fbpx

GOLDRING SA


DX

Dolarul american
  21.03.2022

În ciuda tuturor speculațiilor cu privire la pierderea statutului dolarului american ca monedă de rezervă mondială, la aurul care pierde teren ca refugiu sigur și la obligațiunile americane care sunt penalizate pentru cheltuieli nesăbuite ale deficitului bugetar, unde merge capitalul global atunci când lucrurile devin cu adevărat periculoase (cum este invazia Rusiei în Ucraina)? Spre dolar, aur și, la începutul războiului, în obligațiuni de trezorerie americane.

 

Să privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului dolarului american.

Contractul US Dollar Index futures este listat la bursa futures americană Intercontinental Exchange (ICE), sub simbolul bursier DX. US Dollar futures, cu scadența în iun. 2022, a închis săptămâna în jur de 98$, cu circa 2% mai sus față de sfârșitul anului 2021.

 

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long103-104$6%91$

 

dolar

De la minimele din mai 2021, prețul dolarului american a crescut de la un nivel de suport situat sub norul Ichimoku, de la circa 90$. El a reușit sa iasă deasupra norului  în luna nov. 2021. Trendul descendent început de la maximele din mar. 2020 s-a inversat. Prețul se află acum într-un raliu deasupra norului Ichimoku, ceea ce este bullish. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte s-a schimbat și s-a colorat în verde.

Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este pozitiv. De la minimul din luna aug. 2020, linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă cu minime mai înalte și se îndreaptă din nou spre un nivel supra-cumpărat (nivelul 5), ceea ce indică o presiune la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat un semnal de cumpărare în luna ian. 2021, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), sub nivelul zero. Linia MACD are o mișcare ascendentă și se îndreaptă spre un nivel supra-cumpărat (nivelul 1,5), ceea ce indică o presiune la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, dolarul american are o mișcare ascendentă de la minimele din mai 2021.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long101$3%95$

dolar

Pe graficul zilnic, prețul dolarului american are un trend ascendent, cu minime mai înalte de la minimele din mai 2020. Prețul se consolidează în zona 98-99$ în luna mar. 2022. Totuși, în contextul actual (Rusia a escaladat atacurile asupra Ucrainei și Fed a crescut rata dobânzii la 0,5% la ședința din martie 2022), dolarul american poate retesta oricând maximele de la începutul lui mar. 2022. Prețul se tranzacționează deasupra mediilor mobile pe 50 și 200 zile, ceea ce este bullish.

Preferința investitorilor pentru dolarul american este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Linia RS are o mișcare ascendentă de la un nivel de suport începând cu ian. 2022, confirmând raliul prețului dolarului american ca activ de refugiu.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului dolarului american (a se vedea panoul din mijloc). Indicatorii direcționali au trimis un semnal de la sfârșitul lui feb. 2022, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Raliul prețului dolarului este puternic cum linia ADX s-a îndreptat spre nivelul 40.

 

Concluzie finală:

Pe termen mediu este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al dolarului american și testarea unui nivel de rezistență constituit de maximele din dec. 2016 și mar. 2020, de la circa 103-104$, pe fondul de creșteri ale ratei dobânzii până la sfârșitul anului de către Fed.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA