fbpx

SSIF GOLDRING SA


Contabilitatea (financiară, primară)

Ce este contabilitatea?

Contabilitatea este procesul de înregistrare sistematic și cronologic a tranzacțiilor financiare aferente unei afaceri care măsoară succesul unei companii.

Situațiile financiare utilizate în contabilitate reprezintă un sumar al tranzacțiilor financiare pe o perioadă de contabilitate, sintetizând operațiunile companiei, poziția financiară și fluxurile de numerar.

Gestionarea contabilității poate fi efectuată de un agent de contabilitate sau de un contabil, sau de departamente financiare.

În România, contabilitatea este ținută în limba română și în moneda națională, iar cea în valută este ținută atât în moneda națională, cât și în valută. Funcțiile contabilității sunt: funcția de informare, funcția de înregistrare si prelucrare a datelor, funcția juridică, funcția previzională, funcția de control gestionar.

Cum poate fi clasificată?

Contabilitatea financiară este o ramură a contabilității care implică un proces de înregistrare și sintetizare a tranzacțiilor și operațiilor ce influențează patrimoniul agenților economici utilizând o serie de principii contabile stabilite.

Datele financiare privind cheltuielile, activele, veniturile, pasivele și capitalurile proprii constituie situațiile financiare utilizare în contabilitatea financiară.

În contul de profit și pierdere veniturile și cheltuielile sunt raportate, contabilizate și conțin aproape tot. În schimb, în bilanț sunt raportate activele, datoriile și conturile de capitaluri proprii.

Contabilitatea primară este una dintre funcțiile cheie pentru afacere și se referă la întocmirea și înregistrarea actelor (chitanțe, ordine de plată, dispoziții de încasare/ plată către casierie, întocmirea registrului de casă a notelor de intrare recepție, a bonurilor de consum și a deconturilor de cheltuieli, cecuri, foi de vărsământ) care rezultă în urma situațiilor financiare.

Situațiile financiare care sintetizează tranzacțiile unei companii mari, poziția financiară și fluxurile de numerar pentru o perioadă anume sunt rapoarte succinte și au la bază mii de operațiuni financiare individuale.

< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
24
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 
Sectorul bancar

Ce consecințe au prăbușirile băncilor asupra sectorului bancar?

Luna martie a adus multe provocări investitorilor, de la date economice importante – în perspectiva ședinței Fed și a luptei împotriva inflației, până la situația complicată a unor bănci importante ...
Citește mai mult

Strategii și etape de listare la Bursa de Valori București

Bursa de Valori București facilitează fluxul de bani între investitori și afacerile de succes care caută finanțare nebancară. Pe lângă accesul la capital, o companie listată are parte de numeroase ...
Citește mai mult
Femei

Femei de succes la bursă

Prezența femeilor în economie reprezintă un element esențial în vederea creșterii și dezvoltării potențialului economic al unei țări. Investițiile au fost mult timp considerate ca fiind o lume a bărbaților, ...
Citește mai mult
 
SSIF GOLDRING SA