fbpx

GOLDRING SA


MPC

Marathon Petroleum Corporation
  02.10.2023

Marathon Petroleum Corporation este o companie care rafinează și comercializează produse petroliere. Compania operează prin următoarele segmente de afaceri: Rafinare, Midstream și Retail. Ea operează cel mai mare sistem de rafinare din SUA, cu aproximativ 2,9 milioane de barili pe zi de capacitate de țiței în 13 rafinării. Pe segmentul de Retail, compania are două mărci puternice (Marathon și Arco) unde benzina este disponibilă prin punctele de vânzare cu amănuntul. Compania are sediul central în Findlay, Ohio, U.S.

Compania a raportat rezultatele financiare aferente trimestrului II din 2023 peste așteptările analiștilor. Rezultatul net pe acțiune a fost un profit de 5,40$ față de estimările de 5,32$, în scădere cu 50% în raport cu profitul net pe acțiune pentru trimestrul II din 2022. Firma a distribuit către acționari un dividend pe acțiune de 0,75$ aferent trimestrului II din 2023 egal cu cel din trimestrul I din 2023.

Acțiunea Marathon Petroleum Corporation este listată pe bursa de acțiuni NYSE sub simbolul bursier MPC. Compania are în prezent o capitalizare de piață de circa 60,5 miliarde $, iar prețul acțiunii a crescut de la minimele din mai 2023 și până în prezent cu circa 45%.

Indicatorul beta β (5 ani) al acțiunii are valoarea de 1,62, ceea ce indică că prețul este teoretic cu 62% mai volatil decât piața. Beta este mai mare în comparație cu media PEERS.

În ceea ce privește indicatorii de evaluare, acțiunile MPC se tranzacționează la un discount față de PEERS, cu excepția indicatorului Preț/Vânzări (P/S), ceea ce face acțiunea mai atractivă pentru cumpărare.

MPC

Perspectivă pe termen mediu și lung

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Long195$29%130$

MPC

De la minimele din mai 2023, prețurile acțiunii Marathon au crescut de la un nivel de suport situat la marginea superioară a norului Ichimoku, de la aproximativ 105$, și s-au menținut deasupra norului în luna iunie 2023. Semnalul este convingător, deoarece norul deplasat înainte este colorat în verde, ceea ce este “bullish“.

Indicatorul ROC – Rate of Change, care arată modificarea procentuală a prețului, este pozitiv. De la adâncitura din mai-iunie 2023, linia ROC a avut o mișcare ascendentă și se află deasupra unui nivel supra-cumpărat (nivelul 25), ceea ce indică o presiune la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence a generat un semnal de cumpărare în luna iulie 2023, deoarece s-a intersectat și a trecut deasupra semnalului său (linia roșie), la nivelul zero. De la adâncitura din iunie 2023, linia MACD are o mișcare ascendentă și aproape atinge acum un nivel supra-cumpărat (nivelul 10), ceea ce indică o presiune la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea Marathon are o mișcare ascendentă de la minimele din mai 2023. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețurilor acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Perspectivă pe termen scurt

PozițieTarget pricePerc. to TargetStop loss
Hold

MPC

Graficul zilnic al Marathon arată că prețurile se află într-un raliu de la minimele din mai 2023 și au trecut peste un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare (linia violet), de la aproximativ 137$, și au crescut până la maximele din septembrie 2023, apoi au intrat într-o fază de consolidare. Să remarcăm că media mobilă pe 50 de zile s-a menținut peste cea pe 200 de zile în perioada iunie-iulie 2023. Acțiunile se tranzacționează deasupra mediilor mobile pe 50 și 200 de zile, ceea ce este “bullish“.

Preferința investitorilor pentru acțiunea Marathon este reflectată în indicele puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500. Linia RS are o mișcare ascendentă de la un nivel de suport (minimele din mai-iunie 2023) și a depășit un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare (linia violet), confirmând mișcarea prețurilor. Dacă prețurile își vor relua mișcarea ascendentă, atunci linia RS ar trebui să-și continue mișcarea.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețurilor acțiunii Marathon. Indicatorii direcționali au emis un semnal în iulie 2023, arătând o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne arată dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea de 25). După ce a atins nivelul 50, linia ADX a avut o mișcare descendentă spre nivelul 25, ceea ce indică faptul că raliul și-a pierdut din putere.

Concluzie finală:

Pe termen mediu, este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al prețului acestei acțiuni și atingerea unor noi maxime istorice. Se recomandă ca investitorii să intre din nou la cumpărare numai dacă prețul va reveni peste 152$.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 
SSIF GOLDRING SA