Principii de management

ENEnglish Version

Curs Valutar BNR

30.11.2018 | 29.11.2018

 • eurEUR4.65604.6560
 • usdUSD0.79380.7938
 • chfCHF4.11694.1169
 • hufHUF0.62780.6278

convertor valutar

Indici Internationali

Oferit de www.patria.cz

Dobanzi Centrale

 • Dobanda centala USA

  BNR
  RON 1.75%
 • Dobanda centala Zona Euro
  ECB
  EUR 0.00%
 • Dobanda centala USA
  FED
  USD 0.50%
 • Dobanda centala Marea Britanie
  BOE
  GBP 0.50%

Calendare financiare

Calendar:  Intern    Extern

D L M M J V S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tutoriale Video

Principii de management al portofoliilor de valori mobiliare

Principii de management al portofoliilor de valori mobiliare
"Nimic nu este sigur"

 
Acest principiu se refera la aparitia unor situatii neprevazute care vor influenta in mod negativ evolutia unor titluri aflate in portofoliu, spre exemplu:

 - persoana cheie din serviciul de marketing este angajata de concurenta;

 - un nou produs inregistreaza un ezsec usturator;

 - ratele dobanzii cresc neasteptat, ceea ce determina o scadere a pretului actiunilor si obligatiunilor bancare.

Acest principiu indeamna la o diversificare a riscului, astfel incat nicio investitie sa nu depaseasca spre exemplu 10% din totalul portofoliului respectiv (model foarte conservator).

 

"Capitalul pierdut este foarte dificil de inlocuit"

Acest principiu indeamna la o diversificare a portofoliului, astfel incat o scadere a unui titlu din portofoliu sa poata fi contracarata, pe baza diversificarii portofoliului, printr-o crestere a unuia sau mai multor titluri cuprinse in acelasi portofoliu.

"Inflatia erodeaza puterea de cumparare"


Intotdeauna trebuie sa se aiba in vedere construirea unui portofoliu care sa compenseze si sa depaseasca inflatia, cu atat mai mult intr-un mediu puternic inflationist.  Spre exemplu, o rata a inflatiei de 10% si un venit de 5% pe investitie, reprezinta practic o pierdere de 5%.

"Alegerea momentului efectuarii investitiei este importanta"


Strategie de alegere a momentului pentru investitii poate fi la fel de importanta  ca si cea de selectie a actiunilor. Pentru un investitor pe termen scurt aceasta poate sa insemne diferenta intre a castiga si a pierde bani. Pentru un investitor pe termen lung, aceasta nu este de importanta capitala, dar este destul de importanta. Datorita dificultatii in alegerea punctului minim sau maxim al unui ciclu poate fi o idee buna sa cumperi si sa vinzi actiuni la intervale regulate ale unui ciclu de piata. Alegerea momentului poate fi influentata de sansa, de zvonuri si de anumite evenimente neprevazute (conflicte militare, rasturnari ale situatiei politice, riscuri neprevazute din partea unei societati, etc.)

"Nu ignorati semnalele de avertizare"


In general, cand investitorul are indoieli, este recomandabil sa paraseasca afacerea. in cazurile in care apar semnale de avertizare cum ar fi zvonuri despre un esec iminent, zvonuri negative in presa, plati sau dividende intarziate, lucrurile pot doar sa mearga din ce in ce mai rau. Este surprinzator cum foarte multe persoane continua sa sustina societati in cadere, in ciuda avertizarilor. Chiar daca zvonurile par sa nu aiba motivare, daca destul de multe persoane cred in ele, atunci ele se auto-dezvolta. Investitorii ar trebui sa urmareasca propriile investitii si sa incerce sa ajunga la o cit mai buna intelegere a acestora.

"Diversificarea diminueaza riscul"


O mare diversitate de actiuni trebuie luata in considerare pentru a dezvolta un  portofoliu echilibrat. Un numar mai mare de actiuni da o anumita siguranta si multi analisti considera ca un portofoliu trebuie sa contina cel putin sapte actiuni diferite pentru a preveni o pierdere prea mare, atunci cand una dintre actiuni are o cadere brusca. Desigur, trebuie diversificate si activele, adica alocate fonduri pentru mai multe tipuri de valori (actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur, certificate de depozit, etc.).

Ca regula generala, o valoare mobiliara nu ar trebui sa aiba o pondere mai mare de 10-15% in structura unui portofoliu. Este de asemenea, prudent sa se diversifice si tipurile de actiuni. De exemplu, un portofoliu de 10 de actiuni in domeniul siderurgiei este foarte probabil sa sufere ca si o singura actiune daca industria siderurgica sufera o cadere brusca. Analistii experimentati sugereaza ca un portofoliu pentru un investitor particular ar trebui sa aiba cel putin sapte actiuni in cel putin sase domenii de activitate diferite. Portofoliile institutionale cum ar fi anumite trusturi importante au mai mult de 100 de titluri.

"Nu deveniti lacomi"

Lacomia poate fi un lucru distructiv, mai ales daca nu este moderata. Este foarte greu de stabilit, de obicei, momentul vanzarii. Se recomanda stabilirea unei rate a profitului si vanzarea in momentul in care aceasta a fost atinsa. Este important a nu se ezita in insusirea beneficiilor.

Multi investitori pot urma aceasta regula. De cate ori un investitor cauta sa obtina cativa bani in plus la pretul de vanzare, nu reuseste decat sa vada cum pretul a cazut si astfel a pierdut vanzarea. Acest investitor va vinde de multe ori la preturi mai scazute decat a dorit initial.

"Informatiile sunt vitale"

A fi la curent cu toate evenimentele politice, sociale, economice si monetare care influenteaza tendinta generala de evolutie a pietei bursiere dar mai ales a actiunilor care compun portofoliul, este extrem de important, deoarece piata bursiera este foarte sensibila si reactioneaza prompt la toate informatiile specifice care apar.

"Nu urmati orientarea majoritatii"

De multe ori in ultimul deceniu s-a vazut piata crescand cu 20% si aceasta a avut ca rezultat cresterea interesului investitorilor care doreau sa cumpere. in mod similar, atunci cand piata cade brusc, pesimismul creste si investitorii vor supraincarca piata din teama ca pretul sa nu scada chiar mai mult. in aceste situatii, investitorii se misca in concordanta cu orientarea generala si aceasta miscare a maselor are ca rezultat o investitie gresita. De aceea, aceasta „dispozitie sufleteasca” a pietei depaseste in importanta, la un moment dat analiza parametrilor fundamentali.

"Luati in considerare ciclul de dezvoltare al domeniilor specifice de activitate"


Prognozarea directiei de dezvoltare a unui domeniu de activitate are la baza ciclul de viata al acestei activitati. Ipoteza este ca o anumita activitate trece prin mai multe faze: inceput, dezvoltare, maturitate si declin. Aceste faze sunt indicate prin etapele ratei de crestere a vanzarilor din cadrul activitatii respective.


Domeniile specifice de activitate sunt impartite in trei categorii:

* Domenii de activitate defensive - aceste activitati specifice sunt caracterizate, de obicei, de profituri constante chiar si in timpul unei recesiuni. in timpul perioadelor de relansare economica, se pot inregistra cresteri moderate. Exemple de domenii de activitate defensive - domeniul medical si domeniul alimentar.

* Domenii de activitate in dezvoltare - aceste domenii specifice sunt caracterizate de cresteri constante in fiecare an in vanzari si profituri. in aceste domenii dividendele sunt foarte rare si cu o valoare foarte mica, deoarece sumele provenite din beneficii sunt reinvestite in societate. Exemple de domenii de activitate in dezvoltare sunt - domeniul tehnologiei informatiei, biotehnologiei si industria electronicii.

* Domenii de activitate ciclice - aceste domenii de activitate sunt caracterizate de fluctuatia larga, in concordanta cu ciclul activitatii, a vanzarilor, beneficiilor, dividendelor si preturilor actiunilor.

Aceste activitati vor fi influentate de scaderea sau de cresterea activitatii economice. De exemplu, industria autoturismelor si constructiile de locuinte.

"Inarmati-va cu rabdare"

Este important a nu se uita ca plasamentele bursiere (cu exceptia speculatiilor) nu se fac neaparat pe termen scurt si de aceea daca firma respectiva a fost analizata corect si cu putina rabdare se va vedea ca evolutia acesteia nu va dezamagi.

 

 

Aboneaza-te pentru mai multe informatii despre cum sa-ti maximizezi profitul, studii de caz,oportunitati de investitie, primeste toate informatiile de care ai nevoie direct pe mail: APASA aici


Vrei sa testezi o strategie de investitii sau sa incepi sa faci cu adevarat profit ?

Deschide un CONT DEMO  sau un  CONT NOU  alaturi de brokerul tau.