fbpx

GOLDRING SA

Trendul zilei 23.01.2024

Evenimente Interne

Bursa de la București a înregistrat o scădere de 0,8% în ședința de tranzacționare de luni, influențată în principal de declinul de 3,4% al acțiunilor Hidroelectrica, dar și de scăderea altor acțiuni precum Electrica (-1,6%), Transgaz (-1,2%) și Banca Transilvania (-1,05%). În contrast, Sphera Franchise Group a crescut cu 1,9%, iar Transport Trade Services și One United Properties au înregistrat creșteri de 1,4%, respectiv 1,2%. Din cele 20 de acțiuni din indicele principal BET, 10 au înregistrat scăderi, TeraPlast a rămas la același preț, iar celelalte nouă au înregistrat creșteri. Volumul total al tranzacțiilor a fost de 125 milioane lei, cu cele mai lichide acțiuni fiind Hidroelectrica (32 mil. lei), Banca Transilvania (8,1 mil. lei) și TTS (4 mil. lei). Patru tranzacții speciale (DEALS) au avut loc în piață, implicând acțiuni Hidroelectrica, One United Properties, SafeTech Innovations și Transelectrica, cu valori cuprinse între 5,4 milioane lei și 19,1 milioane lei. De asemenea, s-a înregistrat o ofertă de publică de cumpărare (POF) pentru acțiuni emise de Evergent Investments în valoare de 14,5 milioane lei. (zf.ro) 

 

Consiliul de administrație al Nuclearelectrica (SNN), unicul producător local de energie nucleară, a convocat acționarii pe 28 februarie pentru a vota asupra mai multor chestiuni, printre care bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024. De asemenea, acționarii vor fi informați cu privire la achiziția de către companie a unor obligațiuni emise de Banca Transilvania în valoare de 17,5 milioane de euro. În noiembrie 2023, Banca Transilvania a emis 500 de milioane de euro prin obligațiuni MREL cu o dobândă de 7,25% pe cinci ani, utilizând fondurile pentru întărirea capitalului și pentru oportunități de pe piață. Pe lângă acest aspect, pe ordinea de zi se află și informarea privind achiziția de către Nuclearelectrica a unor obligațiuni în valoare de 45 milioane de euro emise de CEC Bank. (zf.ro) 

 

Acțiunile producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania (RKOT) au fost suspendate de la tranzacționare din cauza nerespectării obligațiilor de raportare periodică, conform Bursa de Valori București (BVB). Compania nu a publicat rapoartele anuale și semestriale în 2023, iar în octombrie a prezentat rezultate financiare preliminare pentru 2022, atribuind întârzierea unui accident suferit de CEO-ul polonez Tomasz Kurcin. În 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancționat Raiko pentru nerespectarea obligațiilor de raportare cu suma totală de 52.400 lei. Deținerea lui Kurcin în Raiko s-a redus semnificativ în 2022, de la 18,21% la 4,6%, fiind sancționat pentru nerespectarea raportării acestor schimbări. În prezent, cel mai mare acționar al Raiko Transilvania este TAX & Capital Advisors, controlată de Kurcin, cu o deținere de 35% din Raiko. Evaluarea bursieră a companiei se ridica la aproximativ 1,6 milioane de lei înainte de suspendarea acțiunilor. (bursa.ro) 

 

Romgaz (SNG), producător și furnizor de gaze naturale, a raportat la Bursa de Valori București (BVB) constituirea unui depozit la termen fără prelungire automată în valoare de 30 de milioane de lei la CEC Bank. Depozitul a fost încheiat la data de 19 ianuarie și are o dobândă negociată de 6,1% pe an. Compania menționează că a mai constituit depozite la CEC Bank cu o valoare cumulată pe o perioadă de 12 luni care a depășit pragurile de semnificație de 5% din valoarea activelor nete și 10% din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2022, iar unele dintre aceste depozite au avut scadența înainte de 19 ianuarie 2024. (zf.ro) 

 

Analiștii de la Raiffeisen Bank au început acoperirea acțiunilor companiei de distribuție și logistică Aquila Part Prod (AQ) cu o recomandare de cumpărare și un preț-țintă de 1,35 lei pentru următoarele 12 luni. Aceasta implică un randament potențial de peste 28% la prețul curent de tranzacționare, conform unui raport de analiză. Raiffeisen Research susține recomandarea lor pe baza parteneriatelor de lungă durată ale Aquila cu furnizori de renume, pe baza creșterii și a diversificării portofoliului de mărci proprii, a orientării către canale de distribuție mai profitabile, reducerea costurilor de exploatare și perspectivele economice favorabile ale industriei. Compania Aquila operează un model de afaceri axat pe distribuție, logistică și transport, având o rețea extinsă de distribuție, flote de vehicule și facilități logistice în România și oferind servicii de transport în 20 de țări. (zf.ro) 

 

OTP Bank, cel mai mare creditor al Ungariei, se află în discuții avansate pentru vânzarea unității sale din România către Banca Transilvania în primul trimestru al acestui an, conform surselor citate de Bloomberg. Un acord ar putea fi anunțat în curând, iar discuțiile au avut loc încă de la sfârșitul anului trecut. Banca Transilvania, cel mai mare creditor din România, și OTP se apropie de o înțelegere, iar casa de brokeraj Concorde din Budapesta a evaluat afacerea la 350 de milioane de euro. Vânzarea unității din România face parte din strategia OTP de cesionare a unităților cu cotă de piață mai mică. Reprezentanții ambelor bănci au refuzat să comenteze. (financialintelligence.ro) 

 

Evenimente Externe

 

Principalii indici din SUA încep săptămâna consolidând o serie de creșteri-record. Indicele industrial Dow a crescut cu 0,4%, până la 38001,81, pe când S&P 500 a crescut cu 0,2%, dând startul săptămânii cu un nou maxim, iar Nasdaq Composit a crescut cu 0,3%. Microsoft și alți giganți din domeniul tehnologiei au ajutat la creșterea Dow Jones în ultimele săptămâni, ducând indicele la peste 38000 în ședința de luni. Acțiunile Goldman, care au crescut cu 1% luni, au contribuit în mare măsură la indice de la ultima sa bornă. Săptămâna aceasta, investitorii vor continua să analizeze o serie de date economice și de rezultate, inclusiv prima citire a produsului intern brut SUA din trimestrul al patrulea, precum și cifrele privind inflația și consumul. Companii precum Tesla, Netflix și Procter & Gamble raportează pe parcursul săptămânii. (wsj.com) 

 

Prețul petrolului a înregistrat o scădere pentru a doua zi consecutiv, sub influența preocupărilor legate de perspectivele cererii globale de petrol, în ciuda evenimentelor geopolitice din Orientul Mijlociu și atacului asupra unui terminal rusesc de export. Prețul țițeiului Brent a coborât cu 41 de cenți (-0,5%) la 78,15 dolari pe baril, după o scădere de 54 de cenți vineri. În același timp, cotațiile futures ale țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) au înregistrat o scădere cu 2 cenți la 73,39 dolari pe baril pentru contractul cu livrare în februarie, iar contractul pentru luna martie a coborât la 72,95 dolari pe baril. Chiar și cu informații despre un presupus atac cu drone ucrainene asupra unui terminal rusesc de export de combustibil, prețurile petrolului au avut fluctuații minime. Producătorul rus Novatek a anunțat că a fost nevoit să suspende unele operațiuni la terminalul său din Marea Baltică din cauza unui incendiu. În timp ce conflictul din Gaza continuă în Orientul Mijlociu, Statele Unite au lovit sâmbătă o rachetă anti-navă care urma să fie lansată în Golful Aden de către militanții houthi din Yemen. (cnbc.com) 

 

Acțiunile companiilor chineze listate pe bursa de la New York au înregistrat o puternică depreciere de la începutul anului, continuând trendul de prăbușiri din ultimele 12 luni. Indicele Nasdaq Golden Dragon China, care cuprinde acțiunile unor giganți precum Alibaba și Baidu, împreună cu alte 67 de companii chineze listate pe bursa americană, a înregistrat o scădere de peste 14% de la începutul lunii ianuarie și de 30% în ultimele 12 luni. Această tendință de depreciere accentuată din ultimul an se adaugă pierderilor multianuale începând cu 2021, companiile chineze pierzând peste 6 trilioane de dolari din capitalizare în acest interval. Chiar dacă datele oficiale publicate de China indică o creștere economică de 5,2% în 2023, investitorii manifestă îngrijorări persistente, având în vedere lupta guvernului de la Beijing cu deflația, cererea redusă și problemele semnificative de șomaj în rândul tinerilor. Aceste aspecte sunt exacerbate de problemele în sectorul imobiliar al Chinei, care a contribuit semnificativ la creșterea economică în trecut. (profit.ro) 

 

Majoritatea acțiunilor asiatice au înregistrat creșteri marți, reflectând optimismul preluat de pe Wall Street, unde avansurile din sectorul tehnologic au condus la maxime istorice. Cu toate că Banca Japoniei a menținut o poziție ultra-dovish și a prognozat o încetinire a inflației, piețele chinezești au făcut o pauză în scăderi, iar indicele Hang Seng din Hong Kong s-a redresat din minimul ultimelor 15 luni, în urma unor informații privind posibile măsuri guvernamentale de sprijinire a piețelor locale. În contrast, indicii din China continentală au rămas la minimele ultimilor ani, influențați de semnele de slăbiciune economică persistentă. Creșterea piețelor asiatice a fost susținută de avansul pozitiv de pe Wall Street, cu sectorul tehnologic beneficiind în continuare de interesul pentru inteligența artificială. Indicii S&P 500 și Dow Jones Industrial Average au atins luni niveluri-record, iar în această săptămână, investitorii au așteptat rapoarte trimestriale importante de la companii precum Netflix, Tesla și Intel din Statele Unite. (investing.com) 

In Focus

BVB:

SFG, TTS, ONE, SNN, SNG, AQ

Extern:

DJI, cotațiile petrolului


Newsletter Goldring Abonează-te la Trendul Zilei și fii în contact cu tot ceea ce contează.

BVB
BET15.492,47-0.80%
BETPlus2.305,05-0.73%
BET-TR32.135,67-0.80%
BET-XT1.333,26-0.71%
BET-FI59.017,00-0.61%
BET-NG1.122,90-1.01%
BET AeRO1.047,30-0.61%

Top 10 Tranzacționate BVB
SIMBOLPRETVARIATIEVALOARE
H2O125.0000-3.40%32.035.338
TLV24.6000-1.05%8.142.141
TTS29.10001.39%3.982.151
M3.9950-0.13%2.391.412
SNP0.57450.09%2.352.233
SNG51.30000.79%2.191.555
COBL3.900030.00%1.487.647
ATB1.77007.60%1.478.716
FP0.5260-0.38%1.414.678
EL11.2200-1.58%1.389.314

Extern

 

Dow Jones38.001,810.22%
S&P 5009.126,97-0.06%
NASDAQ15.360,29-0.21%
VIX13,19-4.4%
DAX16.683,36-0%
CAC 407.413,25-0.32%
FTSE MIB IDX26.835,310.26%
AEX Amsterdam785,600.1%
WSE WIG74.954,24-0.51%
Shanghai2.826,500%
Nikkei 22536.546,950.69%
S&P/ASX 2007.476,600.74%

Obligațiuni
SUA 10Y4.099%
SUA 5Y4.019%
SUA 2Y4.383%
Canada 10Y3.489%
Germania 10Y2.2595%
Franța 10Y2.784%
Japonia 10Y0.633%
Hong Kong 10Y3.536%
RO 10YR6.420%
RO 5YR6.120%
RO 2YR5.970%

 

 


Dobânda de referință
România7.00%
SUA5,25%- 5,5%
UE4.5%
Japonia-0.10%
China3.45%

Mărfuri
Aur2,030.750.42%
Argint22.4880.86%
Petrol Brent80.220.20%
Cupru3.79181.22

 


Cursuri_valutare
EUR/RON4.9775
0.01%
USD/RON4.5649
-0.18%
GBP/RON5.81330.07%
EUR/USD1.09040.21%

SURSE: BVB.RO, INVESTING.COM,ZF.RO

 
 
 
Disclaimer

Informaţiile cuprinse în acest raport au scop informativ și nu reprezintă recomandări de a cumpăra sau a vinde valori mobiliare prezentate, ci oferă informaţii şi opinii care să faciliteze luarea unei decizii în mod independent de către fiecare investitor în parte. Opiniile exprimate în analiză reflectă cu acuratețe propriile convingeri despre instrumentele financiare prezentate. În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor şi riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa aici

Informaţiile prezentate în acest raport nu reprezintă garanţie pentru obţinerea unor profituri şi societatea Goldring SA şi/sau autorii raportului nu îşi asumă răspunderea pentru deciziile de investiţie bazate pe aceste informaţii. Autorii acestei analize atestă faptul că nu au fost remunerați direct sau indirect pentru a exprima opiniile și recomandările din acest document. Preluarea informaţiilor din acest raport este permisă cu condiţia obligatorie a prezentării sursei informaţiilor preluate.

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize de piață, articole și alte materiale pregătite de către experții Goldring.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA