Listare obligațiuni OMRO26

Marți, 10 mai, debutează la tranzacționare cea mai recentă emisiune de obligațiuni corporative emise de OMRO IFN. Oferta este cea de-a doua emisă de societate și s-a încheiat anticipat în data de 27 ianuarie 2022, intermediarul fiind Goldring.

Emisiunea de obligațiuni denominată în lei, la care au participat doar investitori profesionali, oferă o dobândă de 9,5% și va fi scadentă în 2027. Prin amendament la Ofertă, aceasta a fost suplimentată de la 7.000.000 lei, la 10.000.000 lei, în conformitate cu Documentul de Ofertă și hotărârile statutare ale Emitentului. Fondurile atrase vor finanța dezvoltarea FILBO, o platformă de microcreditare a microîntreprinderilor și a micilor antreprenori români eligibili.

Cum ajută Filbo antreprenorii?

Prin intermediul platformei filbo.ro, micii antreprenori pot accesa un credit de până la 45.000 lei, complet online. Celor care necesită sume mai mari li se atribuie un consilier care le oferă consultanță și îi ghidează în procesul de aplicare. Experiența oferită este 100% digitală, de la încărcarea documentelor și identificarea online, până la semnarea contractului.

Timpul de aplicare pentru credit este aproximat la 10 minute, în timp ce creditul este aprobat în aproximativ 10 ore în ultimele 30 de zile – timp disponibil și actualizat constant pe www.filbo.ro.

Platforma nu solicită antreprenorilor niciun fel de garanții și nici furnizarea de bilete la ordin, întrucât compania beneficiază de programul de garanții europene EaSI, oferit de către Fondul European de Investiții.  Pe lângă Fondul European de Investiții (EIF), OMRO colaborează și cu alte instituții internaționale de renume precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) sau fondul de investiții Helenos cu concentrare pe incluziunea financiară a microîntreprinderilor.

Capitalul asigurat prin prima emisiune de obligațiuni OMRO, listate la Bursa de Valori București în aprilie 2020 și scadente în 2025, a facilitat lansarea cu succes a platformei. În data de 30 iunie 2021, OMRO raporta o creștere cu 39% a valorii portofoliului de credite față de începutul anului și dublarea volumului de credite noi acordate față de prima jumătate a anului 2020. Numărul de împrumuturi prin platforma FILBO a crescut cu 177% față de aceeași perioadă a exercițiului anterior, platforma generând aproximativ 50% din numărul total de împrumuturi și înregistrând peste 1.000 de cereri de finanțare pe lună. În aceeași perioadă de raportare, veniturile OMRO s-au majorat, de asemenea, cu 53%.

În acționariatul OMRO sunt, indirect, Bogdan Ciubotaru și Paul Panciu, profesioniști cu experiență internațională în sectorul financiar, dar și Helenos, primul fond privat de investiții pan-europene lansat cu suportul Fondului European de Investiții pentru sprijinirea finanțării incluzive și a antreprenoriatului social, cu deținere de 13,25%.

OMRO își finanțează activitatea din fonduri proprii, împrumuturi obligatare, precum și cu suportul unor parteneri strategici precum Fondul European de Investiții, BERD, Banca Transilvania, Citibank și mulți alții.

Merită să menționăm și faptul că, la 30.06.2021, peste 83% din valoarea creditelor acordate erau garantate de Programul European pentru Ocupare și Inovare Socială (EaSI Guarantee Instrument), implementat în anul 2020, prin care societatea poate recupera 80% din principalul și din dobânda datorată de clienții care înregistrează întârzieri mai mari de 90 zile.

Compania este, în prezent, în așteptarea licenței de emitent de monedă electronică, urmând să fie unul dintre puținii jucători care va face trecerea de la creditare la moneda digitală și nu invers, acest lucru constituind un avantaj major.

Nu de mult am stat de vorbă cu Florian Teleabă, Director Adjunct al OMRO IFN. Acesta ne-a povestit despre procesul de finanțare a companiilor mici și despre avantajele listării de obligațiuni pe piața de capital. Pe lângă acestea, am aflat detalii despre aprobarea monedei digitale, pe care compania vrea să o obțină, ce presupune aceasta și care sunt planurile de dezvoltare ale companiei. Podcastul poate fi ascultat aici.

YouTube player