fbpx

SSIF GOLDRING SA


Dobânda

Ce este dobânda?

Dobânda este suma pe care un creditor o încasează de la un debitor și reprezintă procentul din suma împrumutată, prin urmare este nivelul procentual aplicat capitalului împrumutat pe perioada desfășurării creditului.

Cum poate fi clasificată?

Dobânda pentru depozitele depuse la o bancă poate fi de două feluri: simplă, care se calculează pe baza sumei depuse inițial și dobânda acumulată, care se calculează prin aplicarea ratei dobânzii la capitalul depus inițial și dobânda obținută pentru perioada precedentă.

În schimb, dobânda percepută la sumele împrumutate de către bancă poate fi clasificată ca dobândă fixă care este fixă pe toate perioada desfășurării creditului și cea variabilă care se modifică pe perioada contractului, în cea mai mare parte, în funcție de indicatorii monetari.

Cum se calculează dobânda?

Dobânda simplă se calculează conform formulei: , unde r este rata anuală a dobânzii, B este soldul inițial, m este numărul de perioade de timp scurse, iar n este frecvența de aplicare a dobânzii.

De exemplu, la un sold de 2.500$ și o rata anuală simplă a dobânzii de 12,99% pe an, aplicată lunar, deci frecvența de aplicare a dobânzii de 12 ori pe an, dobânda s-ar calcula astfel:

< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
24
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 
Sectorul bancar

Ce consecințe au prăbușirile băncilor asupra sectorului bancar?

Luna martie a adus multe provocări investitorilor, de la date economice importante – în perspectiva ședinței Fed și a luptei împotriva inflației, până la situația complicată a unor bănci importante ...
Citește mai mult

Strategii și etape de listare la Bursa de Valori București

Bursa de Valori București facilitează fluxul de bani între investitori și afacerile de succes care caută finanțare nebancară. Pe lângă accesul la capital, o companie listată are parte de numeroase ...
Citește mai mult
Femei

Femei de succes la bursă

Prezența femeilor în economie reprezintă un element esențial în vederea creșterii și dezvoltării potențialului economic al unei țări. Investițiile au fost mult timp considerate ca fiind o lume a bărbaților, ...
Citește mai mult
 
SSIF GOLDRING SA