Un an de la prima emisie de obligațiuni ipotecare din România

Obligațiuni Corporative-partea II

  • Așa cum spuneam în prima parte a materialului legat de obligațiunile corporative, acestea sunt instrumente financiare emise de către instituții din sectorul privat cu scopul de a strânge finanțarea necesară desfășurării activității, extinderea afacerii sau pentru anumite achiziții/fuziuni. Într-un interviu acordat de curând celor de la www.bursa.ro, Sergiu Oprescu, președinte executiv Alpha Bank România, vorbește despre emisiunea de obligațiuni ipotecare, prima emisiune de acest gen din România.
  • Potrivit sursei citate, emisiunea a fost un eveniment destul de bine primit şi de către piaţa locală, dar mai ales de piaţa internaţională, punând România pe harta internaţională a obligaţiunilor ipotecare. “Noi am realizat două lucruri în acelaşi timp – în primul rând am avut un fel de misiune de pionierat, deschizând interesul investitorilor străini către piaţa locală a obligaţiunilor ipotecare şi, în al doilea rând, am schiţat un fel de profil de risc al acestei pieţe, prin pricing-ul pe care l-am făcut”, a precizat Oprescu pentru sursa citată.
  • Reporter: În curând se va împlini un an de când aţi lansat cu succes prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din ţara noastră. Care a fost feedback-ul avut în urma acestui eveniment de referinţă, atât pentru sistemul bancar de la noi, cât şi pentru piaţa noastră de capital?
  • Sergiu Oprescu: A fost un eveniment destul de bine primit şi de către piaţa locală, dar mai ales de piaţa internaţională, pentru că marea şansă pe care am avut-o a fost să punem Româ­nia pe harta internaţională a obligaţiunilor ipotecare. Aşadar, noi am realizat două lucruri în acelaşi timp – în primul rând am avut un fel de misiune de pionierat, deschizând interesul investitorilor străini către piaţa locală a obligaţiunilor ipotecare şi, în al doilea rând, am schiţat un fel de profil de risc al acestei pieţe, prin pricing-ul pe care l-am făcut. A fost un pricing destul de competitiv la momentul respectiv, pentru cinci ani. În plus, evoluţia ulterioară a obligaţiunilor noastre a fost pozitivă, în sensul în care randamentele au scăzut. Acest lucru înseamnă că o nouă emisiune pe care am face-o, în clipa de faţă am face-o pe costuri mai mici. Aceasta este o lecţie care trebuie învăţată – oricine des­făşoară o acţiune de pionierat îşi asumă unele costuri suplimentare – de educare a pieţei, de conformare, de reglementare, de creare a unor instituţii.
  • Noi am fost nevoiţi de exemplu să dezvoltăm “instituţia agentului de monitorizare” – am mers către Big4 cu cerinţele, ei au mers mai departe către expertizele lor internaţionale, pentru a-şi lua knowledge-ul de acolo. S-a făcut şi o anumită calibrare a legislaţiei româneşti, prin metodologia agenţiei de rating, care a trebuit să se uite inclusiv la calitatea legis­laţiei, iar noi am ieşit des­tul de bine.
  • Puteți citi interviul integral aici: https://www.bursa.ro/sergiu-oprescu-presedintele-executiv-alpha-bank-romania-tara-noastra-este-in-linie-cu-cerintele-directivei-pe-obligatiunile-ipotecare-04630935