4 lucruri pe care NU le știi despre bursă

  • Jucătorii de pe bursă știu multe despre piețele moderne de capital, indicii și cotații. Iată, însă, câteva lucruri mai puțin știute despre începuturile tranzacționării.
  1. Bursa își are originea în lumea antică: în timpul Republicii Romane, Cicero scria despre acțiuni cu preț ridicat sugerând că există instrumente de schimb financiar negociabile a căror valoare era legată de succesul unei anumite organizații.
  2. Acțiunile moderne au început de la Compania Olandeză a Indiei de Est: aceasta era implicată în comerțul de mirodenii și a fost printre primele companii care au oferit acțiuni. Acționarii nu aveau prea multă influență – compania era controlată de directorii săi. Cu toate acestea, acționarii au fost puternic recompensați. Dividendele anuale au fost în medie de 16% din profit în prima jumătate a secolului al XVII-lea.
  3. Brokerii de la Londra au fost interziși de la Royal Exchange: tranzacțiile de valori din Anglia au început atunci când regele William a încercat să strângă bani pentru războaiele Angliei în 1693. Tranzacțiile au început pentru prima dată pe Bursa Regală, dar primii brokeri erau atât de obraznici încât accesul lor a fost interzis. Ca urmare aceștia au început să tranzacționeze în cafenele de pe Exchange Alley, ceea ce a dus rapid la înființarea Bursei de la Londra.
  4. Cea mai veche carte despre tranzacționarea acțiunilor a fost scrisă în 1688: Joseph de la Vega a scris o carte intitulată Confusions of Confusions discutând funcționarea bursei din Amsterdam. Dacă citiți cartea, veți regăsi toate excesele și imprevizibilitatea piețelor moderne.