Poziție | Stop Loss | Target price |
LONG | 48$ | 78$ |
Analiză cu perspectivă pe termen mediu
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company este o companie care se ocupă de fabricarea circuitelor integrate și asamblarea altor dispozitive semiconductoare sub formă de discuri de silicon (”wafers”). În primul trimestru din 2020 a raportat rezultatele financiare peste așteptările analiștilor. Profitul net pe acțiune a fost de 0,75$ față de estimările de 0,66$, în creștere față de profitul net de 0,38$ aferent perioadei similare a anului precedent. Compania distribuie dividende trimestriale, atât în primul trimestru cât și în al doilea trimestru acesta a fost în valoare de 0,33$, având un randament de 2,25%. De la minimele din mar. 2020 până în prezent, prețul acțiunii a crescut cu aproximativ 37%.
Compania este listată sub simbolul bursier: 2330 la bursa din Taiwan și de asemenea sunt listate la NYSE, sub forma de ADS – American depository share, cu simbolul TSM. Prețul acțiunii a crescut cu aproximativ 37% de la un nivel de suport constituit în luna martie și se îndreaptă spre o zonă de rezistență 59$-61$, formată din maximele lunii decembrie 2019 – februarie 2020.
Începând cu mijlocul lunii martie 2020, prețul acțiunii se află într-un raliu deasupra norului Ichimoku, fiind considerat un semnal de tip „bullish”. De asemenea, semnalul este unul convingător dată fiind culoarea verde a acestuia.
Indicatorul Rate of Change (ROC) indică modificarea procentuală a prețului, în cazul TSM acesta este pozitiv. Linia ROC, cea violet, are o mișcare ascendentă de la minimul din martie 2020 și a ajuns la un nivel „supra-cumpărat” (nivelul 20.0). Dacă se menține presiunea la cumpărare, atunci linia ROC se va menține în continuare în această zonă.
Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence, linia albastră, a generat un semnal de cumpărare la începutul lui iun. 2020, prin intersecția și trecerea deasupra liniei de semnal, cea roșie, aproape de nivelul zero. Creșterea în perioada următoare a liniei MACD spre nivelul 2 va fi un semnal al presiunii la cumpărare.
În general, pe graficul săptămânal, acțiunea TSM are un trend ascendent pornind de la minimele din august 2015. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețurilor acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.
Poziție | Stop Loss | Target price |
LONG | 48$ | 78$ |
Pe graficul zilnic observăm cum prețul acțiunii TSM se află într-un nou raliu, început de la minimele din luna martie, spre o zonă de rezistență în zona de 59$-61$. Este foarte probabil ca prețul să aibă forța necesară pentru a testa și depăși această zonă. Prețul se află deasupra mediilor mobile exponențiale de 50 și 200 de zile, ceea ce este considerat un semnal de tip „bullish”
Preferința investitorilor pentru acțiunea TSM este reflectată în raportul puterii relative RS în raport cu iShares MSCI Taiwan ETF. În perioada decembrie 2019 – iunie 2020, linia RS are mai degrabă o mișcare laterală. Dacă prețul va depăși zona de rezistență, atunci linia RS ar trebui să confirme semnalul și să depășească la rândul ei propria rezistență.
Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului. Indicatorii direcționali au oferit un semnal încă de la mijlocul lunii aprilie, care arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI, linia verde, s-a intersectat și a trecut deasupra –DI, linia roșie. Indicatorul ADX, linia albastra, indică intensitatea trendului pe care se află prețul. În cazul TSM, trendul este unul în formare, cu linia ADX încă sub nivelul de 25.
Concluzie finală:
Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al prețurilor și o depășire a zonei de rezistență constituită din maximele istorice din decembrie 2019 – februarie 2020. Se recomandă ca investitorii să cumpere această acțiune numai dacă prețurile vor depăși și se vor tranzacționa peste nivelul de 61$.
Dan Turmacu, CFTe
Senior Analist Tehnic,
Piețe Financiare