Oscilatorul Stocastic

Istoric

Oscilatorul Stocastic (STOCH) a fost dezvoltat de George Lane în anii 50. Lane credea că indicatorul său este o modalitate bună de a măsura impulsul deoarece modificările de moment precedă schimbării prețului. Dacă privim o rachetă care urcă în aer, înainte de a putea coborî acesta trebuie să încetinească. Momentul indică schimbarea trendului înainte de preț.

Elemente de bază

Oscilatorul Stocastic constă în două linii care se deplasează între valorile 0 și 100. Prima linie ,cunoscută drept % K, afișează momentul în raport cu intervalul maxim și minim al unei perioade. A doua linie, cunoscută drept % D) este o medie simplă mobilă a liniei % K. Asemenea altor indicatori tehnici, perioada utilizată poate fi setată de către utilizator, însă cele mai frecvente opțiuni sunt 14 perioade pentru % K și o SMA de 3 perioade pentru % D. Oscilatorul Stocastic folosește prețurile de închidere pentru a determina impulsul. Atunci când prețul de închidere se află în jumătatea superioară a intervalului perioadei, atunci indicatorul (% K) crește indicând o creștere a impulsului sau a presiunii de cumpărare. Atunci când prețul de închidere se află în jumătatea inferioară a intervalului perioadei, % K scade, ceea ce indică un moment de slăbire sau presiune de vânzare.

Ce anume să cauți

La fel ca în cazul oricărui indicator legat de raza de acțiune, condițiile de supra-cumpărare/ supra-vânzare sunt un semnal primar generat de oscilatorul Stocastic. Pragurile implicite sunt 20 pentru supra-vânzare și 80 pentru supra-cumpărare. Acestea sunt niveluri tipice, dar putem avea cazuri particulare în funcție de instrumentul financiar tranzacționat. Identificarea valorilor adecvate vine împreună cu experiența și cu o analiză istorică. Amintiți-vă, că de obicei cel mai bine este să tranzacționați împreună cu trendul atunci când utilizați Oscilatorul Stocastic pentru a identifica nivelurile respective

Condițiile de cumpărare excesivă sunt atunci când Oscilatorul Stocastic trece peste pragul superior

Oscilatorul Stocastic
Sursa: Tradingview

 

Condițiile supra-vânzare sunt atunci când Oscilatorul Stocastic trece peste pragul inferior.

Oscilatorul Stocastic
Sursa: Tradingview

O configurație de tip „Bull” are loc atunci când prețul înregistrează un nivel mai mic, dar Oscilatorul Stocastic înregistrează o valoare mai mare. Având ca rezultat o scădere a prețului, care poate fi văzută ca un punct de intrare bullish înainte de creșterea prețului.

Oscilatorul Stocastic
Sursa: Tradingview

O configurație de vânzare are loc atunci când prețul înregistrează un nivel mai ridicat, dar Oscilatorul Stocastic înregistrează un nivel mai mic. Având ca rezultat un salt de preț care poate fi văzut ca un punct de intrare bearish înainte de scăderea prețului.

Oscilatorul Stocastic
Sursa: Tradingview

Indicatorul tehnic este un instrument clasic pentru identificarea schimbărilor de moment. Este un indicator versatil care poate fi utilizat într-o mare varietate de perioade de timp (zile, săptămâni, luni, intraday), acest lucru se adaugă popularității sale. Când vine vorba de generarea de semnale, Oscilatorul Stocastic poate produce într-adevăr semnale de calitate. Rețineți, totuși, că atunci când îl utilizați ca generator de semnal este cel mai bine să îl utilizați în tandem cu direcție generală a trendului. Analistul tehnic ar trebui să fie conștient de trendul general a pieței în cadrul analizelor sale. Ar fi bine ca Oscilatorul Stocastic să fie folosit împreună cu alte instrumente de analiză tehnică, cum ar fi liniile de trend, indicatorul MACD sau Indicatorul RSI.

 

Ciocuţă Szabolcs,

Broker Goldring

5 1 vote
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments