Hidroelectrica la BVB

Descriere companie

Hidroelectrica este considerată pe bună dreptate „perla” energiei românești, nu numai datorită faptului că este cel mai mare producător de energie electrică local. În 2021, compania a produs 16,9 TWh, mai mult cu 13% comparativ cu anul anterior, contribuind cu aproximativ 30% la producția totală de energie din România. Spre comparație, Nuclearelectrica, singurul producător de energie electrică listat la bursa locală, a produs în 2021 10,4 TWh.

Listarea Hidroelectrica a fost intens discutată în ultimii ani, iar anul acesta, după o perioadă lungă de așteptare, acțiunile Hidroelectrica urmează să fie tranzacționate, după ce acționarii (Fondul Proprietatea cu o deținere de 19,94% și statul român, cu o deținere de 80,06%) au aprobat inițierea listării la Bursa de Valori București, având ca obiect exclusiv acțiunile deținute de Fondul Proprietatea. Așadar, statul român nu își va diminua participația.

Detalii listare:

Inițial, era cunoscut faptul că Fondul urmărea o listare duală datorită dimensiunii tranzacției, cu mențiunea ca cel puțin jumătate din ofertă să fie alocată investitorilor locali. De partea cealaltă, statul nu a fost de acord cu această intenție, dorind ca Hidroelectrica să fie listată doar la Bursa locală. În luna noiembrie, acționarii Fondului Proprietatea au votat vânzarea acțiunilor deținute în cadrul Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din capitalul social al acesteia, doar la Bursa de Valori București. În același timp, aceștia au aprobat și ca banii obținuți din această operațiune să fie distribuiți acționarilor FP în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective. La finalul lunii decembrie 2022, valoarea participației era evaluată la 11,15 mld. lei, iar, deși valoarea tranzacției nu este cunoscută, am putea vorbi despre cel mai mare IPO de la Bursa locală. Listarea companiei se apropie cu pași repezi, conform obiectivelor menționate în cadrul PNRR (Partea II, componenta 6 – Energie). Conform unor surse, citate de Ziarul Financiar, oferta ar avea loc în luna iunie.

Rezultate financiare

Hidroelectrica

Sursă: opcom.ro

Hidroelectrica a avut parte de un an 2022 record, datorită evoluției prețurilor la energie. Cu o cantitate a energiei vândute din producție proprie de 13,25 TWh, mai mică cu 19,7%, dar cu un preț mediu de vânzare al energiei electrice de 560 lei/MWh, în creștere cu 65% față de anul 2021, veniturile s-au ridicat 9,2 mld. lei. Veniturile au avut o dinamică de peste 40% comparativ cu cele din 2021, în timp ce profitul net s-a ridicat la 4,4 mld. lei, de asemenea în creștere cu 45,5%. Conform conducerii, acest profit include și un impozit pe venitul suplimentar în valoare de 557,1 mil. lei, comparativ cu 113,2 mil. în 2021.

Prețuri energie

Hidroelectrica

Sursă: opcom.ro

Comparație Hidroelectrica și Nuclearelectrica

Hidroelectrica

*Valoarea actuală a Hidroelectrica a fost calculată pe baza informațiilor prezentate în raportul VAN aferent lunii decembrie 2022, în timp ce valoarea Nuclearelectrica se referă la capitalizarea de piață a companiei din data de 27.04.2023

Implicații piață

Listarea Hidroelectrica ar aduce pe bursă una dintre cele mai profitabile companii din România, oferind astfel investitorilor români șansa de a face parte din acționariatul acesteia. În același timp, administratorii privați de pensii, care au în gestiune contribuțiile a milioane de români, vor avea posibilitatea de a-și diversifica portofoliul. Nu în ultimul rând, Hidroelectrica ar putea deveni o companie aflată pe radarul investitorilor internaționali și ar crea astfel o lichiditate mai ridicată pe piața locală. Listarea ar putea contribui de asemenea și la promovarea României la statutul de piață emergentă de către MSCI.

Curiozități

Conform ultimei evaluări, IPO-ul Hidroelectrica ar putea fi de cel puțin 4 ori mai mare comparativ cu IPO-ul Electrica din 2014.

Hidroelectrica s-a aflat pe poziția a doua în ZF Top 100 Cele mai valoroase Companii 2021, ediția a 16-a, sub UiPath și deasupra companiei OMV Petrom.

Conform ultimei evaluări, valoarea de piață a companiei ar putea fi de peste 1,8 ori mai mare decât capitalizarea de piață a OMV Petrom.