United Parcel Service, Inc. este o companie multinațională americană cu o istorie de peste 100 de ani, ce oferă servicii de livrare a coletelor și de gestionare a lanțului de aprovizionare, fiind prezentă și în Romania. UPS operează peste 100.000 de vehicule la nivel internațional care asigură livrarea coletelor în diferite colțuri ale lumii, acestea fiind dube, camioane, biciclete, trenuri, avioane cargo și drone.
Compania a raportat rezultatele financiare pe T2 din 2020, peste așteptările analiștilor. Profitul net pe acțiune a fost de 2.13$ față de estimările de 1,06$ în creștere cu 9% față de T2 din 2019. Compania a distribuit un dividend brut pe acțiune în valoare de 1,01$ aferent T2 din 2020, egal cu cel din T1 din 2020, ceea ce înseamnă un randament al dividendelor de aproximativ 2,4%.
Acțiunile United Parcel Service sunt divizate în două clase, A și B. Acțiunile de clasă A nu sunt listate însă cele de clasă B sunt tranzacționate la NYSE, sub simbolul bursier UPS. Prețul acțiunii a crescut de la minimul din Martie și până în prezent cu peste 110%, compania având în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 150.8$ miliarde.
Perspectivă pe termen mediu
Poziție | Stop Loss | Target price |
LONG | 150$ | 200$ |
În luna Martie, prețul a găsit un nivel de suport aflat sub norul Ichimoku, la fostul nivel de rezistență din Aprilie-Iulie 2016 (linia albastră). La sfârșitul lunii Iulie, prețul a trecut din nou deasupra norului, acum aflându-se într-un raliu ”bullish” convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.
Indicatorul ROC – Rate of Change ce arată modificarea procentuală a prețului este pozitiv. Linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă de la minimele din Februarie – Martie 2020 până la maximul de la începutul lui August, confirmând raliul prețului. Linia ROC a atins un nivel considerat foarte „supra-cumpărat” (nivelul 60), de unde se corectează spre nivelul de 40. Totuși, linia se mișcă în continuare în zona „supra-cumpărată”, fapt ce indică o menținere a presiunii la cumpărare.
Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence a generat ultimul semnal de cumpărare spre sfârșitul lunii Mai 2020, cum s-a intersectat și a trecut deasupra liniei de semnal, de la un nivel „supra-vândut” (nivelul 5). Linia indicatorului a avut o traiectorie ascendentă de la nivelul „supra-vândut” și atinge o zonă foarte „supra-cumpărată” (peste nivelul 15), de unde este posibilă o corecţie.
În general, pe graficul săptămânal, acțiunea United Parcel Service are un trend puternic ascendent după scăderea survenită în perioada Ianuarie – Martie 2020. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețurilor acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.
Perspectivă pe termen scurt
Poziție | Stop Loss | Target price |
LONG | 150$ | 200$ |
Graficul zilnic United Parcel Service prezintă un trend ascendent început de la minimele de la mijlocul lunii Martie. La 30 iul. 2020, preţul a avut un „gap up” odată cu publicarea rezultatelor financiare pe T2 din 2020. Acțiunile au reușit să treacă definitiv peste un nivel de rezistenţă constituit din maximele anterioare (linia violet), iar acum se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile, ceea ce este un semnal de tip ”bullish”.
Preferința investitorilor pentru acțiunea United Parcel Service este reflectată în raportul puterii relative – RS cu indicele DJT – Dow Jones Transportation Average. Linia RS a avut un trend ascendent de la minimul de la sfârșitul lui Februarie, iar la sfârșitul lui Iulie, linia RS a spart un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare din 2016, confirmând trendul ascendent al prețului acțiunii. De atunci linia RS a reușit să se menţină peste acest nivel care poate fi și suport în cazul unor corecṭii.
Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea acțiunii United Parcel Service. Indicatorii direcționali au trimis un semnal încă de la sfârșitul lunii Mai 2020, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea de 25). La sfârșitul lui Iulie, linia ADX a trecut peste nivelul 50, urmând ca de la începutul lui Septembrie să coboare și se află acum ușor sub nivelul 40 cum trendul a mai pierdut din intensitate.
Concluzie finală:
Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al preţului acestei acțiuni și atingerea unor noi maxime istorice.
Analiză SSIF Goldring
Dan Turmacu, CFTe