Pasul 1: Autocunoașterea

„Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște întregul univers”- inscripție de pe frontispiciului templului din Delphi

Cel mai important aspect înaintea pornirii la drum este procesul de introspecție și evaluare personală. Nu poți începe o cură de slăbire fără să știi câte kilograme ai. Autocunoașterea este primul pas în atingerea independenței financiare. La începutul oricărui maraton, primul aspect avut în vedere este evaluarea stării fizice. În lumea financiară starea fizică este monitorizată printr-un buget personal, care este o radiografie a fluxului de banii care ne intră și ies lunar sau anual din conturi. Bugetul ne arată pe câte picioare financiare stăm, suma și tipul veniturilor, mărimea economiilor și investițiilor, care este averea noastră netă, suma datoriilor (dacă avem), și cel mai important pe ce cheltuim banii. Specialiștii ne recomandă ca bugetul să fie elaborat pe un an, să vedem în ansamblu veniturile și cheltuielile noastre pentru a putea conștientiza cât timp muncim pentru anumite cheltuieli, în acest fel va fi mai ușor de eliminat/reduce și vom fi mai motivați să lucrăm mai mult pentru creșterea veniturilor, active sau pasive.

Dacă până acum nu ai avut un buget personal, probabil te vei încadra mai greu în anumite categorii de cheltuieli decât în altele, dar doar exersând și monitorizând continuu îți vei dezvolta disciplina necesară atingerii țelurilor tale. Mulți au impresia falsă că plătind cu cardul, au extrasul la îndemână și nu au nevoie de un buget, lucru total fals. Extrasul ne arată o faptă deja consumată, în timp ce bugetul este unealta care ne dă controlul asupra banilor, mai exact noi decidem unde se duc banii noștri. Nu trebuie neglijat impactul psihologic pe care îl are bugetul, în special în momentele când suntem tentați să ne abatem de la acesta.

Bugetul are la bază disciplina, dar menținerea disciplinei constă în înțelegerea personalității noastre financiare. Olivia Mellan, psiholog și autoarea cărții „Money Harmony” sugerează faptul că ar exista 4 tipuri de personalități financiare:

  1. Saver (avarul): motto: „cum să dau atât pe …”
  2. Spender (cheltuitorul): motto: „merit și eu …”
  3. Avoider (șovăielnicul): motto: „vedem atunci, lasă că o să fie bine
  4. Money Monk (călugărul financiar): motto: „banul e ochiul dracului

Cunoscându-ți personalitatea, îți vei înțelege mai bine relația cu banii, vei înțelege cheltuielile tale, vei putea învăța deprinderile necesare planificării și executării bugetului și vei avea motivația necesară pentru a-ți crește veniturile.

Cărțile recomandate săptămâna aceasta sunt: Olivia Mellan „Money Harmony” și T. Harv Eker „Secretele minții de milionar”.

Demeter György,

Broker Goldring