Amortizarea reprezintă recuperarea treptată atât fiscal, cât și contabil, a valorii unei investiții.
În termeni generali, amortizarea poate fi caracterizată ca un proces financiar de repartizare și recuperare a valorii unei investiții.
Rolul amortizării este de a scădea acea valoare anuală amortizabilă, calculată pe baza valorii totale a activului pe întreaga sa durată de viață utilă, ceea ce va permite păstrarea resurselor în cadrul întreprinderii pentru a contribui la refacerea activelor fixe, chiar și prin utilizarea activelor existente.
Există mai multe metode prin care se poate stabili valoare amortizabila.
Amortizarea liniară este cea mai ușoara și utilizată metodă din România și reprezintă un calcul simplu prin împărțirea valorii activului în mod egal pentru toată durata de viată a acestuia.
Amortizarea accelerată este utilizată atunci când activele sunt utilizate mai intens în primul an de folosința și constă în amortizarea a 50% din valoarea totala în anul respectiv, ulterior folosindu-se metoda liniara pentru restul de ani rămași.
Amortizarea degresivă este o metoda buna pentru cei care utilizează activele și obțin un randament mai bun în primi ani de utilizare. Pentru primii ani de utilizarea a activului se folosește amortizarea accelerată, iar pe măsura trecerii anilor, amortizarea se reduce
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds