Poziție | Stop Loss | Target price |
LONG | – | – |
Moderna Inc. este una din companiile din sectorul de biotehnologie care dezvoltă și testează în prezent un vaccin pentru combaterea virusului SARS-COV-2.
Compania a raportat rezultatele financiare pe T1 din 2020 peste așteptările analiștilor. Pierderea netă pe acțiune a fost la nivelul de 0,35$ față de estimările de 0,37$, în scădere față de pierderea netă de 0,40$ din T1 al anului 2019.
Moderna este listată pe NASDAQ, sub simbolul bursier MRNA. Compania a început tranzacționarea pe bursa pe data de 7 decembrie 2018, la un preț de 23$ pe acțiune.
Graficul săptămânal arată o creștere puternică a prețului acțiunii începând cu luna apr. 2020 până la rezistență formată din maximele din mai & iul. 2020, de la prețul de 87$ și deasupra. De la începutul lui apr. 2020 până în prezent, prețul acțiunii a crescut cu peste 150%.
Perspectivă pe termen mediu
Acțiunea se tranzacționează deasupra norului Ichimoku colorat în verde, ceea ce este un semnal de tip ”bullish”. Totuși, prețul se află destul de departe de nor, ceea ce indica un nivel de supra-cumpărare.
Indicatorul ROC – Rate of Change ce indică modificarea procentuală a prețurilor este încă pozitiv. Linia ROC a avut o mișcare ascendentă în perioada feb.-mai 2020, confirmând trendul ascendent al prețurilor. De la maximul din mai 2020, situat peste un nivel supra-cumpărat (nivelul 200), linia ROC se corectează spre nivelul zero. Dacă linia ROC își va relua creșterea deasupra nivelului zero, acest fapt va indica o revenire a presiunii la cumpărare.
Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence are o mișcare ascendentă din feb. 2020, confirmând trendul ascendent al prețurilor. Linia MACD se află deasupra unui nivel supra-cumpărat (nivelul 10), de unde este posibila o corecție.
În general, pe graficul săptămânal, acțiunea Moderna întâmpină rezistență din partea vânzătorilor în jurul prețului de 87$. Totuși, investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.
Poziție | Stop Loss | Target price |
SHORT | 88$ | 64$ |
Perspectivă pe termen scurt
Graficul zilnic al Moderna arată că prețul nu a reușit să spargă în iul. 2020 o rezistență constituită din maximul anterior din mai 2020, de la 87$. Am asistat, de fapt, în luna iulie la o spargere falsă a acestui nivel de rezistență, prețul corecetându-se spre media mobila de 50 zile. Cel mai probabil cumpărătorii nu vor renunța și prețul va încerca din nou să depășească această rezistență. Acțiunea se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile (50z și 200z EMA), ceea ce este un semnal de tip ”bullish”.
Preferința investitorilor pentru acțiunea Moderna este reflectată și în raportul puterii relative RS cu indicele Russell 3000. Linia RS, linia violet, a avut un trend ascendent în perioada feb.-mai 2020, confirmând trendul ascendent al prețului. Linia RS nu a reușit să spargă în iul. 2020 o rezistență constituită din maximul anterior din mai 2020, similar prețului.
Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețurilor acțiunii Moderna. Indicatorii direcționali au trimis ultimul semnal în iul. 2020 ce indică o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastra) ne spune dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste nivelul de 25). Trendul ascendent a pierdut din intensitate odată cu corecția prețului, cum linia ADX are tendința de corecție spre nivelul 25.
Concluzie finală:
Analiză scrisă de
Dan Turmacu, CFTe
Senior Analist Tehnic,
Piețe Financiare