Venitul operațional reprezintă totalitatea veniturilor obținute de o companie, într-o anumită perioadă de timp, din prestarea principalelor activităților curente. Pe lângă veniturile obținute din vânzare produselor sau prestării serviciilor, în veniturile operaționale sunt incluse și veniturile aferente costului producției în curs de execuție, venituri din producția de imobilizări, venituri din subvenții, venituri din operațiuni de fiducie, venituri din creanțe reactivate, venituri din reevaluarea activelor sau venituri din penalități, amenzi, prime etc.
Matematic vorbind:
Vânzări nete – Costul bunurilor vândute – Cheltuieli de exploatare = Venit din exploatare
Cheltuielile de exploatare cuprind cheltuielile de vânzare, cheltuielile generale și administrative, amortizarea și alte cheltuieli de exploatare. Veniturile din exploatare nu includ elemente precum investițiile în alte societăți (venituri neoperaționale), cheltuielile cu dobânzile și impozitele.
Venitul din exploatare este monitorizat de către investitorii care doresc să înțeleagă în ce măsură operațiunile de bază ale unei companii pot crește organic și obține profit fără ca finanțările externe și alte probleme să interfereze cu rezultatele raportate.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds