fbpx

GOLDRING SA


AUR

AUR
  14.03.2022

În ciuda tuturor speculațiilor cu privire la pierderea statutului dolarului american ca monedă de rezervă mondială, aurului ca activ de refugiu și al obligațiunilor americane penalizate pentru cheltuieli nesăbuite ale deficitul bugetar, unde merge capitalul global atunci când lucrurile devin cu adevărat periculoase (cum este invazia Rusiei în Ucraina)? Spre dolar, aur sau obligațiuni de trezorerie americane.

Să privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului aurului.

Contractul Gold futures este listat pe bursa futures americană Comex (CME Group), sub simbolul bursier GC. Cu doi factori de evaluare la lucru (inflația și riscul geopolitic), gold futures cu scadența în apr. 2022 a închis săptămâna în jur de 1.990$, cu circa 10% mai sus față de sfârșitul anului 2021.

 

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long2.105$$5%1.900$

 

aur

De la minimul din aug. 2021, prețul aurului a crescut de la un nivel de suport situat sub norul Ichimoku, sub nivelul de 1.700$. El a reușit sa iasă deasupra norului  în luna feb. 2022. Trendul descendent s-a inversat cum prețul a ieșit definitiv deasupra liniei de trend descendent trasată de la maximele din aug. 2020. Prețul se află acum într-un raliu deasupra norului Ichimoku, fiind un semnal de tip ”bullish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte s-a schimbat și s-a colorat în verde.

Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este pozitiv. De la minimul de la sfârșitul lui ian. 2022, linia indicatorului are o mișcare ascendentă și se îndreaptă spre un nivel supra-cumpărat (nivelul 15), ceea ce indică o presiune la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat ultimul semnal de cumpărare în luna nov. 2021, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), sub nivelul zero. Linia MACD a făcut un salt deasupra nivelului zero spre un nivel supra-cumpărat (nivelul 50), ceea ce indică o presiune la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, aurul are o mișcare ascendentă din luna feb. 2022.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
BUY2.105$5%1.900$

Aur

Pe graficul zilnic, prețul aurului a accelerat de la minimele de la sfârșitul lui ian. 2022 și a testat un nivel de rezistență constituit din maximele istorice din aug. 2020, de la circa 2.060$ (linia roșie). Prețul aurului s-a corectat de la rezistență (9 martie) odată cu creșterile de la începutul săptămânii din piețele de acțiuni. Totuși, în contextul geopolitic actual (Rusia a escaladat atacurile asupra Ucrainei și inflația din SUA a atins un maxim al ultimilor 40 de ani la sfârșitul lui februarie), aurul poate retesta oricând maximele din aug. 2020. Aurul se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile, fiind un semnal de tip ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru aur este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index. Linia RS are o mișcare ascendentă de la un nivel de suport începând cu ian. 2022, confirmând raliul prețului aurului ca activ de refugiu.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului aurului. Indicatorii direcționali au trimis un semnal din feb. 2022, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Raliul prețului aurului este puternic cum linia ADX se îndreaptă spre nivelul 50.

 

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al prețului aurului și atingerea unor noi maxime dacă riscul geopolitic se va menține.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA