fbpx

GOLDRING SA


Return on equity (ROE)

Return on equity (ROE) – sau rentabilitatea capitalurilor proprii este un raport pe care investitorii îl folosesc pentru a înțelege mai bine cât de profitabilă este o companie în raport cu capitalul propriu al acționarilor. ROE este exprimat în procente, un număr mai mare indicând că o companie este mai capabilă să își valorifice mai bine capitalul propriu pentru a genera profit. Aceasta se calculează prin împărțirea venitului net al unei companii la capitalurile proprii ale acționarilor, apoi, prin înmulțirea cu 100, se ajunge la rezultatul final exprimat în procente.

Pentru a evalua corect performanțele unei companii, un investitor trebuie să compare datele obținut cu Return on equity (ROE) al altor companii din același sector sau industrie, cu ROE medie a companiilor din componența unui indice bursier relevant. Cu toate acestea, o atenție deosebită trebuie acordată valorilor extrem de mari care se datorează deseori unui nivel scăzut al capitalurilor proprii comparativ cu profitul net obținut, ceea ce semnalează un risc mai ridicat al afacerii. De exemplu, pierderile nete înregistrate de o companie pe parcursul mai multor ani este înregistrat în contabilitate reducând valoarea capitalurilor proprii. Dacă companii reușește să obținut un profit net în anul curent ca urmare a unui eveniment special, valoarea Return on equity (ROE) obținută ar putea duce la evaluare eronată. De asemenea, în cazul în care companii are pierderi nete sau capitaluri proprii negative, valoarea obținută a indicatorului este înșelătoare și nu ar fi relevantă.

Pe parcursul unui an, o companiei listat pe o piață reglementată raportează profitul net la 3 luni, 6 luni, 9 luni, respectiv 12 luni. Pentru o valoare Return on equity (ROE) mai exactă, investitorii pot folosii în calcul o medie a valorii capitalurilor proprii din perioada de calcul a profitului net.

Indicatorul return on equity (ROE) poate ajuta investitorii să estimeze rata de creștere sustenabilă a companiei, înmulțind ROE la procentul din profitul net reținut în companie.

 

< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 

Cont administrat discreționar vs. ETF

Ce este contul administrat discreționar?  Un cont administrat discreționar este un produs destinat persoanelor care au resurse financiare suficiente pentru a realiza investiții considerabile, însă care fie nu au suficient ...
Citește mai mult

Atenție la fraude!

Nu te lăsa păcălit(ă)! După cum îți spuneam nu de mult, în articolul Cum prevenim fraudele pe piața de capital? fii atent la fraudele ce pot apărea în mediul online ...
Citește mai mult
discreționari

Noi strategii discreționare de la Goldring

Ce este contul administrat discreționar? Un cont discreționar este acel tip de cont de investiții administrat de broker, care are libertatea de a lua decizii de investiții în numele posesorului ...
Citește mai mult
 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize de piață, articole și alte materiale pregătite de către experții Goldring.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA