Analize Tehnice (Arhiva)

 • ABBV
  AbbVie Inc
  07.08.2020 LONG
  07.08.2020 LONG
 • MRNA
  Moderna Inc
  04.08.2020 LONG
  04.08.2020 SHORT
 • TLV
  Banca Transilvania
  29.07.2020 LONG
  23.09.2019 LONG
 • TGN
  SNTGN Transgaz SA
  22.06.2020 LONG
  11.05.2019 LONG
 • JD
  JD.com
  23.07.2020 LONG
  23.07.2020 LONG
Pozitie Long
Target Price 104$-105$
Stop Loss 85$

LONG 07.08.2020

AbbVie Inc. este o companie americană din industria biofarmaceutică. A fost înființată prin separarea de Abbott Laboratoires în ian. 2013,  în urma căreia a rămas cu business-ul farmaceutic bazat pe cercetare.

Compania a raportat rezultatele financiare pe T2 din 2020, peste așteptările analiștilor. Profitul net pe acțiune a fost la nivelul de 2,34$ fata de estimările de 2,24$, în creștere cu 4% față de profitul net pe acțiune pe T2 din 2019.  Compania a distribuit un dividend brut pe acțiune în valoare de 1,18$ aferent T2 din 2020, egal cu cel din T1, echivalentul unui randament al dividendelor de circa 5%.

AbbVie este listată la NYSE, sub simbolul bursier ABBV. Pe graficul săptămânal observăm o creștere a prețului de la un nivel de suport constituit din minimul din mar. 2020  până în a doua parte a lunii iun. 2020, când prețul a spart un nivel de rezistență constituit din maximul anterior din feb. 2020. De la acel preț minim din mar. 2020 și până în prezent, prețul acțiunii a crescut cu aproximativ 55%.

Perspectivă pe termen mediu

Începând cu luna apr. 2020, prețul a trecut din nou deasupra norului Ichimoku. Acțiunile se află într-un raliu deasupra acestui nor, ceea ce este considerat un semnal de tip ”bullish”, iar cum norul deplasat înainte este colorat în verde, considerăm semnalul a fi unul convingător.

Indicatorul ROC – Rate of Change ce indică modificarea procentuală a prețurilor este pozitiv. Linia ROC a avut o mișcare ascendentă în perioada mar.-iun. 2020 și a reușit să atingă un nivel supra-cumpărat (nivelul 35). De la maximul de la începutul lui iun. 2020, linia ROC a început sa se miște în divergență cu prețul și se corectează acum spre nivelul zero. Daca linia ROC își va relua creșterea deasupra nivelului zero, acest fapt va indica o revenire a presiunii la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence, linia albastră, a generat un semnal de cumpărare la mijlocul lui mai 2020, cum s-a intersectat și a depășit linia de semnal, deasupra nivelului zero. Linia MACD stă acum să genereze un semnal de vânzare deasupra unui nivel supra-cumpărat  (nivelul 4). Daca linia MACD va rămâne în zona supra-cumpărată, acest fapt va indica o menținere a presiunii la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea AbbVie s-a redresat după căderea din perioada feb.-mar. 2020. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Deschide in pagina noua
Pozitie Long
Target Price 104$-105$
Stop Loss 85$

LONG 07.08.2020

Perspectivă pe termen scurt

Graficul zilnic al AbbVie prezintă o corecție a prețului de la maximele din iul. 2020, de la peste 100$, și încearcă să spargă un nivel de suport, care este fostul nivel de rezistență constituit din maximul anterior din feb. 2020, de la circa 95$. Prețul a trecut sub media mobilă de 50 zile, care a activat pentru o perioadă foarte scurtă de timp ca suport al prețului. Acțiunile se tranzacționează deasupra mediei mobile de 200 zile, ceea ce este un semnal de tip ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea AbbVie este reflectată în raportul puterii relative RS cu indicele S&P 500. Linia RS, linia violet, a avut un trend ascendent de la minimele din sept. 2019. Totuși, preţul nu a reușit în iun.-iul. 2020 să spargă nivelul de rezistență constituit din maximele anterioare din mar.-mai 2020. Linia RS se corectează acum și atinge linia de trend. Dacă prețurile își vor relua mișcarea ascendentă, atunci linia RS ar trebui să-și revină din corecție și să testeze din nou propria rezistență. 

Sistemul de indicatori DMI - Directional Movement Index a susținut creșterea prețului acțiunii AbbVie. Indicatorii direcționali au transmis ultimul semnal de la mijlocul lui apr. 2020 ce indică o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastra) ne spune dacă prețul acțiunii se află pe un trend puternic (peste nivelul de 25). După un salt peste nivelul de 25, spre sfârșitul lui mai 2020, urmat de o evoluție orizontală în iunie, linia ADX s-a corectat din a doua parte a lunii iulie și a căzut sub nivelul de 20.

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a mișcării ascendente a prețului acțiunii spre zona de rezistență data de maximele istorice din ian.-mar. 2018, dar potențialul de creștere al prețurilor pare acum limitat.


 

Analiză scrisă de

Dan Turmacu, CFTe

Senior Analist Tehnic, 

Piețe Financiare

Deschide in pagina noua
Pozitie Long
Stop Loss -
Target Price -

LONG 04.08.2020

Moderna Inc. este una din companiile din sectorul de biotehnologie care dezvoltă și  testează în prezent un vaccin pentru combaterea virusului SARS-COV-2.

Compania a raportat rezultatele financiare pe T1 din 2020 peste așteptările analiștilor. Pierderea netă pe acțiune a fost la nivelul de 0,35$ față de estimările de 0,37$,  în scădere față de pierderea netă de 0,40$ din T1 al anului 2019. 

Moderna este listată pe NASDAQ, sub simbolul bursier MRNA. Compania a început tranzacționarea pe bursa pe data de 7 decembrie 2018, la un preț de 23$ pe acțiune.

Graficul săptămânal arată o creștere puternică a prețului acțiunii începând cu luna apr. 2020 până la rezistență formată din maximele din mai & iul. 2020, de la prețul de 87$ și deasupra. De la începutul lui apr. 2020 până în prezent, prețul acțiunii a crescut cu peste 150%.

Perspectivă pe termen mediu

Acțiunea se tranzacționează deasupra norului Ichimoku colorat în verde, ceea ce este un semnal de tip ”bullish”. Totuși, prețul se află destul de departe de nor, ceea ce indica un nivel de supra-cumpărare.

Indicatorul ROC – Rate of Change ce indică modificarea procentuală a prețurilor este încă pozitiv. Linia ROC a avut o mișcare ascendentă în perioada feb.-mai 2020, confirmând trendul ascendent al prețurilor. De la maximul din mai 2020, situat peste un nivel supra-cumpărat (nivelul 200), linia ROC se corectează spre nivelul zero. Dacă linia ROC își va relua creșterea deasupra nivelului zero, acest fapt va indica o revenire a presiunii la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence are o mișcare ascendentă din feb. 2020, confirmând trendul ascendent al prețurilor. Linia MACD se află deasupra unui nivel supra-cumpărat (nivelul 10), de unde este posibila o corecție.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea Moderna întâmpină rezistență din partea vânzătorilor în jurul prețului de 87$. Totuși, investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Deschide in pagina noua
Pozitie Short
Stop Loss 88$
Target Price 64$

SHORT 04.08.2020

Perspectivă pe termen scurt

Graficul zilnic al Moderna arată că prețul nu a reușit să spargă în iul. 2020 o rezistență constituită din maximul anterior din mai 2020, de la 87$. Am asistat, de fapt, în luna iulie la o spargere falsă a acestui nivel de rezistență, prețul corecetându-se spre media mobila de 50 zile. Cel mai probabil cumpărătorii nu vor renunța și prețul va încerca din nou să depășească această rezistență. Acțiunea se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile (50z și 200z EMA), ceea ce este  un semnal de tip ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea Moderna este reflectată și în raportul puterii relative RS cu indicele Russell 3000. Linia RS, linia violet, a avut un trend ascendent în perioada feb.-mai 2020, confirmând trendul ascendent al prețului. Linia RS nu a reușit să spargă în iul. 2020 o rezistență constituită din maximul anterior din mai 2020, similar prețului.

Sistemul de indicatori DMI - Directional Movement Index a susținut creșterea prețurilor acțiunii Moderna. Indicatorii direcționali au trimis ultimul semnal în iul. 2020 ce indică o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastra) ne spune dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste nivelul de 25). Trendul ascendent a pierdut din intensitate odată cu corecția prețului, cum linia ADX are tendința de corecție spre nivelul 25.

 

Concluzie finală:

 • Pe termen mediu este posibil să vedem o reluare a mișcării ascendente a prețurilor acțiunii și o retestare a zonei de rezistență din jurul prețului de 87$.
 • Pe termen scurt este posibil ca prețul să se corecteze în continuare spre un nivel de suport.

Se recomandă cumpărarea acestei acțiunii de către investitori numai dacă prețurile își vor relua creșterea deasupra nivelului de 87$.

 

Analiză scrisă de

Dan Turmacu, CFTe

Senior Analist Tehnic,

Piețe Financiare

Deschide in pagina noua
Pozitie Long
Target Price 2.215 RON
Stop Loss 2.05 RON

LONG 29.07.2020

Revenim cu o analiză tehnică, a graficului daily a unora dintre cele mai populare acțiuni de la BVB, cele ale Băncii Transilvania. La prima vedere observăm că incertitudinea din piață a dus către o evoluție laterală a prețului, fără modificări importante în ultima lună, fiind astfel o perioadă de consolidare. Acum însă există câteva semnale care ar sugera o mișcare ascendentă a prețului în următoarea perioadă.

Indicatorul MACD (linia albastră) a generat un semnal de cumpărare după intersecția cu linia de semnal (linia roșie), susținând astfel o continuare a trendului ascendent, început la sfârșitul lunii martie.

Directional Moving Index (DMI) oferă, de asemenea un semnal de cumpărare, după ce linia DMI+ (linia albastră) se aproprie să treacă peste linia DMI- (linia roșie). Tot aici observăm că, linia ADX (linia neagră) nu confirmă încă un trend puternic, fiind situată sub zona de 25.

Retragerea Fibonacci ne arată că zona de 0,5 acționează acum ca și suport, însoțită și de media mobilă de 50. Creșterea recentă a volumelor indică de asemenea un semnal pozitiv, aceste creșteri fiind de obicei urmate de o mișcare importantă în piață.

O mișcare ascendentă ar putea fi cauzată de o eventuală confirmare a zvonurilor din piață, despre planurile Băncii Transilvania de a achiziționa Garanti Bank, dar și de apropierea datei de înregistrare pentru plata dividendelor și a acțiunilor gratuite distribuite de companie. Sugerez însă prudență, Banca Transilvania va raporta rezultatele financiare la data de 14 august, iar impactul pandemiei COVID-19 asupra companiilor bancare a fost unul negativ, după cum am văzut la rezultatele băncilor din SUA.

Deschide in pagina noua
Pozitie LONG
Stop loss 2.30
Target price 2.60

LONG 23.09.2019

Din analiza graficului zilnic al Bancii Transilvania (TLV) reiese ca pretul a parasit zona de consolidare 2.35, devenita acum suport important dupa cum confirma si retragerea Fibonacci la nivelul 0,236. Indicatorul MACD se mentine deasupra semnalului indicand un trend usor ascendent. Directional Movement(DM) indica de asemenea o directie ascendenta, dupa ce +DI (linia albastra) s-a intersectat si a trecut deasupra –DI (linia rosie), linia ADX, care ne arata daca trendul actual este unul puternic, semnaland momentan un trend slab fiind situat sub nivelul de 25. Pretul se afla acum putin peste media mobila de 50 si sugereaza un posibil scenariu de testare a ultimului varf, deci un target price de 2.60 cu un stop loss de 2.30 in cazul in care suportul este invalidat.

Radu Cojoc

Deschide in pagina noua
Pozitie SHORT
Stop loss 320
Target price 275-280

LONG 22.06.2020

Se poate observa pe graficul zilnic al acțiunilor Transgaz indicii cu privire la o posibilă corecție în viitorul apropiat, după ce prețul acțiunii s-a tranzacționat într-un trend ascendent,  începând cu mijlocul lui martie. Prețurile retestează acum o zonă de rezistență, cea de 310 lei/acțiune stabilită, atât de evoluțiile anterioare ale acestui simbol, cât și de nivelurile de retragere Fibonacci.

Indicatorul MACD (linia albastră) indică un nou semnal pentru  o posibilă retragere după intersecția cu linia de semnal (linia roșie). Un astfel de semnal sugerează faptul că presiunea asupra  cumpărării  își pierde din putere. De asemenea, inclusiv volumele tranzacționate au înregistrat o scădere în ultima perioadă, ceea ce ar putea indica o schimbare de direcție.

Indicatorul tehnic Relative Strength Index a marcat un nivel de supra-cumpărare în ședințele anterioare, fiind peste limita superioară de 70, iar acum se poate observa o ușoară divergență între evoluția prețului și cea a indicatorului. Această situație este denumită divergență “bearish” și sugerează o evoluție viitoare descendentă.

De asemenea, dacă urmărim retragerile Fibonacci se poate observa că prețul a ajuns acum la nivelul de 0,618, considerat unul dintre cele mai importante puncte ale acestui indicator. În acest moment nivelul respectiv reprezintă o rezistență, care este confirmată și de evoluțiile prețului din 2017 până în prezent.

În concluzie, o corecție a prețului acțiunii Transgaz reprezintă un scenariu cu o probabilitate destul de ridicată în perioada următoare și trebuie coroborat cu  faptul că săptămâna viitoare va fi data de înregistrare pentru dividendele aferente anului trecut. Propunem astfel un un scenariu în care acțiunea TGN se va deprecia până în zona de  275-280 pe acțiune,  marcată de nivelul de 0,382 a retragerii Fibonacci, o eventuală creștere peste nivelul de 320 lei/acțiune ar invalida acest scenariu.

Deschide in pagina noua
Pozitie LONG
Stop 330
TakeProfit 390

LONG 11.05.2019

Din punct de vedere al Analizei Tehnice Transgaz SA pare extrem de interesanta si de aceea incercam sa ii alocam atentia cuvenita. Astfel putem evidentia faptul ca TGN a reusit saptamanile trecute sa invalideze linia de rezistenta definita de maximele locale inregistrate (atasat grafic), lucru care este destul de bullish pentru emitent si care poate duce la noi aprecieri si chiar trecerea cotatiilor peste zona 370RON, spre urmatoarea rezistenta de la aproximativ 400RON.

Se poate observa faptul ca mediile exponentiale 8 si 13 actioneaza ca si suport care de asemenea pot sustine scenariul pozitiv prezentat.

Deschide in pagina noua
Pozitie Long
Stop Loss 50$
Target Price 76$

LONG 23.07.2020

JD.com Inc. este unul dintre cei mai mari retaileri online din China, companie specializată în comerț electronic și tehnologie.

JD.com a raportat rezultatele financiare pe T1 din 2020 peste așteptările analiștilor. Profitul net pe acțiune a fost de 0,21$ față de estimările privind o pierdere netă de 0,13$, în scădere față de profitul net de 0,27$ din T1 2019. Compania nu distribuie dividende. 

Pe bursa NASDAQ, acțiunile sunt listate sub formă de ADS – American depository shares, cu simbolul bursier JD; acțiunea este listată și pe bursa din Hong Kong sub simbol bursier: 9618.
Graficul săptămânal al JD.com indică o creștere a prețului de aproximativ 90%, de la un nivel de suport constituit din minimul din mar. 2020. În luna mai 2020, prețul a depășit un nivel de rezistență, constituit din maximele anterioare din ian. 2018, din zona de 50$. Compania se tranzacționează aproape de maximele istorice.

Perspectivă pe termen mediu

La mijlocul lunii mar. 2020 prețul a găsit un nivel de suport deasupra norului Ichimoku. Semnalul este unul convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde. Prețul se află într-un raliu deasupra norului Ichimoku, ceea ce este ”bullish”. Totuși ele se află destul de departe de norul Ichimoku, ceea ce indică un nivel de supra-cumpărare.

Indicatorul ROC – Rate of Change ce arată modificarea procentuală a prețurilor este pozitiv. De la minimele din mar.-apr. 2020, linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă și a ajuns într-o zona supra-cumpărată (peste nivelul 40). Daca linia ROC se va menține în continuare în zona supra-cumpărată, acest fapt va indica o menținere a presiunii la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence a oferit un semnal de cumpărare din a doua parte a lunii apr. 2020, cum s-a intersectat și a trecut deasupra liniei de semnal, deasupra nivelului zero. Linia indicatorului are un trend ascendent de la minimele din nov. 2019 și a ajuns într-o zona supra-cumpărată (peste nivelul 6), de unde este posibilă o corecție.

În general, acțiunea JD.com are un trend ascendent de la minimul din mar. 2020. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Deschide in pagina noua
Pozitie Long
Stop Loss 50$
Target Price 76$

LONG 23.07.2020

Perspectivă pe termen scurt

Graficul zilnic al JD.com prezintă un raliu al prețului început la mijlocul lunii mar. 2020. Raliul a pierdut din intensitate de la maximul de la începutul lui iul. 2020, de la aproximativ 70$, cum prețul tinde să se corecteze ușor. JD se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile, ceea ce este un semnal de tip ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea JD.com este reflectată în raportul puterii relative (RS) cu indicele Nasdaq-100. Linia RS are un trend ascendent de la minimele din dec. 2019 spre un nivel de rezistență constituit din maximele din ian.-feb. 2018, confirmând trendul prețului. Dacă prețul va crește în continuare, atunci linia RS ar trebui să își testeze propria rezistență.  

Sistemul de indicatori DMI - Directional Movement Index a susținut creșterea prețurilor acțiunii JD.com. Indicatorii direcționali au transmis un semnal de la începutul lui apr. 2020 ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI, linia verde, s-a intersectat și a trecut deasupra –DI, linia roșie. Linia ADX ne indică dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste nivelul de 25). Trendul JD a pierdut din intensitate din a doua partea lunii iun. 2020, cum linia ADX a revenit sub nivelul de 25. 

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent și atingerea unor noi maxime istorice, deși unii indicatorii tehnici indică un nivel de supra-cumpărare.

 

Analiză scrisă de

Dan Turmacu, CFTe

Senior Analist Tehnic, 

Piețe Financiare

Deschide in pagina noua

Trendul zilei
07.08.2020

Oferta pentru titlurile de stat Fidelis se încheie astăzi

INTERN

Oferta pentru titlurile de stat Fidelis se încheie astăzi 

EXTERN

Investitorii continuă să mizeze pe sectorul tehnologic 
 

Deschide atasament Deschide in pagina noua

Trendul zilei
06.08.2020

Dobânda de politică monetară a fost redusă de la 1,75% la 1,5%

INTERN

Dobânda de politică monetară a fost redusă de la 1,75% la 1,5%

EXTERN

Aurul dă semne de încetinire

 

Deschide atasament Deschide in pagina noua

Trendul zilei
05.08.2020

Ieri s-a încheiat oferta publică derulată de SIF5 Oltenia. Indicele de alocare: 11,38%

INTERN

Ieri s-a încheiat oferta publică derulată de SIF5 Oltenia. Indicele de alocare: 11,38%

EXTERN

Indicele Dow Jones a crescut ieri pentru a treia ședință consecutivă

Deschide atasament Deschide in pagina noua

Trendul zilei
04.08.2020

Până pe 3 august 2020, românii au subscris titluri de stat în valoare de 687 milioane de lei

Intern

Până pe 3 august 2020, românii au subscris titluri de stat în valoare de 687 milioane de lei

Extern

Băncile americane își vor înăsprii condițiile de acordare a creditelor

Deschide atasament Deschide in pagina noua

Trendul zilei
03.08.2020

Grupul BRD, profit net în scădere cu 47.2%

Intern

Grupul BRD, profit net în scădere cu 47.2%

Extern

Microsoft, din ce în ce mai aproape de a achiziționa compania TikTok

Deschide atasament Deschide in pagina noua

Trendul zilei
31.07.2020

SIF Transilvania solicită convocarea acţionarilor Şantierul Naval Orşova și Turism Felix

Intern

SIF Transilvania solicită convocarea acţionarilor Şantierul Naval Orşova și Turism Felix

Extern

Amazon, Facebook și Alphabet (Google) au publicat rezultatele financiare

Deschide atasament Deschide in pagina noua
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor, in concordanta cu informatiile prezentate in Politica de cookie. Sunt de acord