Noutăți

Goldring vă oferă cele mai importante știri
și evenimente bursiere din lume

Indicele de forță relativă (RSI)

Indicele de forță relativă (RSI) Previous item Va atinge prețul acțiunii... Next item Goldring, premiată pentru...

Indicele de forță relativă (RSI)

Indicele de forță relativă (RSI), dezvoltat de J. Welles Wilder, este un oscilator de moment care măsoară viteza și modificarea mișcărilor de preț. RSI oscilează între 0 și 100, iar în mod tradițional, un instrument financiar este considerat a fi supra-cumpărat la o valoare a RSI mai mare de 70 și supra-vândut sub nivelul de 30. RSI poate fi, de asemenea, utilizat pentru a identifica trendul general.

RSI va crește pe măsură ce numărul și dimensiunea modificărilor zilnice pozitive cresc și va scădea odată cu creșterea numărului și dimensiunii pierderilor. A doua parte a calculului netezește rezultatul, astfel încât RSI se va apropia de 100 sau 0 doar în cazul unei piețe cu un trend foarte puternic.

Trendul principal al prețului unui activ este un instrument important pentru a vă asigura că semnalele indicatorului sunt înțelese în mod corespunzător. De exemplu, cunoscutul tehnician de piață Constance Brown, CMT, a promovat ideea că o concluzie de supra-vânzare a RSI într-un trend ascendent poate fi luată și când indicatorul exprimă un nivel de peste 30%, iar în caz contrar, o sugestie de supra-cumpărare ar putea fi data de RSI la un nivel mai jos de cel de 70, în cazul unui trend descendent.

După cum putem observa în exemplul de mai sus, la începutul anului 2019, acțiunile Băncii Transilvania(TLV) au început un trend ascendent, iar la mijlocul lunii mai, în urma unor scurte retrageri, indicatorul RSI ar putea oferi câteva semnale se supra-vânzare, chiar dacă se află peste nivelul clasic de 30%.

Prin folosirea acestui indicator trebuie urmărite și eventualele divergențe. O divergență “bullish” apare atunci când RSI creează un semnal de supra-vânzare, urmat de o creștere a indicatorului, care corespunde cu o continuare a scăderilor prețului. Acest lucru sugerează o creștere de impuls, și o trecere a indicatorului peste pragul de 30% ar putea fi folosit ca semnal pentru deschiderea unei poziții Long.

Revenind la evoluțiile prețului TLV de la începutul lui 2019, putem observa o astfel de divergență în care direcția prețului nu corespunde cu direcția indicatorului. După cum menționam mai sus, un astfel de scenariu propune o eventuală evoluție ascendentă, confirmată ulterior de evoluțiile pozitive ale prețului din februarie până în august.

Un alt aspect care poate fi urmărit în folosirea RSI sunt zonele de suport și rezistență, care pot fi întâlnite și în cazul evoluției indicatorului.

Precum majoritatea indicatorilor, și RSI prezintă unele puncte slabe. Semnalele de inversare adevărate sunt rare și pot fi dificil de separat de alarmele false. Un semnal fals, de exemplu, ar fi un crossover în zona de 30% urmat de o scădere bruscă a prețului. Un alt tip de semnal fals ar fi o situație în care există o încrucișare trecere în teritoriul supra-vândut, dar totuși prețul activului continuă către noi maxime.

 

Radu Cojoc,

Broker Goldring

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteti vizualiza politica de confidentialitate aici.

 

Disclaimer

Produsele şi serviciile descrise în acest site sunt valabile numai pentru S.S.I.F Goldring şi sunt proprietatea ei exclusivă. S.S.I.F Goldring deţine toate drepturile de proprietate intelectuală privind mărcile comerciale, logo-urile şi toate celelalte materiale prezentate în acest site.

Este interzisă reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a conţinutului materialelor prezentate pe acest site, de către orice persoană, fără acordul scris prealabil al S.S.I.F Goldring.

S.S.I.F Goldring depune toate eforturile pentru a se asigura că informațiile de pe acest site sunt actualizate și corecte, însă utilizatorii ar trebui să își exercite propria abilitate și judecată înainte de a se baza pe acestea.

Astfel, S.S.I.F Goldring nu poate fi responsabilă legal pentru niciun fel de daune, pagube sau pierderi produse utilizatorului website-ului cauzate de informații eronate sau de acțiunile întreprinse de orice persoana în baza conținutului acestui website.

Linkurile către alte site-uri sunt introduce în interesul utilizatorului însă S.S.I.F Goldring nu poate garanta sau controla actualitatea și exactitatea informațiilor prezentate pe acestea.

 

Copyright © All rights reserved to Goldring.