Safetech – de pe AeRO pe Piața Reglementată

Acțiunile Safetech intră la tranzacționare pe piața principală din data de 6 februarie

În 2021, acțiunile SAFE au fost listate la Bursa de Valori București, pe piața AeRO, în urma unui plasament privat prin care compania a atras 2,5 mil. lei de la investitori. La aproximativ 2 ani de la acel moment, Safetech Innovations (SAFE) se pregătește pentru o nouă etapă importantă la BVB, respectiv transferul acțiunilor de pe piața AeRO pe Piața Reglementată, începând cu data de 6 februarie. În perspectiva operațiunii, în acest articol prezentăm un sumar al business-ului Safetech.

Securitatea cibernetică: o industrie în expansiune

Pe măsură ce economia digitală crește, crește și criminalitatea digitală. Numărul tot mai mare de interacțiuni online și mobile creează milioane de oportunități de atac. Multe dintre acestea duc la încălcări ale securității datelor care amenință atât persoanele fizice, cât și companiile. În ritmul actual de creștere, pagubele provocate de atacurile cibernetice se vor ridica la aproximativ 10,5 trilioane de dolari anual până în 2025 – o creștere de 300% față de nivelurile din 2015, conform specialiștilor Eset.
De ce oferă piața cibernetică un potențial atât de important în acest moment? Iată câțiva factori cheie care contribuie la potențialul de creștere și dezvoltare al Safetech: Tot mai multe atacuri care vizează companiile mici și mijlocii, dar și impulsul provenit din partea reglementărilor din domeniu (În decembrie 2020, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) au prezentat o nouă strategie de securitate cibernetică a UE având drept scop consolidarea rezilienței Europei la amenințările cibernetice).
Cu un nivel semnificativ ridicat de atacuri cibernetice care apar la orizont odată cu înaintarea în conflictul armat aflat în desfășurare, considerăm că intensificarea condițiilor de creștere pentru sectorul securității cibernetice și furnizorii bine poziționați ar trebui să fie de interes pentru investitorii în tehnologie, în special în timpul acestei turbulențe de pe piață.

Descriere companie

Safetech Innovations (SAFE) oferă soluții și servicii de securitate cibernetică. La finalul primelor nouă luni ale anului 2022, serviciile de securitate cibernetică, care prezintă o rată mai ridicată de profit comparativ cu soluțiile de securitate cibernetică, prezentau o pondere de 48% din cifra de afaceri a companiei, în perioada menționată numărul de contracte recurente înregistrând o creștere. Conform aceluiași raport, compania câștigase 4 clienți noi în T3 2022. Ponderea vânzărilor companiei se regăsește mai jos:

Safetech

Sursă: bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Rezultate financiare

Compania a înregistrat o rată anuală compusă de creștere a cifrei de afaceri de 30,5% în perioada 2017-2022, dacă luăm în considerare bugetul prezentat de companie pentru anul 2022. Dinamica profiturilor nete a fost de asemenea crescătoare. Veniturile în creștere, ajutate de dezvoltarea activității și de câștigarea de noi contracte, dar și marjele de profitabilitate mai ridicate (dacă până în 2019 acestea erau sub 15%, ulterior s-au ridicat la 20,7% în 2020, 26,2% în 2021 și 25,3% estimat pentru 2022) au condus la această evoluție.

Pe data de 23 februarie, aceasta va publica rezultatele preliminare.

Evoluția Cifrei de afaceri și a Profitului Net – mil. leiSafetechSursă: bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Buget de venituri și cheltuieli 2022

Safetech

Sursă: bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Pentru anul 2022, Safetech previzionează o cifră de afaceri de aproximativ 40 mil. lei, în creștere cu 74% față de cea obținută la finalul anului 2021 (23 mil lei). La finalul primelor 9 luni ale 2022, Safetech a obținut aproximativ o pondere de 52,1% din cifra previzionată pentru întreg anul, respectiv 64,5% din totalul veniturilor din exploatare. În ceea ce privește profitul, anul 2022 ar însemna o creștere de aproximativ 63% față de rezultatul net raportat la finalul anului 2021. Cu toate acestea, conform ultimelor rezultate publicate, în primele 9 luni ale anului, Safetech a obținut 52% din rezultatul previzionat. Recent, CEO-ul companiei a anunțat faptul că pentru 2022 nu s-a realizat nicio rectificare de buget, deși au avut parte de o creștere importantă a cheltuielilor pe fondul înființării noilor entități. Compania a înființat entități în țări precum Statele Unite, Emiratele Arabe Unite și Anglia.

Bilanț

În primele nouă luni ale anului, bilanțul Safetech marchează o creștere a activelor totale de aproximativ 13% față de finalul anului 2021. În ceea ce privește datoriile înregistrate la finalul perioadei, datoriile curente au înregistrat o scădere de 43%, în timp ce datoriile pe termen lung au continuat să aibă o pondere nesemnificativă din totalul activelor. La data respectivă, lichiditatea curentă a business-ului era de 2,5, îmbunătățită față de începutul anului, atunci când aceasta se ridica la 1,6. Totalul activelor circulante, de 15,3 mil. lei, acoperă în proporție de peste 80% nivelul datoriilor totale, din care veniturile din subvenții dețin cea mai importantă pondere. Așadar, putem considera că poziția financiară a companiei este una solidă.

Politica de dividende

Safetech a fost singura societate din lista celor mai importante companii de pe AeRO, în funcție de ponderea avută în componența indicelui AeRO, care a plătit dividende investitorilor. De la listare și până în prezent, societatea a plătit 4,6 mil. lei acționarilor sub formă de dividende, având o rată de distribuire de 14,4% (2020), respectiv 68,9% (2021). Deși, având în considerare ratele de creștere ale rezultatelor acesteia, o putem cataloga ca fiind o companie de tip growth, Safetech urmărește realizarea unui echilibru între sumele reinvestite în vederea dezvoltării afacerii și a dividendelor plătite către acționari. Această strategie poate fi interpretată ca fiind benefică pentru investitori, deși randamentul dividendelor nu se ridică la media pieței, prioritara fiind asigurarea planurilor de dezvoltare ale emitentului.

Implicațiile transferului

Considerăm că acest transfer nu reprezintă o oportunitate de speculație, ci oferă acces la avantajele pieței reglementate. Prezența acțiunii pe piața reglementată poate atrage noi investitori, de dimensiuni mai mari. Așadar, vizibilitatea companiei va crește, iar compania va putea avea de câștigat în perspectiva momentelor în care va avea nevoie de noi atrageri de capital în vederea susținerii business-ului. Trecerea pe piața reglementată nuanțează un pas de maturitate, compania asumându-și o nouă conduită pe piață, mai conformă, mai dinamică, mai comunicativă, care să asigure convergența cu așteptările investitorilor.

Safetech la Bursă

Fără a lua în calcul și dividendele oferite de companie, acțiunile SAFE, deși mai volatile, au supra-performat evoluția indicelui de referință BET. Dacă din prima zi de tranzacționare al acțiunilor SAFE și până la data de 30 ianuarie, acestea au crescut cu peste 170%, indicele BET a marcat o evoluție crescătoare aproximativ 17%. Evoluția acțiunilor în contrast cu cea a indicelui se regăsește mai jos:

Safetech

Sursă: bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Multipli Safetech

 

În graficele de mai jos prezentăm nivelul la care acțiunile Safetech se tranzacționează, în contrast cu alte societăți listate. În primul grafic, observăm cum acțiunile Safetech se tranzacționează la un discount comparativ cu PER-ul median al companiilor din Europa care au un business asemănător sau apropiat afacerii analizate. În schimb, în ceea ce privește raportul P/S și P/B, acestea se află peste nivelul pieței. Este important de menționat că simpla comparare a multiplilor nu este relevantă, nefiind luate în calcul mai multe aspecte relevante precum riscul de țară, mărimea business-urilor, etc.

De asemenea, am prezentat și nivelul acestor indicatori cu cel al unor companii de tehnologie listate la BVB. Este de menționat că această comparație nu poate fi considerată una total relevantă, având în vedere că fiecare dintre acestea activează într-un domeniu de activitate diferit, însă poate fi luată ca referință.

SafetechSursă: finance.yahoo.com, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Eșantion: Passus SA, Telelink Business Services Group AD, ViVeTech Nyrt, Cy4gate Spa, Sababa Security SpA, Exclusive Networks SAS, Cyber Security 1 AB (CYB1)

Safetech

Sursă: bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Eșantion: ASC, AST, BENTO, CC, LIH

Simbolul SAFE va fi suspendat de la tranzacționare în perioada 2-3 februarie. Astfel, după închiderea ședinței de tranzacționare din 1 februarie, toate ordinele existente în sistemul de tranzacționare Arena pe simbolul SAFE vor fi eliminate. Acțiunile companiei vor reveni la tranzacționare începând cu data de 6 februarie.

Dacă îți dorești să investești în acțiunile Safetech, o poți face prin intermediul Goldring.


Leasing (financiar, operațional)

Ce este leasing?

Leasing – contract prin care o entitate împrumută bunurile altei entități și face plăți regulate (redevențe, rate de leasing) în schimbul utilizării bunurilor. Aceste tipuri de contracte sunt legale, conțin obligațiile celor două părți și nerespectarea acestora duce la consecințe pentru ambele entități.

Câte tipuri de leasing există?

Există două tipuri de leasing: operațional și financiar.
1. Leasingul operațional permite utilizarea unui activ, dar nu oferă titlu de proprietate asupra acestuia. În contractul de leasing operațional pot fi incluse, de obicei, bunurile cu o durată de utilizare îndelungată precum utilaje, autovehicule etc. În momentul încheierii contractului de leasing operațional, beneficiarul produsului poate reînnoi contractul, poate să achiziționeze echipamentul închiriat sau poate returna echipamentul.
2. Leasingul financiar menține dreptul asupra activului societății care îl deține până la plata integrală a bunului, când utilizatorul acestuia intră în posesia lui.


Levier financiar (efect de levier)

Ce este levier financiar?

Levier financiar înseamnă utilizarea unei sume de bani împrumutate pentru a crește randamentul potențial al unei investiții. Investitorii folosesc această strategie cu scopul multiplicări puterii de cumpărare pe piață. Pe același principiu, companiile utilizează efectul de levier pentru a-și finanța activele, adică în loc să emită acțiuni pentru a obține capital, acestea pot utiliza datoriile pentru a investi în operațiuni comerciale, asta pentru a încerca să crească valoarea acționarilor. Utilizarea în exces a efectului de levier poate avea consecințe grave, unii chiar susțin că acesta a jucat un rol în criza financiară globală din 2008.


Lichidare

Ce reprezintă termenul de lichidare?

Termenul de lichidare este procesul de încheiere a activității unei întreprinderi, prin care are loc distribuirea activelor. Acest proces este demarat în momentul insolvenței unei companii, adică atunci când aceasta nu mai este capabilă să își achite obligațiile. După încheierea activității companiei în cauză, activele sunt distribuite acționarilor sau creditorilor, cu scopul achitării datoriilor.

De asemenea, termenul de lichidare se poate referi la vânzarea bunurilor cu performanțe slabe la un preț mai mic decât costul pentru întreprindere sau la un preț mai mic decât cel dorit de întreprindere.


NASDAQ

Ce este NASDAQ?

NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) este o bursă electronică din Statele Unite ale Americii, unde sunt listate undeva la 3.200 de companii. NASDAQ-100 este un indice bursier reprezentativ al acestei burse și a fost lansat în anul 1985. Acesta cuprinde primele 100 cele mai tranzacționate companii de la bursa NASDAQ.

Ce alți indici NASDAQ există?

NASDAQ:

  • Bank Index: companii din sectorul bancar
  • Biotechnology Index: companii medicale și farmaceutice
  • Computer Index: companii care dezvoltă software și hardware pentru calculatoare
  • Financial Index: companii din sectorul financiar, cu excepția băncilor și companiilor de asigurare
  • Industrial Index: companii industriale
  • Insurance Index: companii de asigurare
  • Telecommunications Index: companii din sectorul telecomunicațiilor.

Ordin de plată

Ce este un ordin de plată?

Un ordin de plată (OP) este un document prin care titularul unui cont instruiește banca să facă un transfer bancar în contul unui beneficiar. Suma transferată trebuie să fie cel puțin egală cu suma din contul plătitorului.

Cum arată un ordin de plată?

Ordinul de plată poate fi electronic sau pe suport hârtie și poate fi anulat înainte de acceptul băncii-destinatar. Acesta circulă direct între băncile implicate. Circuitul unui ordin de plată este următorul: emitere – recepție – autentificare – acceptare – refuz – executare.

Care sunt elementele unui ordin de plată?

Când vorbim de elementele unui ordin de plată ne referim la participanții în circuitul OP-ului, care sunt: emitentul – emite ordinul de plată, în baza unui cont deschis la bancă; beneficiarul – cel care este desemnat prin OP să primească suma de bani; banca emitentului – banca la care are cont emitentul și căreia i se adresează OP-ul și banca destinatarului – cea care primește OP-ul în numele destinatarului.


Investițiile pasive

Ce sunt investițiile pasive?

Prin investițiile pasive, investitorii urmăresc să facă profit, pe termen lung. Strategia investițiilor pe termen lung este cunoscută și sub denumirea de buy and hold. Această strategie presupune limitarea numărului de tranzacții și ignorarea fluctuațiilor pieței pe termen scurt. Investitorii care abordează acest tipar investițional au încredere în viitoarele rezultate pozitive ale pieței.

Cum funcționează investițiile pasive?

Investitorii pasivi cumpără acțiuni ale unei sau a mai multor companii și le păstrează pentru o perioadă îndelungată, cu gândul că acestea vor performa, nu realizează tranzacții pentru a limita comisioanele și nu se lasă influențați de evenimentele care aduc volatilitate în piețe.