Performanța conturilor discreționare

Atât piețele americane, cât și cele europene au înregistrat performanțe pozitive în primul trimestru din 2023, după ce anul 2022 a adus scăderi pentru principalii indici internaționali. Indicii de referință, S&P 500 și STOXX 600, au încheiat trimestrul cu o dinamică pozitivă de 7%, după evoluții pozitive în luna martie, chiar și în contextul în care dificultățile sistemului bancar și ședințele băncilor centrale au menținut volatilitatea din piețe. Conturile discreționare administrate de Goldring au depășit acești indici de referință în această perioadă.

FED și Banca Centrală Europeană au majorat ratele dobânzilor în conformitate cu așteptările. În timp ce FED a declarat că se așteaptă la o singură majorare în acest an, BCE nu a oferit o perspectivă la fel de clară pentru următoarele decizii de politică monetară precum în ședința anterioară. Ambele bănci centrale au menționat că sunt foarte îngrijorate de starea sistemului bancar, ceea ce s-ar putea reflecta în cele din urmă asupra datelor economice.  În același timp, cele mai recente date privind inflația din SUA și din zona euro, deși încă ridicate, au continuat să rămână pe o tendință descendentă la nivel anualizat.

S&P 500 EPS Surprise

Portofoliul administrat discreționar S&P 500 EPS Surprise selectează acțiuni din componența indicelui S&P500 pe baza unor filtre fundamentale, precum dinamica profiturilor nete sau a veniturilor. Rebalansarea este realizată pe baza noului univers format pe baza ultimelor rezultate financiare și a criteriului de momentum.

Performanța portofoliului reprezintă un factor important în deciziile de investiții. Pentru anul 2023, portofoliul a înregistrat o performanță brută de 7.94%, situându-se cu 1% deasupra indicelui de referință S&P 500 Index.

Rebalansarea curentă a avut în vedere o expunere mai ridicată asupra sectorului tehnologic. Ponderile cele mai mari au fost înregistrate pentru sectoarele: Internet Content&Information cu 16,8% și Software Infrastructure cu 16,86%.

Cont discreționare &P 500 EPS Surprise

sursa: date interne

Din 2009 și până în prezent, portofoliul a înregistrat un randament anualizat de 28%, pe când indicele de referință a înregistrat un randament anualizat de 7%. Investiția în acest portofoliu ar fi generat un randament de peste 100% din 2009, pe când indicele de referință a înregistrat o performanță sub 50%.

STOXX EPS Surprise

Portofoliul STOXX EPS Surprise selectează acțiuni din compoziția indicelui STOXX 600 pe baza unor filtre fundamentale, precum dinamica profiturilor nete sau a veniturilor, iar rebalansarea este realizată pe baza noului univers format ca urmare a ultimului sezon de raportări, a perspectivelor prezentate și a criteriului de momentum.

Ca urmare a rebalansării curente, portofoliul are o expunere echilibrată pe următoare sectoare: Jewelry Stores, Packaged Foods, Household & Personal Products, Biotechnology, Airlines, Internet Retail, Beverages – Wineries & Distilleries, Semiconductor Equipment & Materials, Semiconductors, Air Delivery & Freight Services, Banks – Regional, Software – Application.

Portofoliul a generat un randament total de 10% în 2023, comparativ cu un randament de 8% pentru indicele de referință Eurostoxx 600.

Cont discreționar STOXX EPS Surprise

sursa: date interne

În perioada 2009-prezent, portofoliul a înregistrat un randament anualizat de 26%, în timp ce indicele de referință a avut un randament anualizat de 2%. Investiția în acest portofoliu ar fi generat un randament de peste 100% din 2009, în timp ce indicele de referință are o performanță de mai puțin de 30%

Balanced Goldring

Strategia urmărește creșterea și conservarea capitalului prin deținerea de companii cu o capitalizare mare de tip high-quality, care plătesc un dividend atractiv, dar și de o strategie de rotație a titlurilor de trezorerie care asigură o conservarea capitalului în momentele în care piețele se află în dificultate. Alocarea portofoliului este realizată în proporție de 80% în acțiuni plătitoare de dividende, în timp ce 20% revin unei strategii de momentum care selectează cel mai bun instrument de trezorerie pe baza mediului de piață prezent. Ultima rebalansare ține cont de ultimele informații financiare, precum și de ultimele date privind dividendele. Contribuția dividendelor pentru luna martie a fost de 0,57%.

În anul 2023, portofoliul a atins un randament brut de 4,19%, în timp ce indicele de referință Vanguard Balanced a înregistrat un randament de 4,55%.

Rebalansarea portofoliului administrat discreționar Balanced Goldring s-a axat pe obligațiuni guvernamentale și pe o distribuire echilibrată pe sectoare precum: Drug Manufacturers – General, Banks – Diversified, Aerospace & Defense și altele.

Cont discreționar Balanced Goldring

sursa: date interne

Începând cu 2009 și până în prezent, portofoliul a înregistrat un randament anualizat de 16%, timp în care indicele de referință a avut un randament anualizat de 8%. Investiția în acest portofoliu ar fi generat un randament de 8 ori mai mare decât investiția inițială, pe când benchmarkul Vanguard Balanced ETF a avut un randament mai mic de 50% față de performanța portofoliului Goldring Balanced.

Pentru a afla mai multe despre aceste strategii, dar și despre modul în care poți investi în ele, consultă pagina dedicată contului administrat discreționar. Poți deschide un cont completând formularul de înrolare online.