fbpx

Listarea Hidroelectrica

Pregătește-te de cel mai așteptat eveniment al anului de la Bursa de Valori București. Listarea Hidroelectrica se află în linie dreaptă, iar tu vei putea participa în ofertă alături de Goldring!

Hidroelectrica IPO

IPO-ul Hidroelectrica ar putea fi de 3,8 până la 5 ori mai mare comparativ cu IPO-ul Electrica din 2014.

Hidroelectrica s-a aflat pe poziția a doua în ZF Top 100 Cele mai valoroase Companii 2021, sub UiPath și deasupra OMV Petrom.

Valoarea de piață a companiei ar putea fi cel puțin dublă companiei OMV Petrom

Descriere companie

Hidroelectrica este considerată pe bună dreptate a fi „perla” energiei românești, nu numai datorită faptului că este cel mai mare producător de energie electrică local. În 2021, compania a produs 16,9 TWh, mai mult cu 13% comparativ cu anul anterior, contribuind cu aproximativ 30% la producția totală de energie din România. Spre comparație, Nuclearelectrica, singurul producător de energie electrică listat la bursa locală, a produs în 2021 10,4 TWh.
Listarea Hidroelectrica a fost intens discutată în ultimii ani, proiectul părând tot mai îndepărtat pe măsură ce planurile se înmulțeau. Cu toate acestea, după mai mulți ani de așteptare, acțiunile Hidroelectrica pot ajunge a fi tranzacționate în anul 2022, după ce acționarii (Fondul Proprietatea cu o deținere de 19,94% și statul român, care deține celelalte 80,06%) au aprobat inițierea listării la Bursa de Valori București, având ca obiect exclusiv acțiunile deținute de Fondul Proprietatea. Așadar, statul român nu își va diminua participația (diminuare ce părea până acum a fi principala barieră în calea aducerii companiei la bursă).

Detalii listare

Până în acest moment, este cunoscut faptul că Fondul urmărește o listare duală datorită dimensiunii tranzacției, cu mențiunea ca minim 50% din ofertă să fie alocată investitorilor locali, aspect asupra căruia acționarii vor trebui să cadă de acord. Conform FP valoarea tranzacției s-ar putea ridica la aproximativ 2,3 miliarde de dolari pentru o participație de 15%, în timp ce pentru deținerea integrală (19,94% din Hidroelectrica) valoarea s-ar ridica la peste 3 miliarde de dolari, ceea ce ar reprezenta de departe cel mai mare IPO de la Bursa locală. Listarea companiei ar putea avea loc până la finalul acestui an, existând de asemenea și posibilitatea ca acest termen să nu fie îndeplinit.

Rezultate financiare

Hidroelectrica a avut parte de un an 2021 record, datorită evoluției prețurilor la energie. Veniturile totale (la nivel individual) au ajuns la 6,5 miliarde de lei, în creștere cu 69% față de cele realizate în 2020, în timp ce profitul net s-a dublat, conform datelor prezentate în raportul consiliului de supraveghere. Pentru 2022, compania estimează venituri de 7,3 miliarde de lei, respectiv un profit net de aproximativ la același nivel cu cel din 2021, care a fost în sumă de 3 miliarde de lei. 

rezultate hidroelectrica

Surse: topfirme.ro, hidroelectrica.ro

Prețuri energie

evoluție preț energie

Sursă: opcom.ro

Comparație Hidroelectrica și Nuclearelectrica

Tabel Hidroelectrica - Nuclearelectrica

Implicații piață

Listarea Hidroelectrica ar aduce pe bursă una dintre cele mai profitabile companii din România, oferind astfel șansa investitorilor români să facă parte din acționariatul acesteia. În același timp, administratorii privați de pensii, care au în gestiune contribuțiile a milioane de români, vor avea posibilitatea de a-și diversifica portofoliul. 

Listarea pune în prim-plan și o altă companie deja listată la Bursa de Valori București, respectiv Fondul Proprietatea. Fondul deține 19,94% din Hidroelectrica, participație care ar urma să fie vândută pieței fie integral, fie parțial. La ultimul raport lunar publicat de Fond, aferent lunii martie, participația deținută în cadrul Hidroelectrica era evaluată la 9,9 miliarde de lei. Reprezentanții Fondului aduceau în discuție o valoare estimată a ofertei de peste 3 miliarde de dolari (echivalentul a 14 miliarde de lei). Astfel, calculele arată o apreciere a participației estimată la 41,4%, care s-ar traduce într-un câștig al companiei de aproximativ 4 miliarde de lei, respectiv un impact pozitiv asupra VUAN de aproximativ 0,65 lei/acțiune. Acestea sunt calcule preliminare, valoarea finală a ofertei putând suferi modificări semnificative, influențată de strategia de listare, de condițiile economice și ale pieței, dar și de alți factori care pot influența suma finală.  

Abonează-te la Trendul Zilei

Abonează-te la Newsletterul nostru „Trendul Zilei” și îți vom trimite zilnic cele mai importante noutăți și informații de la Bursa de Valori București, inclusiv cele referitoare la oferta Hidroelectrica.

trendul zilei
Disclaimer

Produsele şi serviciile descrise în acest site sunt valabile numai pentru S.S.I.F Goldring şi sunt proprietatea ei exclusivă. S.S.I.F Goldring deţine toate drepturile de proprietate intelectuală privind mărcile comerciale, logo-urile şi toate celelalte materiale prezentate în acest site.

Este interzisă reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a conţinutului materialelor prezentate pe acest site,

de către orice persoană, fără acordul scris prealabil al S.S.I.F Goldring.

S.S.I.F Goldring depune toate eforturile pentru a se asigura că informațiile de pe acest site sunt actualizate și corecte, însă utilizatorii ar trebui să își exercite propria abilitate și judecată înainte de a se baza pe acestea.

Astfel, S.S.I.F Goldring nu poate fi responsabilă legal pentru

niciun fel de daune, pagube sau pierderi produse utilizatorului website-ului cauzate de informații eronate sau de acțiunile întreprinse de orice persoana în baza conținutului acestui website.

Linkurile către alte site-uri sunt introduce în interesul utilizatorului însă S.S.I.F Goldring nu poate garanta sau controla actualitatea și exactitatea informațiilor prezentate pe acestea.

Newsletter Goldring​ Abonează-te la Trendul Zilei și fii în contact cu tot ceea ce contează.

SSIF GOLDRING SA