Piața muncii din SUA încetinește, dar probabil nu suficient pentru FED

Bursele americane au încheiat luna septembrie cu scăderi agresive, pe măsură ce economia Statelor Unite a continuat să se confrunte cu o creștere a inflației (contrar estimărilor analiștilor), iar Fed a majorat rata dobânzii cu 75 de puncte de bază, indicând de asemenea noi creșteri ale ratelor ”until the job is done” (a spus J. Powell la Jackson Hole, referindu-se la scăderea inflației până la ținta de 2%, în prezent de 8,3%). Indicele Dow Jones a închis pentru prima dată din noiembrie 2020 sub pragul de 29.000 de puncte, după o depreciere lunară de 8,8%, în timp ce indicii S&P 500 și Nasdaq au pierdut 9,3%, respectiv 10,5% din valoare.

Începutul lunii octombrie a adus un ușor rebound pentru bursele internaționale, însă volatilitatea a continuat să fie prezentă în piețe, în așteptarea de noi date economice care ar putea oferi indicații cu privire la sănătatea economiei americane, dar și cu privire la viitoarele acțiuni a Fed.

Astăzi a fost prezentat raportul numărului de noi locuri de muncă create în sectoarele non-agricole (Non-Farm Payrolls), respectiv rata șomajului din Statele Unite, care au arătat că piața muncii rămâne una puternică. Raportul a arătat o creștere a numărului locurilor de muncă create de 263 de mii, superior estimărilor de 250 de mii. În același timp, rata șomajului a scăzut până la 3,5% (de la 3,7% cu o lună înainte), analiștii așteptându-se la o menținere a acesteia pentru luna septembrie.

O creștere a locurilor de muncă și a salariilor este percepută, de regulă, ca fiind un aspect pozitiv, fiind un semn al dezvoltării economice și a prosperității populației. Cu toate acestea, într-un astfel de context inflaționist, un raport bun al locurilor de muncă ar putea obliga Banca Centrală a Statelor Unite să continuare să rămână agresivă prin politica monetară.

Evoluția numărului de noi locuri de munca create în sectoarele non-agricole (mii)

piața muncii sua

Sursă: investing.com, Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring.

*Au fost preluate datele raportate, nu și cele revizuite

Evoluția ratei șomajuluișomaj sua

Sursă: investing.com, Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring.

Numărului de locuri de muncă noi create a fost doar o singură dată în acest an sub estimările analiștilor, respectiv datele pentru luna martie. Cu această raportare, acestea au ajuns la cel mai scăzut nivel din luna decembrie a acestui an.

Rata șomajului a continuat să se mențină pe un trend descendent încă din perioada șocului pandemic, atunci când aceasta a crescut de la 4,4% (martie 2020), până la 14,7% (aprilie 2020). În teorie, există o relație inversă între rata șomajului și rata inflației (cunoscută ca și Curba Phillips), vizibilă și în graficul de mai jos:

șomaj - inflație sua

Sursă: investing.com, Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring.

Am putea asista în continuare la o politică agresivă din partea Fed, ca urmare a datelor recent raportate, însă toți ochii se vor îndrepta acum către datele inflației, dar și a minutei ultimei ședințe a Fed, care vor fi publicate în săptămâna ce urmează.

Săptămâna viitoare, în data de 13 octombrie, vor fi publicate datele cu privire la inflația lunii septembrie din Statele Unite, în așteptarea căruia piețele ar putea fi în continuare volatile. Analiștii se așteaptă la o creștere a indicelui prețurilor de consum de 0,2% de la o lună la alta, respectiv la o rată a inflației anuală de 8,1%. Acesta va fi ultimul astfel de raport înaintea ședinței de politică monetară a Fed de la începutul lunii noiembrie. La finalul lunii octombrie va fi publicat și PIB-ul Statelor Unite aferent trimestrului trei.

  • 12 octombrie: minuta Federal Reserve
  • 13 octombrie: IPC SUA
  • 27 octombrie: PIB-T3 SUA
  • 2 noiembrie: Decizia Federal Reserve de politică monetară

 

Claudiu Demian,

Analist Goldring