fbpx

SSIF GOLDRING SA


ZN

10Y T-NOTE
  28.03.2022

În ciuda tuturor speculațiilor cu privire la pierderea statutului dolarului american ca monedă de rezervă mondială, a aurului care pierde teren ca refugiu sigur și a obligațiunilor americane care sunt penalizate pentru cheltuieli nesăbuite ale deficitul bugetar, unde merge capitalul global atunci când lucrurile devin cu adevărat periculoase (cum este invazia Rusiei în Ucraina)? Spre dolar, aur și la începutul războiului în obligațiuni de trezorerie americane.

 

Sa privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului obligațiunilor de trezorerie americane.

Contractul 10Y T-NOTE futures este listat pe bursa futures americană CBOT (CME Grup), sub simbolul bursier ZN. Contratul futures cu scadența în iun. 2022 a închis săptămâna în jur de 121,70$ (2,49% rata dobânzii) cu circa 7% mai jos față de sfârșitul anului 2021.

 

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Short116$5%126$

 

zn

De la maximele din aug. 2021, prețul obligațiunilor de trezorerie americane la 10 ani a scăzut de la marginea superioara a norului Ichimoku, de la circa 134$. El a căzut sub nor și și-a continuat trendul descendent. Trendul ascendent început de la minimele din oct. 2018 s-a inversat. Prețul se tranzacționează acum bine sub norul Ichimoku, ceea ce este ”bearish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte s-a schimbat și s-a colorat în rosu.

 

Indicatorul ROC – Rate of Change (linia violet) ce arată modificarea prețului este negativ. De la maximul din luna aug. 2021, linia indicatorului a avut o mișcare descendentă și a coborât sub un nivel supra-vândut (nivelul -5), ceea ce indică o presiune la vânzare.

 

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat un semnal de vânzare în luna sept. 2021, cum s-a intersectat și a trecut sub semnalul său (linia roșie), la nivelul zero. Linia MACD are o mișcare descendentă și atinge un nivel supra-vândut (nivelul -1,5), ceea ce indică o presiune la vânzare.

 

În general, pe graficul săptămânal, prețul obligațiunilor de trezorerie americane are un trend descendent.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Short116$5%126$

zn

Pe graficul zilnic, prețul obligațiunilor de trezorerie americane la 10 ani are un trend descendent cu maxime mai joase de la vârful din aug. 2021. Prețul a rupt și suportul de la circa 124$ (1,90-2,00% rata). In contextul actual investitorii instituționali par sa reacționeze mai mult la mișcările Fed care a crescut rata dobânzii la 0,50% la ședința din martie 2022, decât la războiul dintre Rusia și Ucraina. Prețul se tranzacționează sub mediile mobile pe 50 și 200 zile, ceea ce este bearish.

 

Preferința investitorilor pentru obligațiunile de trezorerie americane este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Linia RS are o mișcare descendentă într-un canal descendent mai larg. Deși la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina prețul obligațiunilor s-a întărit ușor (sfârșitul lui feb. și începutul lui mar. 2022), linia RS retestează acum un nivel de suport, confirmând trendul descendent al prețului obligațiunilor.

 

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut scăderea prețului obligațiunilor de trezorerie americane la 10 ani (a se vedea panoul din mijloc). Indicatorii direcționali au trimis mai multe semnale, ultimul la mijlocul lui mar. 2022, ce arată o direcție descendentă a prețului activului pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut sub –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Trendul prețului obligațiunilor este acum unul puternic cum linia ADX a trecut de nivelul 30.

 

Concluzie finală:

Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a trendului descendent al obligațiunilor de trezorerie americane la 10 ani și testarea unui nivel de suport de la circa 116$ (3,00% rata), pe fondul de creșteri ale ratei dobânzii până la sfârșitul anului de către Fed.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
24
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA