fbpx

GOLDRING SA


HG

Cupru
  18.04.2022

Cererea pentru cupru este adesea privită ca un indicator de încredere al sănătății economice datorită aplicațiilor larg răspândite ale acestuia în majoritatea sectoarelor economice.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la o scădere a prețului cuprului de la un maxim istoric de la circa 5$ per tonă la începutul lunii martie 2022. Investitorii s-au îndreptat spre activele financiare sigure, adică spre dolar, aur, obligațiuni de trezorerie americane.

Contractul Copper futures este listat pe piața americană Comex (CME Group), sub simbolul bursier HG. Confruntat în continuare cu riscul geopolitic, cuprul futures cu scadența în mai 2022 a închis săptămâna în jur de 4,72$ per tonă, cu circa 7% mai jos față de maximul de la începutul lui mar. 2022.

 

Perspectivă pe termen mediu

SumarPozițieTarget priceStop loss
CopperHOLD

copper

De la minimul din mar. 2020, prețul cuprului a crescut de la un nivel de suport situat sub norul Ichimoku, de la circa 2$. Prețul s-a aflat într-un trend ascendent deasupra norului Ichimoku ajungând destul de departe de acesta, până la circa 4,9$ (maximul din mai 2021). Semnalul a fost convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde. De atunci, prețul cuprului s-a mișcat în interiorul unui patern de consolidare a trendului numit triunghi ascendent (a se vedea pe grafic). Totuși, prețul a reușit să se mențină deasupra norului.

Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este ușor pozitiv. Din luna oct. 2021, indicatorul are o evoluție oscilantă fără o direcție clară în jurul nivelului zero.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat un semnal de cumpărare în luna feb. 2022, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia MACD stă acum ușor peste nivelul 0.1 fără o direcție clară.

În general, pe graficul săptămânal, prețul cuprului a avut un trend ascendent de la minimul din mar. 2020, dar acum indicatorii tehnici nu au o direcție clară.

 

Perspectivă pe termen scurt

SumarPozițieTarget priceStop loss
CopperHOLD

cooper

 

Pe graficul zilnic, prețul cuprului are o mișcare laterală între nivelele 4,0 și 4,9 în ultimul an. În ceea ce privește metalele de bază, prețul a fost în general pe o tendință descendentă din cauza situație din China, unde autoritățile încearcă să deblocheze centrele logistice, în special terminalele portuare. De la începutul lui apr. 2022, prețul cuprului a testat din nou nivelul de rezistenta de la circa 4,8$, care deocamdată rezistă. Contractul se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile.

Preferința investitorilor pentru cupru este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Linia RS a avut o mișcare ascendentă de la un nivel de suport de la mijlocul lui dec. 2021, dar apoi s-a corectat de la maximul de la începutul lui mar. 2022 odată cu prețul.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului cuprului. Indicatorii direcționali au trimis ultimul semnal în apr. 2021, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Semnalul s-a estompat repede în luna mai 2021. Din iun. 2021, prețul cuprului a avut mișcări de creștere/scădere de o slabă intensitate cum linia ADX s-a mișcat și a rămas sub nivelul 25.

 

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o reluare a trendului ascendent al prețului cuprului cu condiția dispariției riscului geopolitic. Până atunci, nu vedem un trend clar al prețului cuprului.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletter și intră în tragerea la sorți pentru a câștiga una din cele 10 cărți pe care le oferim. „Analiza tehnică și managementul de portofoliu”, scrisă de analistul tehnic Dan Turmacu.

Regulament Giveaway


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA