fbpx

GOLDRING SA


OIL

Crude OIL
  11.04.2022

Începutul invaziei Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie 2022 a dus inițial la o spirală mai mare a prețului petrolului. Discuțiile despre sancțiunile asupra exporturilor rusești de energie au dus prețul petrolului la un vârf de 130$ pe baril la începutul lunii martie 2022. Investitorii s-au îndreptat spre activele financiare sigure, adică spre dolar, aur, obligațiuni de trezorerie americane.

Să privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului petrolului.

Contractul Crude Oil futures este listat pe bursa futures americană NY Mercantile  Exchange (CME Group), sub simbolul bursier CL. Confruntat în continuare cu riscul geopolitic, oil futures cu scadența în mai 2022 a închis săptămâna în jur de 98$, cu circa 25% mai jos față de maximul de la începutul lui mar. 2022

 

Perspectivă pe termen mediu

SumarPozițieTarget priceStop loss
OILShort72$118$

Petrol OIL

 

De la minimul de la sfârșitul lui nov. 2021, prețul petrolului a crescut de la limita superioara a norului Ichimoku, de la circa 62$. Prețul s-a aflat într-un raliu deasupra norului Ichimoku ajungând destul de departe de acesta, până la circa 130$ (maximul din mar. 2022). Semnalul a fost convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.

Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este încă pozitiv. De la maximul de la începutul lui mar. 2022, linia indicatorului, după ce a atins un nivel supra-cumpărat (nivelul 50), se corectează spre nivelul zero.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat ultimul semnal de cumpărare în luna ian. 2022, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia MACD stă acum să genereze un semnal de vânzare aproape de un nivel supra-cumpărat (nivelul 10).

În general, pe graficul săptămânal, prețul petrolului a avut un trend ascendent dar indicatorii tehnici au început să se corecteze avertizând asupra unei schimbări de trend.

 

Perspectivă pe termen scurt

SumarPozițieTarget priceStop loss
OILShort72$118$

Petrol Oil

Pe graficul zilnic, prețul petrolului are un trend descendent de la maximele de la începutul lui mar. 2022. Statele membre ale Agenției Internaționale pentru Energie  au convenit săptămâna aceasta să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, pe lângă o eliberare de 180 de milioane de barili anunțată de președintele Biden al SUA săptămâna trecută, care vizează scăderea prețurilor la petrol. Prețul a testat din nou zona de suport de la circa 89,5$ – 93,5$ săptămâna aceasta, care deocamdată rezistă. Prețul se tranzacționează încă deasupra mediei mobile de 200 zile, dar se află sub cea de 50 zile.

Preferința investitorilor pentru petrol este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Linia RS a avut o mișcare ascendentă de la începutul lui dec. 2021, dar apoi  s-a corectat de la maximul de la începutul lui mar. 2022 odată cu prețul testând acum un nivel de suport.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului petrolului (a se vedea panoul din mijloc). Indicatorii direcționali au trimis un semnal de la începutul lui ian. 2022, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Raliul prețului petrolului s-a terminat cum linia ADX a căzut sub nivelul 20.

 

Concluzie finală:

Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a trendului descendent al prețului petrolului din martie 2022 numai dacă acesta va sparge suportul de la circa 89,5$ – 93,5$. În caz contrar, prețului petrolului ar putea evolua în lateral, fără un trend clar, între nivelele 93$ și 110$.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletter și intră în tragerea la sorți pentru a câștiga una din cele 10 cărți pe care le oferim. „Analiza tehnică și managementul de portofoliu”, scrisă de analistul tehnic Dan Turmacu.

Regulament Giveaway


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA