Goldring Situatii financiare - Bilantul

ENEnglish Version

Curs Valutar BNR

30.11.2018 | 29.11.2018

 • eurEUR4.65604.6560
 • usdUSD0.79380.7938
 • chfCHF4.11694.1169
 • hufHUF0.62780.6278

convertor valutar

Indici Internationali

Oferit de www.patria.cz

Dobanzi Centrale

 • Dobanda centala USA

  BNR
  RON 1.75%
 • Dobanda centala Zona Euro
  ECB
  EUR 0.00%
 • Dobanda centala USA
  FED
  USD 0.50%
 • Dobanda centala Marea Britanie
  BOE
  GBP 0.50%

Calendare financiare

Calendar:  Intern    Extern

D L M M J V S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tutoriale Video

Situatii financiare - Bilantul

 

Cum sa descifram continutul situatiilor financiare - Bilantul


Obiectul situatiilor financiare este de a furniza informatii despre pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare a unei companii, care sunt utile unei sfere largi de utilizatori in luarea deciziilor.

O categorie aparte de utilizatori o constituie investitorii de capital carora le este adresat acest material. Acestia doresc sa cunoasca situatia economica financiara a entitatilor pentru a aprecia riscul inerent tranzactiilor pe care intentioneaza sa le intreprinda si profitul adus de investitia lor.

Investitorii trebuie sa decida in cunostinta de cauza cand trebuie sa cumpere, sa pastreze sau sa vanda parti de capital – actiuni. Ei sunt interesati si de nivelul dividendelor si de capacitatea intreprinderii de a le plati la timp.

BilantulPrima situatie financiara inclusa in raportul anual este bilantul, care mai este denumit si situatia pozitiei financiare a firmei. Bilantul, intocmit la o anumita data calendaristica, inglobeaza totalitatea categoriilor de active – resursele utilizate de care dispune afacerea la data intocmirii bilantului, precum si totalitatea datoriilor catre actionari si creditori – sursele de finantare. Prin definitie, valoarea tuturor activelor de care dispune firma la un moment dat trebuie sa fie egala cu valoarea surselor care finanteaza aceste utilizari – datorii si elemente de capital propriu.

 

Total active = Total datorii + Capitaluri proprii


Datoriile sunt obligatii certe, specifice, care reclama un drept asupra activelor firmei prioritar in ceea ce priveste satisfacerea sa, fata de cel al actionarilor. Capitalul propriu al actionarilor, pe de alta parte, reprezinta un interes rezidual asupra activelor firmei, dupa ce toate obligatiile fata de creditori au fost indeplinite.

Multi investitori au tendinta de a se centra pe contul de profit si pierdere, dar bilantul constituie de asemenea o sursa de informatii la fel de importanta. Pe baza bilantului se poate determina lichiditatea firmei, gradul de indatorare sau pur si simplu activele si datoriile specifice ale firmei. Urmatoarea lista va ofera informatii cu privire la citirea unui bilant si cum sa utilizati aceste informatii pentru a afla care este situatia financiara curenta a unei companii.

Principalele categorii de active sau utilizari ale resurselor sunt:

 

 • Activele imobilizate sunt acele active care nu pot fi convertite imediat in numerar si care sunt detinute pentru o perioada mai mare de un an. Acestea sunt terenurile, cladirile, echipamentele, utilajele, licentele sau alte elemente intangibile, inclusiv fondul comercial obtinut in urma unei achizitii.
 • Activele circulante sunt acele elemente de activ care inregistreaza cel putin o rotatie in decursul normal al activitatii firmei, cum ar fi numerarul, investitiile pe termen scurt, creantele sau stocurile.
 • Cheltuielile inregistrate in avans
 • Principalele elemente de pasiv sau resurse sunt:
 • Datorii curente, care sunt obligatii catre furnizori, angajati, creditori, autoritati fiscale, a caror durata este de regula mai mica de un an.
 • Datorii pe termen lung, care includ o gama larga de instrumente  de imprumut cu un termen de rambursare de peste un an, precum si o serie de datorii potentiale fara o scadenta determinata.
 • Capitalurile proprii ale actionarilor, care reprezinta suma neta a contributiilor diferitelor clase de actionari la finantarea afacerii, precum si profiturile acumulate in timp si nedistribuite acestora sub forma de dividende.

 

La ce sa fim atenti...


Un stoc mare blocheaza fonduri si apar cheltuieli cu intretinerea si depozitarea lor. Stocurile de produse finite se apreciaza pozitiv daca au un nivel cat mai scazut.

Cresterea creantelor poate fi apreciata pozitiv atunci cand are loc o crestere a volumului de activitate. De obicei aceasta crestere a creantelor nu este interpretata ca un lucru pozitiv avand in vedere ca o durata de recuperare mai mare duce la lichiditati reduse in cadrul societatii comerciale.

O politica eficienta din partea managementului se realizeaza atunci cand durata de plata a datoriilor este mai mare decat suma perioadei de stocare si perioada de incasare a creantelor. Este indicat ca creantele sa fie bine studiate si corelate cu viteza de rotatie.

Existenta unor disponibilitati banesti pana la un anumit nivel este apreciat pozitiv, insa o crestere a disponibilitatilor banesti excesiva in contul de la banca, in caserie poate fi apreciata negativ, deoarece poate arata o pierdere a oportunitatilor oferite de piata.

O crestere a datoriilor nefinanciare (furnizori, angajati, stat, actionari) este interpretata ca un factor pozitiv atunci cand are loc si o crestere a volumului de activitate. Acestea se analizeaza in corelatie cu viteza de rotatie a datoriilor.

Cresterea datoriile financiare cum sunt creditele bancare, de regula sunt vazute ca un aspect negativ, avand in vedere ca necesarul fond de rulment este corect a fi acoperit din resursele atrase, iar in cazul in care acestea nu ajung din fondul de rulment existent in contul de la banca. Apelarea la surse proprii sau la surse imprumutate este in functie de costul acestora. Pentru unele companii este mai ieftin sa se imprumute de la banca atunci cand rata dobanzii este mai mica decat rentabilitatea economica.

 

 

Aboneaza-te pentru mai multe informatii despre cum sa-ti maximizezi profitul, studii de caz,oportunitati de investitie, primeste toate informatiile de care ai nevoie direct pe mail: APASA aici


Vrei sa testezi o strategie de investitii sau sa incepi sa faci cu adevarat profit ?

Deschide un CONT DEMO  sau un  CONT NOU  alaturi de brokerul tau.