fbpx

SSIF GOLDRING SA


IMO

Imperial Oil Ltd.
  31.01.2022

Imperial Oil Ltd. este a doua cea mai mare companie petrolieră integrată din Canada. Este deținută în majoritate de compania petrolieră americană ExxonMobil. Este un producător semnificativ de țiței, bitum diluat și gaze naturale, principalul rafinător de petrol din Canada, un producător cheie de produse petrochimice și un comerciant național cu rețea de vânzare cu amănuntul. Compania are sediul în Calgary, Canada.

Compania a raportat rezultatele financiare pe trimestrul III din 2021, în consens cu așteptările analiștilor. Rezultatul net pe acțiune a fost un profit net de 1,04$, în creștere în raport cu rezultatul din trimestrul III din 2020. Firma a distribuit către acționari un dividend pe acțiune de 0,2117$ pe trimestrul III din 2021 aprox. același cu cel din trimestrul II din 2021 (un randament anual din dividende de 2,05%).

Acțiunea Imperial Oil este listată la New York Stock Exchange și pe bursa de acțiuni canadiană TSX, sub simbolul bursier IMO. Compania are în prezent o capitalizare de piață de circa 28,3 miliarde de dolari, iar prețul acțiunii a crescut de la minimul din mar. 2020 și până în prezent cu circa 470%.

Indicatorul beta β (5 ani) al acțiunii are valoarea de 2,13 ceea ce indică faptul că prețul este teoretic mult mai volatil decât piața.

 

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long55$35%30$

IMO

 

De la minimul din mar. 2020, prețul acțiunii Imperial Oil a crescut de la un nivel de suport situat sub norul Ichimoku, de la circa 7$, și a reușit sa iasă deasupra norului la sfârșitul lui nov. 2020. Prețul se află într-un raliu deasupra norului Ichimoku, ceea ce este ”bullish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.

Indicatorul ROC – Rate of Change ce arată modificarea procentuală a prețurilor este pozitiv. De la minimul din mar. 2020, linia ROC a făcut salturi și a atins un nivel foarte supra-cumpărat (nivele 70& 80), de unde s-a corectat de fiecare dată. De la începutul lui ian. 2022, linia ROC și-a reluat creșterea în teritoriul pozitiv, fapt ce indică o anumită presiune la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence a generat un semnal de cumpărare încă din mai 2020, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), deasupra unui nivel supra-vândut (nivelul -4). Linia indicatorului a avut o traiectorie ascendentă cu minime mai înalte, cu ultimul semnal de cumpărare generat în oct. 2021 și reconfirmat în ian. 2022, fapt ce indică o presiune la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea Imperial Oil are un trend ascendent de la minimul din mar. 2020. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Hold

 

IMO

Pe graficul zilnic al acțiunii Imperial Oil prețul acțiunii a trecut peste nivelul de rezistență constituit din maximele din dec. 2016, de la circa 36$ (linia violet). Dacă trendul ascendent va continua, prețul ar trebui să testeze o zonă de rezistență constituită din maximele istorice din nov. 2007- mai 2008, feb.-apr. 2011 și iul. 2014, de la circa 54- 63$ (zona roșie). Acțiunile se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile, ceea ce este ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea Imperial Oil este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 (a se vedea panoul de jos). Linia RS are un trend ascendent de la un nivel de suport constituit din minimele din 2020, confirmând trendul ascendent al acțiunii. Dacă prețul acțiunii va continua să crească, atunci linia RS ar trebui să-și continue mișcarea ascendentă.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea acțiunii Imperial Oil. Indicatorii direcționali au trimis ultimul semnal la sfârșitul lui dec. 2021, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Trendul este acum unul destul de puternic, cum linia ADX are o mișcare ascendentă spre nivelul 30.

 

Concluzie finală:

Pe termen scurt & mediu este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al prețului acestei acțiuni și testarea maximele istorice.

 

Analiză SSIF Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
24
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA