Va reuși aurul să atingă noi maxime?

Aurul este considerat de către mulți investitori un instrument de refugiu în perioade de criză. Însă, în acest început de an cotațiile aurului, asemenea piețelor de acțiuni au fost afectate, indicând o incertitudine în ceea ce privește rolul de ”safe-heaven” al aurului.

Ulterior, am asistat la o revenire destul de rapidă a cotației aurului, iar recent acesta a atins niveluri pe care nu le mai atinsese de șapte ani și jumătate.

Un analist de la Goldman Sachs a oferit o posibilă explicație pentru mișcările aurului în aceeași direcție cu acțiunile. El este de părere că, scăderea cotațiilor aurului din luna martie a survenit ca urmare a prăbușirii prețurilor acțiunilor, investitorii care tranzacționau în marjă, primind apeluri pentru scăderea valorii portofoliilor sub nivelul marjei. Astfel, ei au lichidat pozițiile pe care le dețineau în aur și au adus cash pentru a elimina apelul în marjă. Ulterior, după ce prețurile acțiunilor s-au mai stabilizat, ei și-au refăcut pozițiile pe aur, pentru a beneficia de o oarecare protecție în legătură cu evoluția viitoare a prețurilor acțiunilor.

În ultimul deceniu s-a observat că, deși piața obligațiunilor este considerată și ea o zonă de protecție împotriva fluctuațiilor pieței, aceasta s-a mișcat, în general în aceeași direcție cu piața acțiunilor. Astfel, aurul a oferit o mai mare stabilitate investitorilor decât obligațiunile. Ba mai mult, piața acțiunilor a avut parte de un raliu în ultimii ani, iar aurul nu a fost mai prejos și a înregistrat, de asemenea creșteri: cotația aurului s-a apreciat cu aproape 70% din ianuarie 2016 încoace.

Pe lângă această stabilitate din punct de vedere al valorii, aurul este și unul dintre cele mai lichide instrumente financiare, lichiditatea fiind unul dintre cei mai importanți factori pe care îi iau în considerare investitorii, mai ales că în această perioadă alte piețe și instrumente, cum este piața imobiliară, suferă.

Analiștii de la Goldman Sachs și-au revizuit recent target price-ul pentru cotația aurului, la 2,000 dolari/uncie pentru următoarele 12 luni.

Aurul pare să își continue trendul ascendent, iar faptul că a reușit să spargă pragul de 1,750 dolari/uncie indică o direcție către noi maxime.

Vrei să te protejezi împotriva fluctuațiilor din piață? Ai ocazia să investești în aur prin ETF-urile SGLN,IGLN, EGLN, OD7H prin intermediul platformei externe Goldring.

Accesează: https://www.goldring.ro/signup

Autor,

Antonio Oroian,

broker Goldring