună.

Decăderea VXX

VXX este diferit de SPY, deoarece VXX urmărește modificările procentuale zilnice ale contractelor futures VIX pe termen scurt. Acest lucru contează pentru că, pe măsură ce VXX scade la prețuri mai mici, avem nevoie de un vârf de volatilitate semnificativ mai mare pentru a ne întoarce la nivelul de exercitare a call strike-ului pe care îl achiziționăm.

Spre exemplu, dacă VXX este la 25$ și cumpăr opțiuni call cu scadența 30, am nevoie de o creștere de 20% a contractelor futures VIX pe termen scurt pentru ca VXX să ajungă la scadența opțiunii mele call. În schimb, dacă volatilitatea pieței se prăbușește și VXX scade la 20 de dolari în următoarele două săptămâni, am nevoie de o creștere de 50% a volatilității pentru a ajunge la prețul meu de exercitare de 30$.

Pe măsură ce VXX scade, vârful de volatilitate trebuie să fie mai mare pentru a reveni la call strike. Din acest motiv, prefer să cumpăr opțiuni call pe termen mai scurt pe VXX, astfel încât call strike-ul meu să rămână mai aproape de VXX pe măsură ce acesta scade în perioadele mai calme ale pieței. Iată o vizualizare simplă pentru a ilustra ce vreau să spun:

opțiuni

Dacă luăm în considerare un scenariu în care cumpăr o opțiune call pe termen lung la primul strike (cel mai din stânga), opțiunea ar fi în continuare OTM în timpul vârfului VXX, din cauza scăderii VXX în timp, urmată de un vârf. În schimb, dacă voi cumpăra opțiuni call pe termen mai scurt, la strike-uri care urmăresc VXX în jos, în condiții normale de piață, strike-ul meu va fi într-o poziție mai bună (mai mică) atunci când VXX va crește în cele din urmă.

Unul dintre beneficiile utilizării opțiunilor call VXX pentru acoperire este că VXX poate crește exponențial în timpul unei perioade de turbulențe pe piață (a se vedea: 2020).

Din moment ce VXX urmărește modificările procentuale zilnice ale contractelor futures VIX pe termen scurt, valoarea în dolari a VXX crește în timpul unei corecții severe a pieței, combinată cu o perioadă susținută de volatilitate ridicată în care contractele futures VIX se află în retragere (indicele VIX > contractele futures VIX).

De exemplu, dacă VXX este la 25$ și contractele futures VIX pe termen scurt cresc cu 50% (de la 20$ la 30$), VXX va ajunge la 37,5$ în ziua respectivă. Dacă contractele futures cresc cu încă 50% în ziua următoare (de la 30$ la 45$), VXX ajunge de la 37,5$ la 56,25$. Aici intervin câștigurile exponențiale.

În cazul în care VIX este la 50$, iar contractele futures VIX pe termen scurt sunt la 45$, acestea vor ajunge la 50$ pe măsură ce trece timpul, dacă volatilitatea pieței / VIX rămân ridicate. Asta înseamnă că VXX va pluti în derivă cu încă 10% până la peste 60$. Dacă volatilitatea continuă să fie ridicată și VXX va continua să plutească în derivă.

Perioadele susținute de volatilitate ridicată sunt rare și nu durează la nesfârșit, dar matematica este în favoarea VXX în acele perioade, ceea ce face ca opțiunile call să fie instrumente de acoperire foarte eficiente. Participanții din piață sunt conștienți de acest lucru, ceea ce face ca opțiunile de cumpărare VXX să fie scumpe atunci când volatilitatea pieței este ridicată.

Cele mai mari poziții din portofoliu

În loc să folosești produse precum SPY sau VXX pentru a acoperi un portofoliu, poți acoperi întotdeauna doar cele mai mari poziții din portofoliu. Dacă piața se prăbușește, cele mai mari poziții ale tale vor pierde cei mai mulți bani, ceea ce face ca aceste poziții să fie un loc bun pentru a plasa tranzacții de protecție.

De exemplu, cele mai mari poziții sunt Tesla (TSLA) și Apple (APPL). Dacă vreau să îmi protejez portofoliul împotriva unei scăderi a pieței, este indicat să mă concentrez doar pe aceste două poziții. Dacă vreau să acopăr Tesla, aș putea cumpăra opțiuni put, aș putea cumpăra opțiuni call în lipsă față de acțiunile mele profitabile (poziții call sau acțiuni) sau pur și simplu aș putea lua profituri pe o parte din poziție pentru a reduce dimensiunea acesteia.

Pentru a înțelege mai bine, vom exemplifica

Am cumpărat 100 de acțiuni TSLA cu 700$/acțiune

Prețul actual este de 1050$/acțiune

Cum pot acoperi această poziție?

Pot fie să vând o opțiune call în lipsă (short selling), fie să cumpăr o opțiune put împotriva acțiunilor mele.

Momentan, profitul meu este de 1050 – 700 = 350$/acțiune, iar, din moment ce am 100 de acțiuni, am un profit total de 35.000$.

Primul scenariu presupune ca eu să vând în lipsă o opțiune call împotriva acțiunilor mele:

 • opțiunea de 1050$ cu scadența în martie, pe o perioadă de 45 de zile se tranzacționează la 99,5$/contract
 • dacă voi vinde în lipsă această opțiune call, voi primi 99,5$ * 100 = 9.950$
 • în acest caz, mi-am blocat profitul, ceea ce înseamnă că, dacă prețul la data scadenței a fost mai mare de 1050$ (prețul de exercitare), maximul pe care îl pot obține este diferența dintre prețul de exercitare (1050$) și prețul acțiunilor mele (700$). Deci, având în vedere că am 100 de acțiuni: 1050$ – 700$ = 350$/acțiune; 100 * 350$ = 35.000$
 • din moment ce am obținut 9.950$ în urma vânzării în lipsă a opțiunii call, profitul meu este de 35.000$ + 9.950$ = 44.950$.

În acest scenariu, riscul este că, dacă prețul ar fi fost mai mare decât prețul de exercitare la scadență, aș pierde poziția mea de acțiuni pentru a acoperi această opțiune short call. Cea mai bună situație pe care vreau să o văd este că prețul este sub prețul meu de exercitare la scadență, în așa fel încât opțiunea short call să expire fără valoare, iar eu să-mi pot păstra acțiunile și cei 9.950$ pe care i-am strâns pentru a intra în tranzacție.

Cel de-al doilea scenariu este ca eu să cumpăr o opțiune put:

 • opțiunea de 950$ cu scadența în martie, pe o perioadă de 45 de zile se tranzacționează la 37$/contract
 • va trebui să plătesc 37$ * 100 = 3.700$
 • poți alege o rată de exercitare OTM mai mare, astfel va fi mai ieftin.

În acest scenariu, dacă prețul la maturitate este mai mare decât prețul meu de exercitare, opțiunea va expira fără valoare, deci voi pierde cei 3700$. În schimb, dacă prețul este mai mic decât prețul meu de exercitare, voi avea de câștigat de pe urma tranzacției. Ține minte că urmărești să îți protejezi portofoliul, nu să faci profit.

Acoperire cu costuri zero pe poziții profitabile de acțiuni

Dacă ai poziții profitabile pe acțiuni pentru minim 100 de acțiuni, poți să îți acoperi portofoliul cu zero costuri, folosind strategia costless collar, adică „gulerul fără costuri”. Această strategie constă în vânzarea în lipsă a unei opțiuni call și cumpărarea unei opțiuni put fără costuri.

Haide să vedem cum funcționează această strategie pe acțiuni APPL:

Dețin 200 de acțiuni APPL pe care le-am cumpărat cu 145$/acțiune, iar în prezent acestea costă 173$/acțiune. Dacă aș vrea să îmi protejez poziția acțiunilor fără costuri în luna martie din anul curent, aș putea face următoarea tranzacție:

opțiuni

Dacă vând în lipsă opțiunea call 195 cu 1,07$ și cumpăr opțiunea put cu 1,04$, voi crea un costless collar pentru că vânzarea în lipsă a opțiunii call 195 finanțează cumpărarea opțiunii put 145. Practic, este o opțiune call acoperită, caz în care cumperi o opțiune put la același preț sau chiar mai ieftin decât prețul opțiunii call (credit of the call).

Cu această configurație, voi proteja 100 de acțiuni sub 145$/acțiune (valoarea de exercitare a opțiunii put), dar s-ar putea să fiu nevoit să îmi vând acțiunile dacă APPL depășește 190$ până la data scadenței. Am 200 de acțiuni APPL, așa că aș putea să vând două opțiuni call și să cumpăr două opțiuni put pentru a acoperi complet poziția de acțiuni.

Având în vedere că am plătit inițial 145$ pentru acțiuni, această configurație specială de tranzacționare garantează că nu voi suferi nicio pierdere pe acțiuni până în martie 2022, deoarece maturitatea opțiunii put este la 145$ (prețul meu de achiziție).

Gânduri de final

Există o multitudine de moduri prin care poți acoperi un portofoliu sau o poziție, motiv pentru care nu există răspunsuri clare. O mare parte din tranzacționarea opțiunilor constă în stabilirea unor poziții diferite și în cântărirea argumentelor pro/contra ale fiecăreia. Deciziile de tranzacționare vor fi, de asemenea, diferite în funcție de portofoliul tău și de perspectivele tale asupra pieței.

Când o poziție pe care o am este profitabilă, pot să optez pentru poziții de reducere a riscului. Nu aleg opțiuni noi pentru ca apoi să le acopăr imediat, obiectivul meu este să-mi protejez profiturile mari, nu capitalul inițial al tranzacției.

În cele din urmă, cel mai potrivit moment pentru a-ți acoperi portofoliul este când nu e nevoie să îl acoperi. Dacă începi să îți acoperi portofoliul când piața deja începe să scadă, s-ar putea să fie prea târziu și să plătești pentru asta.

Pentru a ne asigura că ai înțeles, imaginează-ți că ai o casă fără asigurare și încerci să cumperi o asigurare împotriva incendiilor în timp ce casa arde. În această situație vei plăti întreaga valoare a casei tale pentru asigurare. Dacă achiziționezi o asigurare împotriva incendiilor înainte de izbucnirea unuia, vei plăti o mică primă pentru asigurare care va face ca polița să merite.

 

Ahmad Sunbol