Moving Average Convergence/Divergence (MACD)

Definiție

Moving average convergence/divergence sau MACD este un indicator de analiză tehnică foarte popular. MACD poate fi utilizat pentru a identifica aspecte ale trendului general, precum impulsul, direcția și durata. MACD are la bază un alt indicator de trend, și anume media mobilă, încorporând două dintre acestea pentru a scădea valoarea mediei mobile exponențiale lente (implicit, EMA de 26 de perioade) din media mobilă exponențială rapidă (implicit, EMA de 12 perioade).

Istorie

În anul 1970, Gerald Appel a creat linia MACD. În 1986, Thomas Aspray a adăugat funcția de histogramă la MACD-ul Gerald Appel. Contribuția lui Aspray a servit ca o modalitate de a anticipa posibilele traversări MACD, care sunt noțiuni fundamentale.

Bazele indicatorului

macd

Pentru a înțelege complet indicatorul MACD, este necesar mai întâi să descompunem fiecare componentă a indicatorului.

Cele trei componente majore

  1. Lina MACD este rezultatul preluării unei EMA (media mobilă exponențială) pe termen mai lung și a scăderii ei dintr-un EMA (media mobilă exponențială) pe termen mai scurt. Valorile cele mai utilizate sunt 26 de zile pentru EMA pe termen mai lung și 12 zile pentru EMA pe termen mai scurt, dar aceasta este alegerea fiecărui investitor.
  2. Linia de semnal este o medie mobilă exponențială a liniei MACD descrisă în componenta 1. Investitorul poate alege ce perioadă EMA dorește să aplice pentru linia de semnal, însă cea de 9 perioade este cea mai des utilizată.
  3. Diferența dintre linia MACD și linia de semnal este ilustrată de Histograma MACD. Diferența dintre cele două linii oscilează în jurul valorii 0 de referință.

O interpretare generală a MACD este atunci când MACD este pozitiv și valoarea histogramei este în creștere, atunci indicatorul ne semnalează un trend ascendent. Atunci când MACD este negativ și valoarea histogramei scade, indicatorul prezența unui trend descendent.

Crossover Line Signal

Un Crossover Line Signal este cel mai frecvent semnal produs de MACD. În primul rând, trebuie să avem în vedere că linia de semnal este în esență un indicator al unui indicator, aceasta calculează media în mișcare a liniei MACD. Prin urmare, linia de semnal rămâne în urma liniei MACD. Astfel, traversarea deasupra sau sub linia de semnal de către linia MACD poate semnifica o schimbare de trend.

Primul tip de Signal Line Crossover prezentat in graficul de mai jos este Bullish Signal Line Crossover. Aceasta are loc atunci când linia MACD trece deasupra liniei de semnal și semnalează începutul unui trend ascendent.

Cel de-al doilea tip de Crossover Line Signal prezentat in graficul de mai jos este Bearish Signal Crossover, atunci când linia MACD trece sub linia de semnal. Această mișcare semnalează începutul unui trend descendent.

macd

Divergența

Divergența este un alt semnal creat de MACD. Mai simplu spus, divergența este atunci când MACD și prețul real nu sunt în concordanță. De exemplu, divergența bullish (pozitivă) apare atunci când prețul înregistrează un nivel mai mic, dar MACD înregistrează o valoare mai mare. Divergența bearish (negativă) este, desigur, opusul. Ea apare atunci când prețul înregistrează un nivel mai mare, în timp ce MACD înregistrează o valoare mai mică.

macd

Principiile indicatorului MACD pot fi învățate cu ușurință de către orice investitor, acesta fiind motivul principal al popularității indicatorului. Un alt motiv este complexitatea informaților oferite investitorului. În corelație cu alții indicatori tehnici, poate oferi un suport solid în luarea deciziilor investiționale.

Ciocuță Szabolcs,

Broker Goldring