fbpx

GOLDRING SA


Fluxul de numerar (cash flow)

Fluxul de numerar sau cash flow-ul reprezintă un circuit al banilor și anume diferența dintre intrările și ieșirile de numerar realizate în timpul desfășurării activității firmei. Intrările sunt generate de încasările companiei care provin de la debitori, investitori și clienți.

În măsura în care cash-flow-ul este pozitiv, firma funcționează sănătos din perspectivă financiară. Prin urmare, orice firmă trebuie să acorde atenție maximă obținerea banilor lichizi, consolidându-si astfel o bază financiară care să-i permită desfășurarea armonioasă a activității și implicit, dezvoltarea business-ului.

În ceea ce privește importanța cash-flow-ului, acesta joacă un rol esențial în cadrul oricărei companii, fiind unul dintre instrumentele principale utilizate în procesul de management. Pentru a putea gestiona adecvat toate operațiunile unei companii, este necesar să se cunoască proveniența, dar și scopul în care sunt utilizate fondurile. Cu alte cuvinte, prin intermediul analizei fluxului de numerar se poate obține o imagine de ansamblu asupra sănătății financiare a companiilor.

Cunoașterea fluxului de numerar oferă, de asemenea, posibilitatea de a trasa cu mult mai multă ușurință direcțiile de acționare și de evitare a lipsei de lichidități. Prin urmare, cash-flow-ul este unul dintre elementele cheie care menține stabilă compania, în primă instanță fiind chiar mai important ca profitul.

În cele mai multe situații, factorul decisiv care determina falimentul unui business este lipsa numerarului necesar pentru acoperirea datoriilor.

De asemenea, fluxul de numerar este un important instrument utilizat de investitori. Aceștia întotdeauna analizează variantele pe care le au la dispoziție, adoptând în final deciziile care se aliniază cel mai bine intereselor lor actuale si viitoare. În acest sens, multiple informații importante privind performanțele financiare ale unei companii sunt prezentate în cadrul situațiilor de cash-flow.

Tipuri de cash-flow

Fluxul de numerar poate fi:

  • Cash-flow operațional – este reprezentat de numerarul care provine din activități curente precum vanzarea serviciilor companiei sau a produselor realizate de către aceștia. Acesta nu include numerarul provenit din investiții.
  • Cash-flow investițional – se definește prin fonduri care sunt obținute din activele interne, însă non operaționale.
  • Cash-flow de finanțare – este dat de numerarul provenit din împrumuturi bancare, acționari, investitori și dividende.

Pe scară largă, toate tipurile de cash-flow sunt utilizate pentru a analiza viabilitatea proiectelor, fiind o bază pentru calcularea valorii nete și a ratei de rentabilitate.

Cum se calculează cash-flow-ul?

Fluxul de numerar se calculează prin intermediul mai multor operațiuni, care cuprind ajustări la venitul net, scăderi și adăugări de diferențe de venituri, tranzacții financiare și cheltuieli care apar într-o anumită perioadă de timp.

Cash-flow-ul se poate calcula utilizând două metode:

Metoda directă de calculare a fluxului de numerar

Această metodă implică adunarea tipurilor de plăți și încasări efectuate în numerar, fiind luat în considerare atât numerarul plătit furnizorilor, cât și încasările de la clienți și numerarul plătit pentru asigurarea salariilor. La aceste cifre se ajunge prin calcularea soldurilor inițiale și finale a varietăților de conturi, prin examinarea creșterii sau scăderii nete a soldurilor acestora.

Metoda indirectă de calculare a fluxului de numerar

Cash-flow-ul prin metoda indirectă se poate realiza ținând cont atât de istoricul operațiunilor efectuate în perioada precedentă, cât și de previziunile sau proiecțiile de situații financiare create pentru perioada următoare.

Indiferent că este utilizată metoda directă de calculare a fluxului de numerar, respectiv cea indirectă, rezultatul poate fi pozitiv sau negativ. Cash-flow-ul este pozitiv atunci intrările de numerar sunt mai mari decât ieșirile, iar cash-flow-ul negativ atunci când ieșirile de numerar sunt mai mari decât intrările.

 

metoda cashflow
Sursa: stratafolio.com

Concluzii

Fluxul de numerar este fără niciun dubiu un element important care determină stabilitatea financiară a oricărei companii, permițând totodată trasarea unor perspective noi de dezvoltare. Pentru a trasa concret planurile de viitor ale unei afaceri, este esențial ca fluxul de numerar să fie gestionat cu responsabilitate și transparență.

De asemenea, fluxul de numerar este un instrument util atât în cunoașterea unui business, cât și în obținerea unor analize financiare obiective, în contextul luării unor decizii de investiții.

< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 

Adunarea Acționarilor Berkshire Hathaway din 2024

În anii '50 și la începutul anilor '60, Buffett a condus parteneriate de investiții care percepeau comisioane asemănătoare fondurilor speculative (inclusiv o cotă de 25% din orice randament anual mai ...
Citește mai mult

Ce sunt Fondurile index?

Ce este un fond index? Un fond index este un tip de fond de investiții care își propune să urmeze performanța unui anumit indice de piață. Printre indicii de piață ...
Citește mai mult

Cum putem investi în indicele BET?

Ce este indicele BET? BET este primul indice creat de BVB și reprezintă principalul punct de referință al pieței locale de capital. Acesta reflectă performanța celor mai tranzacționate companii de ...
Citește mai mult
 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletter și intră în tragerea la sorți pentru a câștiga una din cele 10 cărți pe care le oferim. „Analiza tehnică și managementul de portofoliu”, scrisă de analistul tehnic Dan Turmacu.

Regulament Giveaway


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA