fbpx

SSIF GOLDRING SA


LQD

iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond
  27.06.2022

În ciuda tuturor speculațiilor cu privire la pierderea statutului dolarului american ca monedă de rezervă mondială, aurului care pierde teren ca refugiu sigur și obligațiunilor americane care sunt penalizate pentru cheltuieli nesăbuite ale deficitul bugetar, unde merge capitalul global atunci când lucrurile devin cu adevărat periculoase (cum este invazia Rusiei în Ucraina)? Spre dolar, aur și la începutul războiului în obligațiuni de trezorerie americane.

Să privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului obligațiunilor corporate americane cu investment rating.

Fondul iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond este un ETF gestionat de BlackRock listat pe bursa NYSE Arca, sub simbolul bursier LQD. ETF-ul a închis săptămâna în jur de 110$ (5% randament) cu circa 17% mai jos față de sfârșitul anului 2021.

 

 

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Short105$5%117$

ETF LQD

De la maximele din aug.& sept. 2021, prețul obligațiunilor corporate cu investment rating a căzut de deasupra norului Ichimoku, de la circa 136$. Prețul a scăzut sub nor, Lagging line (linia violet) confirmând trendul descendent. ETF-ul se tranzacționează bine sub norul Ichimoku, fiind un semnal de tip ”bearish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în roșu.

Indicatorul ROC – Rate of Change (linia violet) ce arată modificarea prețului este negativ. Din a doua parte a lunii sept. 2021, linia indicatorului a căzut sub nivelul zero și are o mișcare descendentă spre un nivel foarte supra-vândut (nivelul -15), ceea ce indică o presiune la vânzare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat un semnal de vânzare la sfârșitul lunii sept. 2021, cum s-a intersectat și a trecut sub semnalul său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia MACD a avut o mișcare descendentă și a atins un nivel foarte supra-vândut (nivelul -4,5), ceea ce indică o presiune la vânzare. De la acest nivel, linia MACD ar putea avea o întoarcere în sus odată cu prețul.

În general, pe graficul săptămânal, prețul obligațiunilor corporate cu investment rating are un trend descendent.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Short105$5%117$

ETF LQD

Pe graficul zilnic, prețul obligațiunilor corporate cu investment rating are un trend descendent cu maxime mai joase de la vârful de la începutul lui nov. 2021. Prețul se îndreaptă spre minimul din martie 2020. În contextul actual, investitorii instituționali par să reacționeze mai mult la mișcările FED, care a crescut rata dobânzii la 1,75% în ședința din iunie 2022, decât la războiul dintre Rusia și Ucraina. ETF-ul se tranzacționează sub mediile mobile de 50 și 200 zile, ceea ce este ”bearish”.

Preferința investitorilor pentru obligațiunile corporate cu investment rating este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Linia RS are o mișcare ușor ascendentă de la un nivel de suport, reușind sa spargă o linie de trend descendent trasată din apr. 2020.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut scăderea prețului obligațiunilor corporate cu investment rating. Indicatorii direcționali au trimis un semnal încă din dec. 2021, ce arată o direcție descendentă a prețului activului pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut sub –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Trendul ETF-ului a fost unul puternic cum ADX a atins nivelul 50 în feb. 2022. Ultimul val descendent s-a oprit pe moment cu ADX în jurul nivelului 30.

 

Concluzie finală:

Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a trendului descendent al prețului obligațiunilor corporate americane cu investment rating și testarea minimului din martie 2020, de la circa 105$.

Dacă prețul va sparge un nivel de suport dat de minimului din martie 2020, atunci el ar putea cădea și mai jos pe fondul de creșteri ratei dobânzii până la sfârșitul anului de către Federal Reserve.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
24
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune pentru S.U.A. și Canada
0.42%
Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA