FINTECH – Servicii financiare la un alt nivel

În ultimii ani, conceptul de ”fintech” a devenit din ce în ce mai popular. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere progresul tehnologic pe care l-a traversat întreaga omenire în ultimele decenii.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenul ”fintech”, acesta se referă la o afacere care utilizează tehnologia pentru a îmbunătăți sau automatiza domeniul serviciilor financiare. Altfel spus, fintech-ul descrie procesul care ajută companiile să își îmbunătățească mecanismele financiare, cum ar fi sistemul de plăți și alte operațiuni financiare, utilizând diverși algoritmi folosiți pe computere și, mai nou, chiar și pe telefoane smart. În sens restrâns, fintech este o prescurtare a sintagmei ”financial technology”.

Fintech are o aplicabilitate destul de largă, de la mobile banking și asigurări până la criptomonede și aplicații pentru investiții.

Industria fintech a devenit tot mai populară și mai valoroasă în ultimul timp. Potrivit CB Insights, companiile-unicorn din industria fintech valorează, în total, 154 miliarde dolari. Principalul motiv pentru această ascensiune îl reprezintă schimbarea din rândul băncilor tradiționale, care au promovat și adoptat digitalizarea proceselor, pentru a oferi clienților o experiență cât mai bună și sigură.

Fintech-ul nu este un concept nou, acesta a apărut practic odată cu apariția cardurilor de credit, bancomatelor sau aplicații de finanțe personale. Însă, în ultimul timp, datorită utilizării algoritmilor, a blockchain-urilor și a inteligenței artificiale în general, această industrie s-a dezvoltat extrem de rapid.

Bănci

În cazul băncilor, cel mai popular produs fintech este mobile banking. Puține bănci mai există care să nu aibă dezvoltată o versiune a unui astfel de produs. Prin intermediul mobile banking, clienții au acces instant la conturile personale, pot face plăți și alte operațiuni, chiar și cu telefonul mobil. În ultimul timp, marile bănci au trecut la un alt nivel al mobile banking-ului și au dezvoltat platforme de tipul ”neobanks”. Neobanks reprezintă platforme care facilitează accesul la toate produsele băncii propriu zise, 100% digital, inclusiv deschideri de cont, plăți ale facturilor, contractare credite sau deschiderea unor depozite bancare.

Criptomonede și blockchain

Chiar dacă cele două sunt tehnologii diferite și nu sunt neapărat încadrate în sfera fintech, sunt un rezultat al progresului tehnologic din industria financiară. Toate aceste trei tehnologii complementare ajută la dezvoltarea unor noi produse care să ducă serviciile financiare la un alt nivel.

Investiții și economisire

Fintech a ajutat și la dezvoltarea componentei de investiții și economisire. În ultimii ani au apărut tot mai multe platforme online prin intermediul cărora oamenii pot să își investească banii în diverse instrumente financiare. Procesele au devenit 100% digitale fără a mai fi nevoie de completarea unor documente fizice. Chiar și Goldring a implementat de curând un sistem prin care deschiderea unui cont de tranzacționare să se poată face exclusiv online, fără a mai fi nevoie de prezența fizică a clientului. Cu ajutorul inteligenței artificiale, numeroase companii reușesc să îmbunătățească experiența utilizatorilor de produse pe care aceștia le oferă și să transforme un întreg proces care, de obicei dura câteva zile, să se finalizeze după numai câteva click-uri.

Sisteme de plăți instant

Fintech a avut, probabil, cel mai important rol, în cazul sistemelor de plăți. În prezent, este mai ușor ca niciodată să trimiți bani, oriunde te-ai afla, doar cu un singur click. Printre cele mai populare sisteme de plăți instant se numără: Paypal (simbol PYPL), Square (simbol SQ).

Platforme de credit

O digitalizare continuă se observă și în cazul contractării creditelor. Cu ajutorul tehnologiei, au fost eficientizate procese întregi de aprobare și verificare a documentației, iar accesul la astfel de produse este mai facil ca niciodată. Oamenii pot aplica acum pentru un împrumut cu un sigur click pe aplicația de mobile banking sau o aplicație specializată a instituțiilor de credit. Totodată, fintech a făcut ca întregul proces să fie cât mai transparent, clienții putând permanent accesa informații legate de creditul contractat.

Asigurările

Asigurările reprezintă, probabil, industria cu cea mai scăzută rată de creștere a digitalizării. Companiile de asigurări se adaptează destul de greu la noile tehnologii, iar nenumărate startup-uri fintech încearcă să ofere asistență acestor companii pentru implementarea cât mai rapidă a unor procese automatizate. Totuși, există câteva companii de tip ”insurtech”, ca Oscar Health, Root Insurance sau PolicyGenius care oferă perspective foarte bune legate de dezvoltarea acestei industrii.

Industria fintech continuă să crească iar printre cele mai noi dezvoltări pe care le va avea industria serviciilor financiare pentru 2020, se numără creșterea implementării de robo-advisors pe platformele de tranzacționare sau utilizarea blockchain-urilor pentru combaterea spălării banilor. Totodată, se estimează o digitalizare completă a sistemului bancar dar și o mai amplă reglementare a industriei fintech.

Evoluția fintech va revoluționa întregul sector financiar însă va avea un mare impact și asupra comerțului electronic. Industria fintech evoluează odată cu progresul tehnologic, iar acest lucru îi oferă perspective aproape nelimitate pentru anii ce vor urma.

 

Antonio Oroian,

Broker Goldring

 

Surse:

https://builtin.com/fintech

https://financesonline.com/fintech-trends/

https://www.investopedia.com/terms/f/fintech.asp