Lumanari japoneze

ENEnglish Version

Curs Valutar BNR

30.11.2018 | 29.11.2018

 • eurEUR4.65604.6560
 • usdUSD0.79380.7938
 • chfCHF4.11694.1169
 • hufHUF0.62780.6278

convertor valutar

Indici Internationali

Oferit de www.patria.cz

Dobanzi Centrale

 • Dobanda centala USA

  BNR
  RON 1.75%
 • Dobanda centala Zona Euro
  ECB
  EUR 0.00%
 • Dobanda centala USA
  FED
  USD 0.50%
 • Dobanda centala Marea Britanie
  BOE
  GBP 0.50%

Calendare financiare

Calendar:  Intern    Extern

D L M M J V S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tutoriale Video

Lumanari japoneze

Lumanari japoneze

 

Lumanari japoneze

 

In lectia anterioara ai invatatat ce este un grafic de tip lumanare si cateva elemente de baza ale analizei tehnice.

In aceasta lectie vor fi prezentate lumanarile in detaliu si modul lor de interpretare.

Lumanarile japoneze isi au geneza in Japonia, unde erau folosite pentru a se tranzactiona orez. Steve Nison este omul care a adus tehnica citirii lumanarilor japoneze in occident si a dezvoltat-o incepand cu anii 1990.

Cea mai buna metoda de a intelege lumanarile japoneze este cu ajutorul imaginilor.

 

Lumanari japoneze

 

 

Lumanari japoneze

 

Dupa cum se poate observa, o lumanare de crestere se formeaza atunci cand nivelul de inchidere este mai mare decat nivelul de deschidere. Asemanator, o lumanare de scadere se formeaza cand nivelul de inchidere se situeaza mai jos decat nivelul de deschidere.

Distanta dintre nivelul de deschidere si cel de inchidere formeaza corpul lumanarii iar liniile care ies in afara corpului lumanarilor poarta denumirea de umbre si arata minimele si maximele lumanarii respective.Lumanari japoneze

 

Tipuri de lumanari

Forma lumanarilor spune foarte multe despre actiunea pretului si poate da o idee asupra evolutiei viitoare a unui anumit instrument financiar. Actiunea pretului, transpusa in forma unei lumanari indica sentimentul investitorilor din acea perioada. Interpretarea corecta a lumanarilor, dupa forma, culoarea sau marimea lor, va imbunatati rezultatele unui sistem de tranzactionare.

Corpurile lungi ale lumanarilor simbolizeaza cumpararea/vanzarea masiva in perioada dintre deschiderea si inchiderea lumanarii respective. Cu cat lumanarea este mai lunga, cu atat mai mare este presiunea de cumparare/vanzare.

In limbajul pietei de capital, cumparatorii sunt numiti tauri  ( bull) iar vanzatorii sunt numiti ursi (bear).

 

 

Lumanari japoneze

 

Umbrele lumanarilor ofera informatii pretioase referitoare la actiunea pretului si la posibilitatile de evolutie in viitor.

Lumanarile care au umbre relativ mari fata de corp reprezinta o perioada de indecizie, vanzatorii si cumparatorii controland, pe rand, evolutia pretului.    

 

 

Lumanari japoneze

 

Lumanare de intoarcere


Lumanarile care prezinta o umbra mare in comparatie cu corpul ei, indiferent de culoare(crestere sau scadere), reprezinta indecizie in piata si o activitate redusa a investitorilor. Ca atare, in cazul in care se formeaza o astfel de lumanare intr-un trend general pozitiv, se poate deduce ca nu exista cumparatori suficienti pentru a sustine cresterea si o scadere este posibila. Viceversa, in cazul unei lumanari formate in urma unui trend descendent este posibila o crestere.

 Lumanari japoneze

 

Marubozu


Lumanarile care au minimele si maxime egale cu deschiderea si inchiderea, fie ele de crestere sau de scadere, se numesc marubozu. Pentru o lumanare de crestere vom vedea minimul = deschiderea si maximul = inchiderea iar pentru o lumanare de scadere deschiderea = maximul iar inchiderea = minimul.

Acest tip de lumanare semnifica prezenta masiva a cumparatorilor sau a vanzatorilor si, de regula, pretul continua in directia lumanarii.

 

 

Lumanari japoneze

 

Hammer


Cuvantul Hammer se traduce ciocan in limba romana si reprezinta forma lumanarii.

Lumanarile de tip hammer se formeaza intr-un trend descendent si au corpul mic si umbra lunga in partea de jos. Acest tip de lumanare atentioneaza investitorii ca trendul poate fi pe sfarsit si simbolizeaza prezenta masiva a cumparatorilor la un moment dat, care rezulta in formarea umbrei lumanarii. Cu cat este mai lunga umbra, cu atat mai mare este forta cumparatorilor si potentialul trendului de a-si schimba directia.

 

 

Lumanari japoneze

 

Hanging man este un tip de lumanare asemanator lumanarii de tip hammer care se regaseste intr-un trend ascendent si are o umbra foarte mica in partea de sus sau de multe ori chiar deloc. Umbra din partea de jos este mult mai lunga decat corpul lumanarii iar functiunea acestei lumanari este de a preveni o schimbare de trend.

 

 

Lumanari japoneze

 

Hammer inversat


Dupa cum ii spune si numele, acest tip de lumanare se aseamana cu lumanarea de tip hammer, se regaseste intr-un trend descendent si anticipeaza schimbarea unui trend.

Culoarea corpului nu conteaza iar umbra inferioara a lumanarii este aproape inexistenta, in timp ce umbra superioara este de cel putin 3 ori mai mare decat corpul.

 

 

Lumanari japoneze

 

Shooting star


Acest tip de lumanare este prezent in trendurile ascendente si, de regula, prevede o scadere a pietei pe viitor. Elementele de recunoastere sunt aceleasi ca si pentru hammer inversat, singura diferenta fiind locul din grafic unde se gaseste.

 

 

Lumanari japoneze

 

Doji


Lumanarile de tip Doji au pretul de inchidere egal cu pretul de deschidere sau cel putin corpul lumanarii este foarte mic, aproape inexistent.

Acest tip de lumanare sugereaza indecizie, lupta dintre cumparatori si vanzatori evidentiata de minimele si maximele din timpul lumanarii.

 

 

Lumanari japoneze

 

Lumanarile de tip doji pot identifica un top sau un minim local, in functie de pozitia lor pe grafic. Astfel, daca doji apare intr-un trend ascendent, dupa o serie de lumanari de crestere, se poate deduce ca vanzatorii au intrat in piata in timp ce cumparatorii isi pierd din putere si nu mai pot sustine cresterea.

Asemenea, daca o lumanare doji se formeaza intr-un trend descendent, in zona unui nou minim, poate sta la baza unei schimbari de trend.

 

 

Aboneaza-te pentru informatii de profil, studii de caz,oportunitati de investitie, primeste toate informatiile de care ai nevoie direct pe mail: Click aici


Vrei sa testezi o strategie de investitii sau sa incepi sa tranzactionezi cu adevarat ?

Deschide un CONT DEMO  sau un  CONT NOU  alaturi de brokerul tau.