fbpx

GOLDRING SA


Concurența

Cum poate fi definită concurența?

Concurența este o manifestare omogenă a economiei de piață care are loc atunci când diferite companii oferă produse de mai bună calitate și/sau prețuri mai mici pentru a încuraja consumatorii să rămână clienți. Pentru o economie omogenă, inovativă și în continuă dezvoltare, existența pe piață a unui singur producător este aproape imposibilă.

Natura și intensitatea sau puterea concurenței au un impact semnificativ asupra performanței pieței, iar problema concurenței este de interes atât pentru consumatori cât si pentru producători și intermediari.

În lipsa concurenței orice firmă aflată pe piață ar putea să-și stabilească mult mai simplu un nivel ridicat al prețurilor.

Cum poate fi clasificată?

Concurența poate fi clasificată în două categorii generale: concurența perfectă și concurența imperfectă.

Situația de pe piață în care condițiile necesare pentru concurența perfectă nu sunt satisfăcute reprezintă concurența imperfectă. Formele concurenței imperfecte sunt:

Monopol – situație în care pe piață există un singur vânzător al unui bun economic.

Oligopol – există un număr redus de vânzători ai unui bun economic.

Concurența monopolistă – pe piață există mai mulți vânzători de bunuri total diferite.

Monopson – situație în care există un singur cumpărător pentru un anumit bun și mulți vânzători pentru acel bun.

Oligopson – o formă a pieței, în cadrul căreia un număr mic de firme mari cumpără cea mai mare parte a unei anumite mărfi, marfă care este furnizată de mai mulți producători sau ofertanți.

< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 

De ce să aleg un cont administrat discreționar?

Cont administrat discreționar sau Fond de investiții? Dacă nu știi ce să răspunzi la această întrebare, noi îți venim în ajutor. Nu uita, însă, că decizia finală îți aparține! Ambele ...
Citește mai mult
Ipotecă

Ce este și cum funcționează ipoteca?

Ipoteca este o garanție utilizată în cadrul unui contract de credit ipotecar pentru a asigura rambursarea sumelor împrumutate. Împrumutatul poate constitui o ipotecă asupra unui bun imobil, cum ar fi ...
Citește mai mult
Glissando Garden Center

Glissando Garden Center debutează cu succes pe piața AeRO

Glissando Garden Center, liderul din Vestul țării în domeniul comerțului cu flori, plante și articole de grădină, debutează cu succes pe piața AeRO de la Bursa de Valori București. Fondată ...
Citește mai mult
 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA