Tranzacționarea de succes în 5 pași cheie

Disciplina, strategie a dezvoltării

În acest context destul de vast al liberelor alegeri, termenul de disciplină a devenit destul de cuprinzător, deși definiția pare simplă: a (se) obișnui cu ordinea. Disciplina reprezintă antrenamentul prin care ne pregătim să fim mai binevoitori în a ne controla sau a urma reguli care au în vedere atingerea unui obiectiv. Disciplina nu este un sinonim al stricteții, deoarece, pe lângă impunerea unor reguli sau parametrii, ea necesită și o analiză periodică a modului în care se desfășoară activitatea noastră în raport cu valorile stabilite.

Atunci când vorbim despre disciplină, ne referim la o practică care poate fi aplicată în orice aspect al vieții noastre și asupra căruia avem control într-un fel sau altul. Astfel că disciplina devine importantă atunci când vorbim despre viața profesională, sănătate, spiritualitate, interacțiunea cu cei din jur și, în mod special, ea devine importantă atunci când vorbim despre finanțe.

Rolul disciplinei în finanțele personale

Atunci când ne construim și ne stabilim un buget, este necesar să ne monitorizăm cheltuielile. De ce? Pentru că gestionarea inteligentă a banilor ne poate aduce mai mulți bani. Administrarea de zi cu zi a bugetului vine la pachet cu dezvoltarea unei strategii de bugetare, plata datoriilor, crearea unui fond de urgență, crearea unui fond de economii, crearea unui cont pentru educația copilului etc. Această gestionare a finanțelor poate deveni un stres dacă nu este făcută în mod inteligent și cu disciplină.

Pentru a reduce cât mai mult stresul asociat nesiguranței redate de finanțe, avem nevoie de disciplină financiară, pe care nu o putem dobândi fără o educație financiară. Goldring are o serie de articole menite să contribuie la educația ta financiară pentru ca tu să înveți cum să ai grijă de banii personali, cum să-ți organizezi mai bine veniturile și, de ce nu, cum să-ți înmulțești economiile.

Din păcate, nu există și o formulă magică care să ne poată ajuta cu gestionarea banilor, dar, în schimb, există disciplina. Odată dobândită, finanțele noastre vor deveni mai ușor de gestionat. Cum intervine disciplina în acest proces de management al banilor? Prin intermediul unui plan bine pus la punct pe care apoi va trebui să-l urmărim întocmai. Dacă gestionarea banilor nu mai reprezintă o problemă pentru tine, ci ești mai degrabă curios de cum îți poți gestiona tranzacțiile pentru a obține cel mai bun randament al banilor tăi, ei bine, poți face acest lucru tot cu ajutorul disciplinei și al planificării.

 

De ce avem nevoie de un plan pentru tranzacțiile noastre?

Deoarece crearea unui plan și urmărirea lui întocmai ne permite să preconizăm, dar și să gestionăm toate situațiile care vor apărea pe parcursul tranzacțiilor noastre.

 

În mod normal, cumpărarea unei acțiuni reprezintă o oportunitate pe baza căreia poți face profit. Însă, cât de des ți-ai stabilit niște parametrii pentru tranzacțiile tale? Cum și de unde vei știi când să-ți deschizi și să închizi o poziție? Acestea sunt niște întrebări pe care ar trebui să ți le adresezi înainte să tranzacționezi. Pentru a dezvolta o abordare disciplinată, ar fi util să-ți creezi un plan de tranzacționare, pas cu pas.

Înainte să începi acest plan, trebuie să-ți faci o scurtă evaluare, după cum urmează:

  • Cumperi acțiunea din motive fundamentale sau tehnice?
  • Ce stil de investiție preferi?
  • Care este viziunea ta asupra pieței la momentul actual? Merge în sus sau merge în jos?

Odată ce ți-ai setat o direcție și ți-ai creat o listă cu acțiuni și ETF-uri pe care le vrei, în funcție de metodele tale de cercetare și analiză (fundamentală, tehnică, sau chiar ambele), ești gata să începi planificarea în cinci pași cheie.

  1. Stabilește-ți perioada de investiție

Cât timp plănuiești să ții o acțiune? Care este scopul ei în portofoliul tău? Perioada de tranzacționare depinde de strategia de tranzacționare. În general, investitorii se încadrează în una dintre cele trei categorii:

Speculativi sau traderi – sunt foarte activi și doresc să câștige din variații mici de preț într-un timp foarte scurt.

Investitori pe termen scurt – tranzacțiile vizate pot fi completate în câteva zile sau câteva săptămâni.

Investitori pe termen lung – cei care își doresc câștiguri considerabile și sunt conștienți că durează mai mult de câteva săptămâni pentru a le obține.

  1. Stabilește-ți o strategie de deschidere a poziției

Odată ce ai o listă de acțiuni și ETF-uri pe care le-ai luat în considerare, trebuie să fii atent la semnale de intrare în piață pentru a putea începe să faci tranzacții. De exemplu, poți urmări divergențe ale liniilor de trend sau ale nivelelor de suport. Totodată, poți urmări indicatori fundamentali pentru a identifica societăți ale căror acțiuni sunt subevaluate. Atât semnalele pe care le urmărești, cât și ordinele pe care le folosești, depind de stilul tău de a tranzacționa, dar și de preferințe.

  1. Decide-te asupra momentului în care vei închide poziția

Atunci când vorbim despre o strategie de ieșire, planifică două tipuri de tranzacții: cele care sunt în favoarea ta și cele care nu. Ai putea fi tentat să lași tranzacțiile favorabile să ruleze, însă nici oportunitățile de a face profit nu sunt de ignorat. De exemplu, atunci când o tranzacție se derulează așa cum ai planificat, poți lua în considerare vânzarea unei părți din poziția ta la prețul țintă inițial pentru a obține câștiguri. În același timp, poți lăsa o parte a poziției inițiale să ruleze în continuare.

Pentru a te pregăti în cazul în care tranzacția se derulează contra așteptărilor tale, poți seta un ordin sell stop sub zona de suport a acțiunii, iar dacă se încadrează sub acest interval, o poți vinde.

supot si rezistenta

  1. Hotărăște cât de mult vrei să investești – valoarea poziției

Tranzacționarea poate fi riscantă. Un plan bun de tranzacționare se va derula după reguli de bază stabilite și în funcție de acestea vei știi cât de mult ești dispus să riști. Dacă, de exemplu, nu ești dispus să riști mai mult de 2-3% din contul tău pentru o singură tranzacție, ai putea lua în considerare să pui un ordin stop loss care se activează când prețul ajunge la o anumită valoare stabilită de tine.

  1. Evaluează-ți performanța tranzacțiilor

Atunci când tranzacționezi, tinzi să câștigi bani sau să pierzi bani? Un aspect foarte important este ca tu să înțelegi ceea ce se întâmplă și de ce se întâmplă acest lucru.

Acestea sunt cele 5 lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când ne facem un plan de tranzacționare. Dacă ai deja planul pregătit și ești gata să tranzacționezi, poți face asta acum, 100% online, deschizând un cont la Goldring, intermediarul companiilor antreprenoriale românești la Bursa de Valori București.