fbpx

GOLDRING SA


ASML

ASML Holding NV
  17.07.2023

ASML Holding NV este o companie care produce sisteme (mașini) de litografie pentru producerea de microcipuri. Compania oferă producătorilor de cipuri tot ce au nevoie (hardware, software și servicii) pentru a produce în serie cipuri prin litografie. Compania are sediul în Veldhoven, Țările de Jos.

Compania a raportat rezultatele financiare aferente trimestrului I din 2023 peste așteptările analiștilor. Rezultatul net pe acțiune a fost un profit de 5,44$ sau 4,96€ (față de estimările de 4,65$), în creștere cu 189% în raport față de profitul net pe acțiune aferent trimestrului I din 2022. Firma a distribuit către acționari un dividend brut pe acțiune de 5,80€ pentru 2022, mai mare față de 5,50€ pentru 2021.

Acțiunea ASML Holding NV este listată pe bursa de acțiuni NYSE prin New York Registry Shares (NYRSs) și pe bursa europeană Euronext Amsterdam, sub simbolul bursier ASML. Compania are în prezent o capitalizare de piață de circa 297,5 miliarde $, iar prețul acțiunii a crescut de la minimul din oct. 2022 și până în prezent cu circa 105%.

Indicatorul beta β (5 ani) al acțiunii are valoarea de 1,15, ceea ce indică faptul că prețul este teoretic cu 15% mai volatil în comparație cu piața.

 

Perspectivă pe termen mediu si lung

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long880$17%650$

ASML

De la minimul din oct. 2022, prețurile acțiunii ASML au crescut de la un nivel de suport situat sub norul Ichimoku, de aproximativ 360$, și au reușit să iasă definitiv deasupra norului la începutul lunii mai 2023, ceea ce denotă că trendul descendent al prețului acestei acțiuni s-a schimbat. Semnalul este convingător, întrucât norul deplasat s-a schimbat și este colorat în verde.

Indicatorul ROC (Rate of Change), care arată modificarea procentuală a prețurilor, este pozitiv. De la adâncitura din oct. 2022 situată sub un nivel supra-vândut (nivelul -20), linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă până la vârful din ian. 2023. Apoi, linia ROC a avut o mișcare descendentă de la un nivel foarte supra-cumpărat (nivelul 60) spre nivelul zero. Ulterior, linia a avut o mișcare laterală între nivelul zero și un nivel supra-cumpărat (nivelul 20), fapt ce indică menținerea presiunii la cumpărare.

Indicatorul MACD (Moving Average Convergence Divergence) a generat un semnal de cumpărare încă din sfârșitul lui oct. 2022, deoarece s-a intersectat și a trecut deasupra semnalului său (linia roșie), sub un nivel supra-vândut (nivelul -30). De la adâncitura din oct. 2022, linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă și a atins un nivel supra-cumpărat (nivelul 30) în ian. 2023. Ulterior, începând din feb. 2023, linia MACD s-a mișcat lateral de-a lungul nivelului supra-cumpărat (nivelul 30), indicând menținerea presiunii la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea ASML are un trend ascendent începând de la minimul din oct. 2022. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețurilor acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long880$17%650$

ASML

Graficul zilnic al ASML arată că prețurile au spart la sfârșitul lunii mai 2023 un nivel de rezistență (de culoare violet), de la aproximativ 700$. După această spargere, s-au consolidat deasupra suportului (fosta rezistență) și își continuă trendul ascendent în luna iulie, depășind maximele din mai și iunie 2023. Să remarcăm faptul că media mobilă pe 50 de zile a trecut peste cea pe 200 de zile la începutul lunii ianuarie 2023. Acțiunile se tranzacționează deasupra mediilor mobile pe 50 și 200 de zile, ceea ce este “bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea ASML este reflectată în linia puterii relative (RS) în raport cu indicele european EURO STOXX 50. Linia RS are o mișcare ascendentă de la un nivel de suport (minimele din octombrie 2022), confirmând mișcarea prețurilor. Dacă prețurile își vor continua mișcarea ascendentă, atunci linia RS ar trebui să se îndrepte și să testeze propria rezistență (linia de culoare roșie).

Sistemul de indicatori DMI (Directional Movement Index) a susținut creșterea prețurilor acțiunii ASML. Indicatorii direcționali au trimis un semnal încă de la începutul lunii noiembrie 2022, arătând o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut din nou deasupra -DI (linia roșie). Indicatorii direcționali trimit un semnal și în luna iulie 2023, care trebuie întărit de semnalul ADX. Linia ADX (linia violet) ne arată dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea de 25). Trendul este unul slab acum, deoarece linia ADX se află încă sub nivelul 25.

 

Concluzie finală:

Pe termen scurt și mediu, este posibil să vedem o continuare a mișcării ascendente a prețului acestei acțiuni. Prețul se poate îndrepta spre maximele istorice din septembrie și noiembrie 2021, de aproximativ 880$.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA