< Înapoi la Analize Fundamentale

Analize fundamentale


META ESTATE TRUST S.A.


Simbol: MET

Domeniul de activitate: Investiții imobiliare

Actualizare

2025-05-22

INTERVAL DE PREȚ-ȚINTĂ

0,79-0,83 LEI



sursă: bvb.ro

Emitem actualizarea raportului de analiză a META ESTATE TRUST (MET), pentru următoarele 12 luni, având drept premisă principală rezultatele financiare aferente anului 2024.

Sumar

  • Stabilim un preț-țintă cuprins în intervalul 0,79-0,83 lei/acțiune, în contextul publicării rezultatelor financiare aferente anului 2024, completate de perspectivele de expansiune și de planul strategic intensificat pentru amplificarea operațiunilor companiei;

  • META ESTATE TRUST (MET) raportează trei ani consecutivi de evoluție pozitivă și țintește dublarea activelor totale în următorii trei ani, alături de un randament al capitalului, impus de minim 10%;

  • META ESTATE TRUST (MET) urmărește tranziția către segmentul Principal, în prima parte a anului 2026, după finalizarea operațiunilor de capital.

Indicatori bursieri*
Capitalizare de piață
71,2 mil. lei
Număr total acțiuni
102,4 mil.
Price-Earnings Ratio (PER)
10,93
Price to Book Value (P/BV)
0,71
Performanță*
Preț maxim 52 săptămâni
0,7074
Preț minim 52 săptămâni
0,5500
Evoluție preț 1 lună
13,01%
Evoluție preț YTD
5,30%
Acționariat (la 31.12.2023)*
Persoane fizice
65,09%
Persoane juridice
21,07%
VIMAN ADRIAN VASILE
13,84%

*randamentele au fost calculate pe baza prețurilor de tranzacționare din data de 30/04/2025, la preț de închidere, sursa: bvb.ro

Sumar al rezultatelor financiare anuale

În anul 2024, societatea Meta Estate Trust S.A. a înregistrat venituri totale de 34,5 milioane lei, comparativ cu veniturile prognozate pentru anul 2024, de 32,9 milioane lei.

Cifra de afaceri a Meta Estate Trust S.A. a înregistrat o creștere de 7,3% în 2024, atingând valoarea de 13,3 milioane lei față de 12,4 milioane lei în exercițiul financiar precedent, reprezentând un grad de realizare a bugetului de aproximativ 92%. Principalul generator al cifrei de afaceri l-a constituit comercializarea unităților rezidențiale din portofoliul companiei, localizate preponderent în București, în cadrul următoarelor proiecte: The Level – Faza II, Mobexpert Homes, Avrig Park, Aviației Park, Parcului 20 și Noa Pajura.

surse: comunicatele și datele financiare ale companiilor listate la Bursa de Valori București, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Cheltuielile direct asociate veniturilor din exploatare au totalizat 13,9 milioane lei în 2024, înregistrând o creștere de 26,4% față de exercițiul financiar anterior, când acestea se situau la 11 milioane lei, iar marja din exploatare înaintea cheltuielilor generale s-a situat la nivelul de 11,5 milioane lei în 2024, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 8,3 milioane lei înregistrată în anul precedent.

Pe fondul acestei evoluții favorabile, profitul operațional al Societății pentru exercițiul financiar 2024 a atins 4,5 milioane lei, marcând aproape o dublare față de rezultatul anului 2023 (2,3 milioane lei), în timp ce profitul operațional bugetat pentru anul 2024 era de aproximativ 2,8 milioane lei. În ceea ce privește profitul financiar, emitentul a raportat un profit financiar în valoare de 8,1 milioane lei, nivel comparabil cu cel din anul anterior (8,3 milioane lei), față de 9,8 milioane de lei, cifra bugetată pentru anul 2024.

După deducerea impozitului pe profit în valoare de 1,7 milioane lei, Meta Estate Trust a înregistrat un profit net de 10,9 milioane lei, reprezentând o creștere de 15% comparativ cu rezultatul net al anului 2023. Acest nivel depășește ușor previziunile bugetare pentru anul 2024, care erau la un nivel de 10,6 milioane de lei, într-un context economic caracterizat prin provocări însemnate pentru sectorul în care își desfășoară activitatea Meta Estate.

surse: comunicatele și datele financiare ale companiilor listate la Bursa de Valori București, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Perspectiva financiară pentru anul 2025

Pentru exercițiul financiar 2025, Meta Estate Trust S.A. prevede o continuare a tendinței ascendente a indicatorilor de performanță financiară, fundamentată pe strategia de expansiune atât prin achiziția de proprietăți rezidențiale și active generatoare de venituri din închiriere, cât și prin investiții în calitate de acționar în proiecte imobiliare.

surse: comunicatele și datele financiare ale companiilor listate la Bursa de Valori București, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Veniturile totale sunt estimate să crească cu 13% față de anul 2024, atingând nivelul de 38,3 milioane lei. Cifra de afaceri prognozată se situează la 21,3 milioane lei, reprezentând o creștere de 61% comparativ cu rezultatul anului precedent. În categoria altor venituri operaționale, compania previzionează încasări de 7,95 milioane lei, provenite din taxe de cesiune, despăgubiri aferente acordurilor de încetare a promisiunilor de vânzare-cumpărare și venituri din chirii generate de investițiile din segmentul Venituri Recurente. Un alt element nou în structura veniturilor este reprezentat de câștigul din ajustarea valorii juste a investițiilor imobiliare, estimat la 1 milion lei.

Cheltuielile operaționale direct legate de investiții sunt estimate să crească cu 21%, până la valoarea de 16,8 milioane lei, proporțional cu intensificarea activității de tranzacționare a unităților imobiliare finalizate.

Ca rezultat al acestor evoluții, profitul din exploatare este estimat să atingă 6,8 milioane lei, reprezentând o creștere semnificativă de 51% față de anul 2024. Rezultatul financiar previzionat este de 7,3 milioane lei, în scădere cu 10% față de anul anterior.

Portofoliu investițional

Cu un portofoliu de investiții aflat în expansiune constantă începând din 2022, Meta Estate Trust a plasat capital în 38 de proiecte din sectorul imobiliar, reușind să finalizeze cu succes ieșirea din peste 20 dintre acestea. Aceste tranzacții au generat rate interne de rentabilitate (IRR) variind între 12% și 42%. În perioada recentă, emitentul a făcut public angajamentul unor noi investiții de aproximativ 4 milioane de euro, direcționate către patru dezvoltări rezidențiale din capitala României. În cadrul acestor inițiative, Meta Estate Trust a formalizat promisiuni de vânzare-cumpărare pentru 37 de unități locative amplasate în zone strategice din București. Apartamentele fac parte din ansambluri rezidențiale aflate în diferite stadii de execuție, dezvoltate de două companii recunoscute în piață: HILS Development și Exigent Development.

Operațiuni de capital

Cu privire la începutul anului 2026, Meta Estate își propune ascensiunea către piața principală a Bursei de Valori București – demers demarat în ultimele luni ale anului 2025, care vine în continuarea mai multor operațiuni de majorare și consolidare a capitalului implementate sistematic pe parcursul întregului an 2025:

surse: comunicatele și datele financiare ale companiilor listate la Bursa de Valori București, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Totalitatea acestor demersuri strategice contribuie la micșorarea diferenței negative dintre prețul de piață și valoarea reală a acțiunilor companiei, având drept obiectiv un discount maximal de 10%.

Evaluarea fair value (valoarea companiei)

Prețul-țintă a fost obținut luând în considerare media prețurilor-țintă obținute prin cele 2 metode de evaluare consacrate, și anume: prin (1) metoda comparativă, prin multiplii companiilor listatei pe piața internațională, asemănătoare societății analizate și evaluarea prin (2) intermediul actualizării fluxurilor de numerar disponibil companiei – eng. FCFF (Free cash flow to firm).

Metoda comparației prin multipli de piață

Metoda comparației evaluează compania în raport cu alte companii similare listate și considerate a fi reprezentative pentru sectorul în care aceasta activează, valoarea de piață a companiei evaluate fiind dedusă în comparație cu valoarea de piață a companiilor selectate.

surse: calcule dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA, investing.com, bvbresearch.com

În vederea integrării în model a specificului activității, respectiv a gradului de dezvoltare a competitorilor săi, au fost acordate următoarele discounturi multiplilor de piață, calculate ca și diferență între valoarea înregistrată de către Emitent la momentul redactării raportului, respectiv media indicatorilor companiilor din eșantion.

surse: calcule dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Valoarea Emitentului, precum și prețul pe acțiune, calculate în funcție de indicatorii stabiliți inițial, comparativ cu companiile selectate în eșantion, înainte și după acordarea discountului este următoarea:

surse: calcule dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Metoda bazată pe actualizarea fluxurilor de numerar

FCFF - Prognozele au fost realizate pe termen mediu, perioada 2025-2027 fiind considerată un termen mediu de investiție. Pentru determinarea prețului-țintă s-au considerat, drept punct de pornire, rezultatele financiare aferente anului 2024.

În derularea modelului de evaluare s-a ținut cont de următoarele:

Rata de actualizare a fluxurilor de numerar – WACC (Weighted Average Cost of Capital) - pentru perioada 2024-2027 a fost variabilă în funcție de ponderea-țintă a datoriilor și a capitalurilor, având o valoare medie de 13,31%;

  • Ținând cont de tendințele și evoluția pieței, precum și cea a emitentului, s-a estimat o rată de creștere terminală de 2%;

  • Coeficientul de evaluare a riscului domeniului de activitate este de 1,08;

  • O rată a impozitului pe profit de 12%.

surse: calcule dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

*la care se adaugă Venituri financiare aferente investițiilor în care Societatea are calitatea de acționar și alte venituri financiare asociate modelului de afacere

Analiza de senzitivitate pe baza ratei de actualizare a fluxului de numerar și a ratei de creștere terminală

Sursa: dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Analiza de senzitivitate pe baza coeficientului beta și a ratei de creștere terminală

Sursa: dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Analiza de senzitivitate pe baza coeficientului beta și a costului datoriei

Sursa: dep. Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Preț-țintă acordat acțiunii, utilizând cele două metode de evaluare

În urma aplicării celor două modele de evaluări (prin multipli, respectiv prin actualizarea fluxurilor de numerar, prețul-țintă al acțiunilor pentru următoarele 12 luni se regăsește în intervalul 0,79-0,83 lei/acțiune.

Departamentul de Analiză și Strategii de piață Goldring SA

Dată

Recomandare

Preț-țintă(12 luni)

Tip raport

17/12/2024

-

0,712-0,76

Actualizare

14/06/2024

-

0,82-0,909

Actualizare

13/10/2023

-

0,66-0,712

Actualizare

18/05/2023

-

0,97-1,047

inițial

Disclaimer

Analiza va fi actualizată la apariția de evenimente majore/importante care influențează analiza inițială/ultima actualizare realizată.

Pentru mai multe detalii privind analiza (prețul țintă, informațiile prezentate, premisele evaluării, metodologia de evaluare, etc.) se va contacta analistul/analiștii prin canalele de comunicare oferite în raportul actual.

Conținutul raportului, realizat în numele Goldring SA, are scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

Goldring SA declară că acest raport a fost comunicat emitentului la care se referă în mod direct pe email fără însă ca acesta din urmă să intervină cu modificări legate de prețul țintă specificat în raport.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor și a riscurilor implicate și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare.

Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune care ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Este posibil ca Societatea, aliații sau angajații acesteia să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenții prezentați în acest material.

Certificarea analistului/analiștilor

Analistul/analiștii care au pregătit acest raport și persoanele în legătură cu acesta/aceștia, prin prezenta certifică că: 1. nu au niciun interes financiar în instrumentele financiare care ar include compania/companiile menționate în prezentul raport.

2. nicio parte a remunerației analistului/analiștilor care au pregătit acest raport nu este sau nu va fi direct sau indirect legată de recomandările sau opiniile specifice exprimate în acest raport.

Este recomandabil ca o decizie de investire să fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt, mai degrabă, forme de estimare și nu pot garanta un profit cert.

Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori. Analizele, comentariile și opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA.

Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

Analize realizate de Goldring SA în ultimele 12 luni

Simbol

Recomandare

Preț-țintă/Interval preț-țintă

Dată raport

Tip raport

SFG

-

42,10-42,32

16.04.2025

Actualizare

WINE

-

15,21

26.03.2025

Actualizare

MET

-

0,712-0,76

17/12/2024

Actualizare

WINE

-

15,55-16,12

05.12.2024

Inițial

AST

-

23,32-23,86

28.11.2024

Actualizare

SMTL

-

35,67-37,77

28.11.2024

Actualizare

MECE

-

28,8-29,41

26.11.2024

Actualizare

AAG

-

7,08-7,11

31.10.2024

Actualizare

SNP

-

0,78-0,82

31.10.2024

Actualizare

TBK

-

20,08-20,16

11.10.2024

Actualizare

SMTL

-

46,90-47,79

20.09.2024

Actualizare

AST

-

33,44 - 34,04

11.09.2024

Actualizare

SFG

-

39,07 - 42,00

10.07.2024

Actualizare

MET

-

0,82-0,909

14.06.2024

Actualizare

MECE

-

28,8-29,41

04.06.2024

Inițial

SNP

-

0,78-0,82

18.04.2024

Actualizare

ONE

-

1,08-1,20

12.03.2024

Actualizare

AST

-

33,44-34,04

11.03.2024

Actualizare

TBK

-

22,1-22,6

07.03.2024

Actualizare

SMTL

-

68,04-68,54

04.03.2024

Actualizare

H2O

-

129,23-131,56

31.01.2024

Inițial

AST

-

32.46 – 32.58

21.12.2023

Inițial

SMTL

-

46,33-47,25

15.12.2023

Inițial

SNP

-

0,56-0,59

14.11.2023

Actualizare



VEZI ȘI:


Sphera Franchise Group

16.04.2025

Vezi analiza >

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED

26.03.2025

Vezi analiza >

Estimări dividende 2025

21.03.2025

Vezi analiza >

Analiză inițială Purcari Wineries (WINE)

06.12.2024

Vezi analiza >

Newsletter

Abonează-te la Trendul Zilei. Râmâi în contact cu tot ceea ce contează.

CFD-urile sunt instrumente complexe şi au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri. Ar trebui să luaţi în considerare dacă înţelegeţi modul în care funcţionează CFD-urile şi dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.


Tranzacțiile cu instrumente financiare implică anumite riscuri specifice care pot include, dar nu se limitează la, schimbările prețurilor din piață, incertitudinea privind dividendele, randamentele și/sau profiturile, precum și variațiile cursului de schimb valutar. Pentru instrumentele financiare denominate într-o altă monedă decât cea a țării de rezidență a investitorului, randamentul poate crește sau poate scădea în funcție de schimbările valutare. De asemenea, este important de reținut că performanța anterioară nu este un indicator solid al performanței viitoare. Goldring nu oferă servicii de investiții clienților din Afganistan, Barbados, Burkina Faso, Insulele Cayman, Republica Democrată Congo, Republica Populară Democrată Coreeană, Gibraltar, Haiti, Iran, Jamaica, Iordania, Mali, Mozambic, Myanmar, Nigeria, Panama, Filipine, Senegal, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Siria, Tanzania, Trindad și Tobgo, Uganda, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu și Yemen.