Goldring Situatia fluxurilor de numerar

ENEnglish Version

Curs Valutar BNR

30.11.2018 | 29.11.2018

 • eurEUR4.65604.6560
 • usdUSD0.79380.7938
 • chfCHF4.11694.1169
 • hufHUF0.62780.6278

convertor valutar

Indici Internationali

Oferit de www.patria.cz

Dobanzi Centrale

 • Dobanda centala USA

  BNR
  RON 1.75%
 • Dobanda centala Zona Euro
  ECB
  EUR 0.00%
 • Dobanda centala USA
  FED
  USD 0.50%
 • Dobanda centala Marea Britanie
  BOE
  GBP 0.50%

Calendare financiare

Calendar:  Intern    Extern

D L M M J V S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tutoriale Video

Situatia fluxurilor de numerar

Intrucat scopul desfasurarii analizei este de a reliefa efectul combinat al deciziilor investitionale, operationale si de finantare, analiza in paralel a bilantului - de la inceputul si sfarsitul perioadei - si a contului de profit si pierdere al perioadei poate conduce la concluzii mult mai bine fundamentate decat analiza separata a acestor situatii.

Deciziile manageriale nu produc efecte doar la nivelul profitului, ci sunt insotite si de modificari ale majoritatii activelor si pasivelor companiei, in special in cadrul elementelor componente ale capitalului de lucru, cum ar fi numerarul, stocurile, creantele si datoriile curente.

Situatia care cuprinde atat modificarile rezultatelor operationale, cat si pe cele ale elementelor bilantiere este situatia fluxurilor de numerar ale firmei. Aceasta ne ofera o imagine dinamica a efectelor ce se rasfrang asupra numerarului, ca urmare a deciziilor luate intr-o anumita perioada de timp.

Situatia fluxurilor de numerar este construita cu ajutorul comparatiilor intre bilantul de deschidere si cel de inchidere al perioadei si prin utilizarea unor elemente cheie ale contului de profit si pierdere, toate acestea interpretate in termeni de utilizari, respectiv resurse de numerar :


 • Numerarul generat de activitatile profitabile sau cel absorbit de cele neprofitabile;
 • Impactul modificarilor in necesarul de fond de rulment asupra numerarului;
 • Alocarile in numerar destinate investitiilor in active imobilizate sau rambursarii datoriilor;
 • Cresterea resurselor de numerar, fie prin imprumuturi suplimentare, fie prin reducerea unor investitii deja existente in active;
 • Impactul emisiunii de noi actiuni sau al rascumpararii acestora asupra numerarului;
 • Ajustarile inregistrate in bilant sau contul de profit si pierdere pentru deprecieri, amortizari sau alte elemente care nu genereaza numerar;
 • Impactul net al modificarilor numerarului asupra conturilor de disponibilitati ale firmei.


Daca bilantul contabil prezinta starea financiara la un moment dat, iar contul de profit si pierdere reflecta tranzactiile efectuate pe parcursul unui exercitiu financiar - cele care dau nastere la venituri si cheltuieli, tabloul fluxurilor de trezorerie si-a impus prezenta prin necesitatea informatiilor cu privire la modul de obtinere si de utilizare a lichiditatilor si echivalentelor acestora.

Informatiile privind profitabilitatea pot fi considerate subordonate sau egale obiectivului de masurare a lichiditatilor, deoarece ele trebuie sa permita “anticiparea capacitatii intreprinderii de a genera fluxuri de trezorerie cu resursele existente”, deoarece investitorii nu sunt interesati atat de profiturile prezente ale intreprinderii, cat mai ales de capacitatea ei de a plati dividende viitoare. Investitorii rationeaza in functie de fluxurile de trezorerie degajabile, care au o reprezentare tangibila, si mai putin in functie de rezultatul contabil, care depinzand de conventii, nu reflecta intotdeauna imbogatirea reala a intreprinderii.

Rezultatul net cuprinde elemente de venituri si cheltuieli atat monetare, cat si nemonetare. De exemplu ajustarile de forma amortizarilor sau a provizioanelor reprezinta numai inregistrari contabile, fara a avea un efect asupra numerarului. Politicile cu privire la amortizari, constituirea provizioanelor viciaza/influenteaza rezultatul companiei. Astfel, cheltuiala cu amortizarea care poate fi mai mica sau mai mare in functie de politica de amortizare adoptata de fiecare companie in parte, diminueaza profitul impozabil. Un alt exemplu ar fi veniturile din vanzarea marfurilor/prestarea serviciilor. Prin vanzare se inregistreaza un venit in corespondenta cu o creanta. Acea creanta se stinge in momentul incasarii ei. Prin urmare, compania poate avea venituri foarte mari, dar si creante pe masura, care sa nu se poata recupera. Firma va raporta un profit mare, dar nerealist, deoarece veniturile nu trebuie confundate cu incasarile. In urma acestor exemple poate fi inteleasa mai bine importanta si contributia situatiei fluxurilor de numerar la imaginea unei companii, deoarece aceasta elimina influentele asupra rezultatului.

Aceasta situatie arata provenienta numerarului si modul in care acesta a fost utilizat pe cele trei categorii de activitati: exploatare, finantare, investitii. O companie care nu realizeaza investitii pe o piata concurentiala este sortita falimentului.

Informatiile privind modificarile pozitiei financiare a unei entitati sunt utile pentru a evalua activitatile sale de exploatare, finantare si investitii in perioada de raportare. Aceste informatii sunt utile, oferind utilizatorului o baza pentru evaluarea capacitatii entitatii de a genera numerar sau echivalente de numerar si a nevoilor entitatii de a utiliza aceste fluxuri de numerar. La întocmirea unei situatii a modi ficarilor pozitiei financiare, fondurile pot fi definite in diverse moduri, cum ar fi: toate resursele financiare, fondul de rulment, lichiditatile sau numerarul.Aboneaza-te pentru mai multe informatii despre cum sa-ti maximizezi profitul, studii de caz,oportunitati de investitie, primeste toate informatiile de care ai nevoie direct pe mail: APASA aici


Vrei sa testezi o strategie de investitii sau sa incepi sa faci cu adevarat profit ?

Deschide un CONT DEMO  sau un  CONT NOU  alaturi de brokerul tau.