fbpx

SSIF GOLDRING SA


Concurența

Cum poate fi definită concurența?

Concurența este o manifestare omogenă a economiei de piață care are loc atunci când diferite companii oferă produse de mai bună calitate și/sau prețuri mai mici pentru a încuraja consumatorii să rămână clienți. Pentru o economie omogenă, inovativă și în continuă dezvoltare, existența pe piață a unui singur producător este aproape imposibilă.

Natura și intensitatea sau puterea concurenței au un impact semnificativ asupra performanței pieței, iar problema concurenței este de interes atât pentru consumatori cât si pentru producători și intermediari.

În lipsa concurenței orice firmă aflată pe piață ar putea să-și stabilească mult mai simplu un nivel ridicat al prețurilor.

Cum poate fi clasificată?

Concurența poate fi clasificată în două categorii generale: concurența perfectă și concurența imperfectă.

Situația de pe piață în care condițiile necesare pentru concurența perfectă nu sunt satisfăcute reprezintă concurența imperfectă. Formele concurenței imperfecte sunt:

Monopol – situație în care pe piață există un singur vânzător al unui bun economic.

Oligopol – există un număr redus de vânzători ai unui bun economic.

Concurența monopolistă – pe piață există mai mulți vânzători de bunuri total diferite.

Monopson – situație în care există un singur cumpărător pentru un anumit bun și mulți vânzători pentru acel bun.

Oligopson – o formă a pieței, în cadrul căreia un număr mic de firme mari cumpără cea mai mare parte a unei anumite mărfi, marfă care este furnizată de mai mulți producători sau ofertanți.

< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
24
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 
Sectorul bancar

Ce consecințe au prăbușirile băncilor asupra sectorului bancar?

Luna martie a adus multe provocări investitorilor, de la date economice importante – în perspectiva ședinței Fed și a luptei împotriva inflației, până la situația complicată a unor bănci importante ...
Citește mai mult

Strategii și etape de listare la Bursa de Valori București

Bursa de Valori București facilitează fluxul de bani între investitori și afacerile de succes care caută finanțare nebancară. Pe lângă accesul la capital, o companie listată are parte de numeroase ...
Citește mai mult
Femei

Femei de succes la bursă

Prezența femeilor în economie reprezintă un element esențial în vederea creșterii și dezvoltării potențialului economic al unei țări. Investițiile au fost mult timp considerate ca fiind o lume a bărbaților, ...
Citește mai mult
 
SSIF GOLDRING SA