fbpx

GOLDRING SA

Trendul zilei 13.11.2023

Evenimente Interne

Banca Transilvania (TLV) a înregistrat un profit net consolidat de 2,3 miliarde lei în primele nouă luni din 2023, în creștere cu 37% față de aceeași perioadă a anului 2022. Directorul General al băncii, Omer Tetik, a subliniat că aceste nouă luni au fost favorabile pentru instituție, consolidându-și poziția de lider pe piață. În ceea ce privește finanțările pentru locuințe, trimestrul iulie-septembrie a reprezentat cel mai bun trimestru din acest an, cu o creștere de 22% a aprobărilor față de aceeași perioadă a anului 2022. Banca Transilvania a continuat să susțină antreprenorii prin programul IMM Invest, acordând finanțări de 2,5 miliarde lei în primele nouă luni ale anului. Portofoliul de carduri a ajuns la 5,8 milioane, iar aproximativ 90% dintre clienți folosesc cel puțin una dintre aplicațiile BT pentru banking online. ROE s-a îmbunătățit la 25,79%, soldul provizioanelor a crescut, iar rata creditelor neperformante este de 2,22%. (bvb.ro) 

 

Bittnet Group (BNET) a raportat performanțe semnificative în primele nouă luni din 2023, evidențiind o creștere a veniturilor cu 150%, o dublare a EBITDA și o reducere la jumătate a pierderii brute. Aceste rezultate semnificative marchează un progres considerabil către atingerea obiectivului de profitabilitate al companiei. Cifra de afaceri a atins 278 milioane de lei, înregistrând o creștere de 151% față de aceeași perioadă a anului precedent. Marja brută a înregistrat o creștere de 67%, ajungând la 44 milioane lei, iar EBITDA a atins 12,3 milioane lei, reflectând o creștere de 93%. Profitul operațional a revenit în teritoriu pozitiv, însumând 5,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere de aproape 1 milion lei înregistrată la 30 iunie 2023. Pierderea netă consolidată a grupului a fost de 2,3 milioane lei, în scădere semnificativă față de pierderea de 4,2 milioane lei înregistrată la 30 septembrie 2022. (bvb.ro) 

 

Turbomecanica (TBM) a raportat un profit net de 3,7 milioane lei în primele nouă luni din 2023, în creștere cu 48% față de aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, veniturile au înregistrat o scădere la 80,4 milioane lei de la 91,6 milioane lei. Cifra de afaceri a atins 80,4 milioane lei, depășind obiectivul mediu al primelor trei trimestre din ultimii 5 ani cu 8%. Totuși, aceasta este cu 27,2 milioane lei sub previziunile pentru 2023, o consecință a sezonalității producției și a calendarului livrărilor. Scăderea cifrei de afaceri cu 11,1 milioane lei față de aceeași perioadă a anului precedent se datorează diminuării activității de întreținere cu 19%, inclusiv o scădere de 23,9 milioane lei la IAR, compensată parțial de creșteri la MApN, Avioane Craiova și CIZ Craiova. Cu toate acestea, compania consideră că poate atinge marja de profit bugetată de 8%, având în vedere planul de vânzări actualizat. (bvb.ro) 

 

Holde Agri Invest (HAI) a anunțat planurile pentru majorarea de capital, cu intenția de a atrage până la 40 milioane de lei. Oferta va avea loc în perioada 13 noiembrie-13 decembrie 2023, prin intermediul BT Capital Partners, și va consta în vânzarea maximă a 40 milioane de acțiuni la un preț de 1 leu pe unitate. Acțiunile nou emise sunt oferite pentru subscriere prin exercitarea dreptului de preferință de către acționarii înregistrați la data de înregistrare din 14.09.2023. Pentru subscrierea unei noi acțiuni sunt necesare 2,535876 drepturi de preferință, cu rotunjire la cel mai apropiat număr natural inferior. Prețul pe acțiune în prima etapă a fost stabilit la 1 leu/acțiune. (zf.ro) 

 

AQUILA (AQ) a înregistrat o performanță solidă în primele 9 luni ale anului 2023. Această creștere a fost susținută în principal de segmentul de distribuție, care a contribuit cu aproximativ 94% la cifra de afaceri totală a companiei. Veniturile AQUILA au depășit 1,7 miliarde de lei în această perioadă, înregistrând o creștere semnificativă de aproximativ 14% față de aceeași perioadă a anului 2022. Profitul net al companiei a înregistrat, de asemenea, o creștere de 9%, atingând suma de 70 milioane de lei. Cătălin Vasile, CEO AQUILA, a subliniat că strategia companiei pentru o creștere profitabilă și sustenabilă a afacerilor a fost implementată cu succes. Aceasta a inclus diversificarea portofoliului de produse, dezvoltarea brandurilor proprii și extinderea canalelor de distribuție. Rezultatele bune au depășit așteptările investitorilor, iar Cătălin Vasile se așteaptă să depășească bugetul anunțat în aprilie. AQUILA se concentrează în continuare pe dezvoltarea organică, pe creșterea prin achiziții și pe optimizarea operațiunilor, inclusiv prin semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare pentru prima achiziție planificată. Compania rămâne fermă în atingerea obiectivelor sale și în îndeplinirea viziunii de a avea cel puțin un produs distribuit în fiecare casă. (bvb.ro) 

 

ALRO (ALRO) a raportat o cifră de afaceri în scădere cu 21% față de anul trecut, ajungând la 2,24 miliarde de lei, ca urmare a prețurilor mai mici ale aluminiului și a încetinirii cererii. Grupul a înregistrat o pierdere netă de 394 milioane de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent. Cotațiile aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra au înregistrat o scădere semnificativă, cu un nivel mediu de 2.306 USD/tonă în primele trei trimestre ale anului 2023, o reducere de 19% față de aceeași perioadă din 2022. În contextul acestei situații dificile, ALRO a înregistrat volume mai mari de vânzări pentru produse extrudate, bare, șleburi și benzi în T1-T3 2023. Grupul își menține angajamentul pentru diversificarea modelului de afaceri și securizarea aprovizionării cu energie electrică. În ciuda condițiilor dificile, ALRO investește în eficiența operațiunilor, în diversificarea portofoliului de produse și în extinderea bazei de clienți. În plus, a finalizat o investiție de 11 milioane de dolari în facilitățile sale de Eco-Reciclare. (bvb.ro) 

 

Nuclearelectrica (SNN) a raportat un profit net de 1,97 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, înregistrând o creștere de 1,9% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cu toate acestea, profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 4,9%, influențat semnificativ de creșterea cheltuielii cu contribuția la fondul de tranziție energetică. Veniturile din exploatare au crescut cu 15,3%, susținute de creșterea cu 14,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, datorată creșterii prețului mediu ponderat. Un factor important în schimbarea mixului de vânzări a fost introducerea Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), cu SNN participând ca producător. SNN a realizat 7.622.416 MWh de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național, realizând 101,9% din programul de producție pentru primele nouă luni ale anului. Veniturile realizate pe piața de energie electrică au fost de 5.569.174.801 lei, iar prețul mediu ponderat de vânzare pentru cantitățile de energie electrică vândute a fost de 942,37 lei/MWh. SNN a participat în MACEE și a vândut 43,96% din totalul energiei electrice în perioada menționată. Rezultatul financiar a contribuit pozitiv la rezultatul net, cu venituri financiare nete în creștere cu 126,7%. (bvb.ro) 

 

Evenimente Externe

Compania turcă Koc Holding, partener cu drepturi egale alături de Ford Motor (F) în cadrul Ford Otosan, renunță oficial la investiția planificată în construirea unei mari unități de producție de celule de baterii pentru vehicule electrice în apropiere de Ankara. Decizia vine în contextul scăderii semnificative a cererii de automobile electrice, mai ales în Europa și SUA. Koc Holding și Ford au revocat memorandumul de înțelegere semnat în februarie pentru proiectul cu o capacitate de producție anuală de minim 25 GWh, cu posibilitate de creștere până la 45 GWh. Motivul invocat este ritmul actual de adoptare a vehiculelor electrice, iar proiectul este complet abandonat. Aceasta nu afectează producția de autovehicule electrice din Kocaeli, care se aprovizionează în prezent de la alte fabrici de baterii. Ford și Koc Holding afirmă că vor evalua potențialele investiții în celulele de baterii în viitor, conform dinamicii pieței vehiculelor electrice. (profit.ro) 

 

Bayern Munchen a prezentat o cifră de afaceri record de 854,2 milioane de euro la închiderea exercițiului financiar 2022/23, depășind semnificativ cele 750 de milioane de euro înregistrate în sezonul 2018/19, ultimul dinaintea izbucnirii pandemiei. Această cifră depășește rezultatele economice de dinaintea pandemiei, cu o cifră de afaceri de 854,2 milioane de euro și fonduri proprii de 536,5 milioane de euro pentru sezonul 2022/23. Profitul după impozitare a fost de 35,7 milioane de euro, aproape triplu față de sezonul trecut, dar încă sub nivelul de dinaintea crizei sanitare (52,5 milioane de euro în 2018/19). Bilanțul clubului Bayern pe 2022/23 nu include achiziționarea jucătorului Harry Kane, semnat ulterior, la 12 august 2023, pentru o sumă estimată la aproximativ 100 de milioane de euro, plus 10 milioane de euro sub formă de bonusuri. (profit.ro) 

 

Compania aeriană Turkish Airlines (THYAO) a discutat cu Airbus (AIR) despre o potențială comandă de 355 de avioane noi, inclusiv 75 de aeronave de mari dimensiuni A350-900, 15 A350-1000, 250 modele A321neo pentru zboruri pe distanțe medii și 5 avioane cargo A350F. Oficialii au exprimat interesul pentru aceste achiziții în timpul discuției care a avut loc la Istanbul. Dacă se ajunge la un acord, aceasta ar fi cea mai mare comandă din istoria Turkish Airlines. În mai, președintele companiei anunțase intenția de a comanda în total 600 de avioane noi în următorii 10 ani. De asemenea, au avut discuții cu Rolls Royce (RR) pentru servicii de mentenanță a motoarelor la avioanele din gama A350. Airbus a raportat o creștere semnificativă a profitului operațional ajustat și a veniturilor în trimestrul trei, anticipând o cerere solidă pentru avioane comerciale, dar a avertizat cu privire la dificultățile din lanțurile de aprovizionare. (financialintelligence.ro) 

In Focus

BVB:

TLV, BNET, TBM, HAI, AQ, ALRO, SNN

Extern:

F, AIR, THYAQ, RR


Newsletter Goldring Abonează-te la Trendul Zilei și fii în contact cu tot ceea ce contează.

BVB
BET14.532,12-0.02%
BETPlus2.156,58-0.03%
BET-TR30.005,69-0.02%
BET-XT1.253,930.04%
BET-FI58.063,780.56%
BET-NG1.049,150.09%
BET AeRO907,500.31%

Top 10 Tranzacționate BVB
SIMBOLPRETVARIATIEVALOARE
TLV22.6000-0.26%6.213.512
FP0.54300.56%4.303.753
SNP0.5440-0.18%2.795.247
BRD17.4000-0.34%2.347.297
CMP0.710011.29%1.312.982
EL9.75001.56%749.811
BVB64.6000-1.52%652.750
SNN47.25000.00%582.943
AQ0.9000-0.88%544.235
SNG46.4500-0.11%492.403

Extern

 

Dow Jones34.283,100.77%
S&P 5008.289,311.16%
NASDAQ13.798,111.64%
VIX14,17-6.49%
DAX15.234,39-0.41%
CAC 407.045,04-0.49%
FTSE MIB IDX26.835,310.26%
AEX Amsterdam746,310.08%
WSE WIG71.545,80-0.95%
Shanghai3.038,97-0.15%
Nikkei 22532.568,110.24%
S&P/ASX 2006.976,50-0.55%

Obligațiuni
SUA 10Y4.646%
SUA 5Y4.668%
SUA 2Y5.056%
Canada 10Y3.874%
Germania 10Y2.7230%
Franța 10Y3.303%
Japonia 10Y0.885%
Hong Kong 10Y4.059%
RO 10YR6.880%
RO 5YR6.485%
RO 2YR6.110%

 


Dobânda de referință
România7.00%
SUA5,25%- 5,5%
UE4.5%
Japonia-0.10%
China3.45%

Mărfuri
Aur1,943.150.28%
Argint22.157-0.56%
Petrol Brent80.90-0.65%
Cupru3.60630.29%

 


Cursuri_valutare
EUR/RON4.9720
0.10%
USD/RON4.6518
-0.17%
GBP/RON4.65180.04%
EUR/USD1.06900.08%

SURSE: BVB.RO, INVESTING.COM,ZF.RO

 
 
 
Disclaimer

Informaţiile cuprinse în acest raport au scop informativ și nu reprezintă recomandări de a cumpăra sau a vinde valori mobiliare prezentate, ci oferă informaţii şi opinii care să faciliteze luarea unei decizii în mod independent de către fiecare investitor în parte. Opiniile exprimate în analiză reflectă cu acuratețe propriile convingeri despre instrumentele financiare prezentate. În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor şi riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa aici

Informaţiile prezentate în acest raport nu reprezintă garanţie pentru obţinerea unor profituri şi societatea Goldring SA şi/sau autorii raportului nu îşi asumă răspunderea pentru deciziile de investiţie bazate pe aceste informaţii. Autorii acestei analize atestă faptul că nu au fost remunerați direct sau indirect pentru a exprima opiniile și recomandările din acest document. Preluarea informaţiilor din acest raport este permisă cu condiţia obligatorie a prezentării sursei informaţiilor preluate.

SSIF GOLDRING SA