fbpx

GOLDRING SA


HG

Copper
  11.07.2022

Cererea de cupru este adesea privită ca un indicator de încredere al sănătății economice datorită aplicațiilor larg răspândite ale acestuia în majoritatea sectoarelor economiei.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la o scăderea prețului cuprului de la un maxim istoric de circa 5$ per tonă la începutul lunii martie 2022. Investitorii s-au îndreptat spre activele financiare sigure, adică spre dolar, aur, obligațiuni de trezorerie americane.

Sa privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului cuprului.

Contractul Copper futures este listat pe bursa futures americană Comex (CME Group), sub simbolul bursier HG. Confruntat în continuare cu riscul geopolitic, cuprul futures cu scadența în sept. 2022 a închis săptămâna în jur de 3,50$ per tonă, cu circa 30% mai jos față de maximul de la începutul lui mar. 2022.

 

Perspectivă pe termen mediu

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Short3,25$8%3,82$

 

cupru

De la maximul din mar. 2022, prețul cuprului a scăzut de la un nivel situat deasupra norului Ichimoku, de la circa 5$. Prețul a desenat un patern numit dublu top și a trecut sub nor. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în roșu.

Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este negativ. De la sfârșitul lui apr. 2022, linia indicatorului a scăzut sub zero confirmând evoluția prețului.  Linia are o mișcare descendentă spre un nivel supra-vândut (nivelul -25), ceea ce indică o presiune la vânzare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat un semnal de vânzare în luna apr. 2022, cum s-a intersectat și a trecut sub semnalul său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia MACD are o mișcare descendentă spre un nivel supra-vândut (nivelul -0,25), ceea ce indică o presiune la vânzare

În general, pe graficul săptămânal, prețul cuprului are un trend descendent de la maximul din mar. 2022.

 

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Short3,24$8%3,82$

cupru

 

Pe graficul zilnic, prețul cuprului are o mișcare descendentă spre un posibil nivel de suport de la 3,30$. Între timp, îngrijorările sporite că o recesiune globală ar reduce cererea de metale au cântărit pe piețe. In luna iun. 2022, media mobila pe 50 zile a trecut sub cea pe 200 zile. Contractul se tranzacționează sub cele două medii mobile, ceea ce este ”bearish”.

Preferința investitorilor pentru cupru este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index. Linia RS a atins din nou un nivel de rezistență (linia roșie) în luna iun. 2022 și apoi s-a corectat spre un nivel de suport odată cu prețul.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut scăderea prețului cuprului. Indicatorii direcționali au trimis ultimul semnal în iun. 2022, ce arată o direcție descendentă a prețului pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut sub –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Trendul este unul puternic cum linia ADX se îndreaptă spre nivelul 40.

 

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a trendului descendent al prețului cuprului daca incertitudinile din China și temerile sporite de o recesiune globală se vor menține.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA