fbpx

GOLDRING SA


Monopol

Ce este un monopol?

Monopol este atunci când produsele sau serviciile unei companii domină un sector, adică atunci când aceasta deține control aproape total sau chiar total asupra pieței. Firma cu monopol este cea care stabilește prețul produsului sau serviciului, iar acesta poate fi unul destul de mare, pe considerentul că nu are competiție.

Ce presupune un monopol?

Un monopol este caracterizat de un maximizator, de un producător de preț, de bariere mari la intrarea în piață, are vânzător unic, dar mai este caracterizat și de discriminarea prețurilor.

  1. Maximizatorul profitului este cel care maximizează profiturile.
  2. Producător de prețuri decide prețul bunului sau serviciului care urmează să fie vândut; prețul dorit de firmă este stabilit prin determinarea cantității de produs.
  3. Barierele la intrare determină dificultatea altor vânzători de a intra pe piața monopolului.
  4. Există un singur vânzător al bunului care produce toată producția, deci o singură companie deservește întreaga piață.
  5. Discriminarea prețurilor constă în modificarea prețului sau a cantității de produs de către monopolist. Aceștia pot vinde, în funcție de piață, cantități mai mari la un preț mai mic pe o piață foarte elastică și cantități mai mici la un preț mai mare pe o piață mai puțin elastică.
    Monopol
< Vezi alți termeni bursieri

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 

 

Noutati
 
Cash sau card

Preferi să plătești cu numerar sau cu cardul?

În ultimul timp au existat numeroase discuții pe subiectul plăților cash sau card. Deși tot mai multe persoane preferă plățile cu cardul, fiecare dintre variante are atât avantaje, cât și ...
Citește mai mult
Bani fericire

Banii aduc fericirea?

Banii și fericirea - o întrebare ce pare să fie mereu la ordinea zilei este: „Banii aduc fericirea?” Mulți susțin că banii sunt cheia către fericire, în timp ce alții ...
Citește mai mult
Superstiții

5 superstiții despre bani din întreaga lume

Superstițiile despre bani sunt omniprezente în întreaga lume și reflectă diversele credințe și practici culturale ale diferitelor comunități. De la obiceiuri legate de numerologie până la mituri despre obiecte sau ...
Citește mai mult
 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize de piață, articole și alte materiale pregătite de către experții Goldring.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA