fbpx

GOLDRING SA


ZW

SRW Wheat Futures
  30.05.2022

Invazia Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie 2022 a dus prețul grâului la un vârf de peste 1,278 cenți per bushel atins în data de 08 martie 2022. Prețul a revizitat în luna mai maximul atins în martie 2022, după care a renunțat la câștiguri și s-a corectat din nou. Războiul a continuat să alimenteze îngrijorarea cu privire la perturbările comerțului global cu cereale. Investitorii s-au îndreptat spre activele financiare sigure.

Să privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului grâului.

Contractul SRW Wheat futures este listat pe bursa futures americană CBOT (CME Group), sub simbolul bursier ZW. Confruntat în continuare cu riscul geopolitic, grâul futures cu scadența în iulie 2022 a închis săptămâna trecută în jur de 1,160 cenți per bushel, cu circa 10% mai jos față de vârful din martie 2022. Prețul rămâne volatil, deoarece este strâns legat de evoluțiile geopolitice privind războiul din Ucraina.

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Hold

 

Wheat

De la minimele din ian.-feb. 2022, prețul grâului a crescut de la un nivel de suport situat aproape de marginea superioara a norului Ichimoku, de la circa 750 cenți. Prețul se afla într-un raliu deasupra norului Ichimoku având două vârfuri în martie și mai 2022, ceea ce este ”bullish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.

Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este negativ. De la maximele din martie și mai 2022, linia indicatorului a avut o corecție și a căzut sub nivelul zero, ceea ce indică o presiune la vânzare. Linia de momentum s-a corectat  odată cu prețul.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat ultimul semnal de cumpărare la sfârșitul lui feb. 2022, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia indicatorului a  avut o mișcare ascendenta și este aproape să atingă un nivel foarte supra-cumpărat (nivelul 100), de unde se poate corecta.

În general, pe graficul săptămânal, prețul grâului a avut un trend ascendent, dar indicatorii tehnici se pot corecta.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Hold

Wheat

Pe graficul zilnic, prețul grâului a accelerat de la minimele din ian.-feb. 2022 de la circa 7,50$ dar nu a reușit sa treacă de un nivel de rezistenta de la circa 12,8$ (linia roșie) având doua maxime în martie și mai 2022. Prețul grâului s-a corectat de la rezistenta și pare sa găsească un suport la media mobila pe 50 zile pe măsură ce preocupările legate de aprovizionarea cu cereale s-au diminuat. ONU a raportat că va elabora un plan de reorganizare a exporturilor de grâu care au fost împiedicate de războiul din Ucraina. Totuși Rusia a declarat că va deschide coridoare sigure pentru a permite navelor străine să părăsească porturile Mării Negre și Marea Azov, permițând transportul comercial de cereale ucrainene dacă țările occidentale ridică sancțiunile. Prețul se tranzacționează deasupra mediilor mobile pe 50 și 200 zile, ceea ce este ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru grâu este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Linia RS a avut o mișcare ascendentă de la un nivel de suport depășind maximul anterior din mar. 2022, confirmând raliul prețului gazului. De la vârful atins în mai 2022, linia RS se corectează căzând sub nivelul de rezistență odată cu prețul (linia roșie).

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului grâului (a se vedea panoul din mijloc). Indicatorii direcționali au trimis un semnal de la sfârșitul lui feb. 2022, urmat de altul în mai 2022, ce arată o direcție ascendentă a prețului grâului pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Ultimul raliu al prețului grâului s-a estompat cum linia ADX se corectează spre nivelul 25.

 

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt, dacă riscul geopolitic se va menține, prețului grâului ar putea rămâne ridicat, fără un trend clar, între nivelurile 10,0 și 12,8$ per bushel.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA