ADMA

Sumitomo Mitsui Financial Group, Inc. este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Japonia. Grupul operează într-un sistem integrat de grup de afaceri, incluzând operațiunile Sumitomo Mitsui Banking Corporation, SMBC Trust Bank, Sumitomo Mitsui Finance and Leasing, SMBC Consumer Finance și ale altor filiale. Acesta operează prin următoarele segmente de afaceri: Commercial Banking, Leasing, Securities (Markets) și Consumer Finance. Segmentul Commercial Banking oferă servicii bancare de retail și wholesale, precum și servicii bancare internaționale. Segmentul de Leasing oferă servicii de leasing care includ leasing de echipamente, operațional pentru aeronave. Segmentul Securities oferă clienților produse financiare, consultanță în investiții și servicii de administrare. Segmentul Consumer Finance include carduri de credit, credite de consum și garanții pentru împrumuturi. Compania are sediul în Chiyoda, Tokyo, Japonia.

 

O defalcarea a veniturilor companiei pe linii de business este prezentată aici.

99-100


Regulament Giveaway „Noi abonați la Trendul Zilei”

I. Organizator

I.1. Organizatorul concursului este Goldring SA, societate românească, cu sediul în Târgu Mureș, str. Tudor Vladimirescu, nr. 56A, 540014, înregistrată la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Târgu Mureș, sub numărul J26/440/1998, cod unic de înregistrare fiscală RO10679295.

I.2. Concursul se va derula cu respectarea prevederilor cuprinse în prezentul regulament (denumit în continuare „Regulament”). Termenii și condițiile prezentului Regulament, așa cum sunt prezentate mai jos, sunt obligatorii pentru toți participanții.

 

II. Durata concursului

II.1. Concursul „Noi abonați la Trendul Zilei” va începe în data de 10.05.2024 și va dura pe perioada lunii mai 2024, când câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți.

 

III. Condiții de participare

III.1. Pentru a fi eligibili, participanții trebuie să se aboneze la Newsletterul „Trendul Zilei” începând cu data de 10.05.2024, până în data de 31.05.2024, ora 23:59.

 

IV. Descrierea premiului acordat

IV.1. Premiul constă în 10 cărți „Analiza tehnică și managementul de portofoliu. Un ghid pentru investitori, traderi, consilieri de investiții și manageri de portofolii” de Dan C. Turmacu.

 

V. Informarea participanților conform Legii nr.363/2018

V.1. Prezentul Regulament este la dispoziția oricărei persoane sau autorități interesate, putând fi consultat gratuit pe site-ul www.goldring.ro, iar participarea la Concurs implică obligativitatea respectării prevederilor prezentului Regulament.

V.2. Prin participarea la prezentul concurs, participanții sunt de acord ca datele lor de identificare să intre în baza de date a Goldring SA, având J26/440/1998 și sediul social în Târgu Mureș, str. Tudor Vladimirescu, nr. 56A, 540014, acestea putând fi folosite exclusiv pentru activitățile de marketing desfășurate de societate și de partenerii săi, cu respectarea dispozițiilor legii nr. 363/2018 privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

V.3. Conform prevederilor legii nr.363/2018, câștigătorul are acces gratuit la datele personale colectate sau prelucrate de Organizator, printr-o cerere scrisă, datată și semnată, adresată către Goldring SA, la adresa Târgu Mureș, str. Tudor Vladimirescu, nr. 56A, 540014. Câștigătorul are, de asemenea, dreptul de intervenție asupra datelor personale putând, după caz, să solicite rectificarea, actualizarea, blocarea sau ștergerea datelor a căror prelucrare nu este conformă Legii nr.363/2018, în special a datelor incomplete sau inexacte. În condițiile de mai sus câștigătorul poate, totodată, solicita transformarea în date anonime a datelor a căror prelucrare nu este conformă legii, având dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate și legitime legate de situația particulară, ca datele care îl vizează să facă obiectul unei prelucrări, cu excepția cazurilor în care există dispoziții legale contrare. De asemenea, câștigătorul are dreptul de a se opune în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, ca datele care îl vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct sau să fie dezvăluite unor terți într-un asemenea scop.

V.4. În cadrul Concursului, Organizatorul poate colecta de la câștigători următoarele date cu caracter personal: numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, adresa de e-mail, numărul de telefon.

V.5. Câștigătorii trebuie să trimită Organizatorului o copie după cartea de identitate și numărul de telefon.

V.6. Refuzul de a furniza datele personale sau de a adera la condițiile Regulamentului reprezintă declararea persoanei ca necâștigătoare.

V.7. Datele cu caracter personal ale câștigătorilor vor fi prelucrate de către Organizator, direct sau prin intermediul partenerilor implicați în Concurs în vederea: organizării și desfășurării Concursului; desemnării și validării câștigătorilor; atribuirii premiilor și îndeplinirii obligațiilor fiscale și contabile aferente organizatorilor de campanii promoționale. Totodată, Organizatorul va face publice numele câștigătorilor prin orice mijloace de comunicare, cum ar fi platformele publice de socializare sau orice alte materiale publicitare.

V.8. Prin înscrierea în Concurs – participanții sunt de acord ca numele lor să poată fi făcute publice și folosite în scopuri publicitare de către Organizator și de către colaboratori în format electronic, în materiale tipărite sau în materiale foto/video fără ca aceștia (participanții) să emită pretenții financiare față de Organizator pentru realizarea acestor operațiuni și fără a avea dreptul de a interveni, aproba sau cere modificări pe materialele create și publicate de Organizator.

 

VI. Modalitatea de desfășurare

VI.1. Goldring SA pune la dispoziție pe site-ul www.goldring.ro Regulamentul concursului, care se va desfășura în perioada 10.05.2024 – 31.05.2024. Participanții, pentru a se înscrie în concurs, trebuie să se aboneze la Newsletterul Goldring „Trendul Zilei”.

VI.2. Pe durata desfășurării Campaniei, Goldring poate promova Concursul pe propriile canale de comunicare online și social media (Website/Youtube/Facebook/Instagram/LinkedIn).

VI.3. Goldring își rezervă dreptul de a nu lua în calcul persoanele care s-au abonat și dezabonat de la Newsletter pe durata desfășurării concursului.

VI.4. Câștigătorii vor fi desemnați în perioada 03.06.2024 – 07.06.2024 prin tragere la sorți, cu ajutorul www.random.org, după care aceștia vor fi anunțați de adresa de e-mail cu care s-au abonat la newsletter.

VI.5. Câștigătorii vor fi contactați pe adresa de e-mail de către Organizator pentru a furniza, la adresa de e-mail [email protected],  o poză sau un scan cu cartea de identitate sau cu dovada adresei de domiciliu.

VI.6. NOTĂ: Organizatorul își rezervă dreptul de a șterge orice mesaj ofensator, pe oricare dintre rețelele de socializare.

 

VII. Acordarea premiilor

VII.1. După stabilirea și contactarea câștigătorilor, aceștia trebuie să furnizeze Organizatorului datele de contact pentru acordarea premiilor. Organizatorul se obligă să facă public, pe paginile de Instagram și de Facebook ale Goldring, numele câștigătorului în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data desemnării acestuia (10.06.2024). Participarea la Concurs implică acordul participanților ca numele lor să poată fi publicate în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și a serviciilor de piață și utilizate gratuit de către Organizator în orice materiale publicitare.

VII.2. În cazul în care unul sau mai mulți câștigători nu sunt validați, refuză să accepte premiul sau nu îl acceptă în condițiile prezentului Regulament, se va relua tragerea la sorți pentru a stabili un alt câștigător ș.a.m.d.

VII.3. Nu se acordă contravaloarea premiului în bani.

VII.4. Orice contestație va fi depusă la sediul Goldring. Cererea scrisă, expresă și motivată în vederea sesizării Organizatorului cu privire la nerespectarea Regulamentului trebuie depusă în termen de 24 de ore de la data constatării neregulii, orice sesizare în acest sens depusă după trecerea termenului de mai sus fiind considerată nulă de drept și neavenită.

VII.5. Organizatorul își declină orice răspundere în situația în care un participant câștigător nu răspunde la e-mailurile trimise de Organizator indiferent de motiv sau pentru orice situații în care acesta nu va putea fi contactat în termenele menționate în prezentul Regulament.

 

VIII. Dispoziții finale

VIII.1. Organizatorul concursului nu este răspunzător de plata taxelor sau a altor obligații financiare legate de premiile oferite decât în limitele prevăzute la punctul VII al prezentului Regulament.

VIII.2. Prin înscrierea la Giveaway-ul „Noi abonați la Trendul Zilei”, participanții sunt de acord cu prevederile prezentului Regulament.

VIII.3. Acceptând termenii și condițiile, participanții sunt de acord ca datele lor să fie prelucrate și să intre în baza de date a Goldring SA. La cererea scrisă a acestora, adresată la Târgu Mureș, str. Tudor Vladimirescu, nr. 56A, 540014, se obligă să actualizeze, să șteargă și să-i informeze pe participanți despre datele lor personale prelucrate. De asemenea participanții sunt de acord ca, odată abonați la Newsletter, să primească informații, obiecte promoționale și/sau produse gratuite, prin poștă, telefon, e-mail, SMS sau alte mijloace de comunicare de la Goldring SA și de la partenerii săi.

VIII.5. În cazul în care, în urma unor verificări ulterioare, se constată că una sau mai multe dintre regulile de participare nu au fost respectate, Organizatorul își rezervă dreptul de a retrage premiul acordat.

VIII.6. În cazul în care organizarea Concursului este împiedicată de evenimente de forță majoră, Organizatorul își rezervă dreptul de a decide, după caz, încheierea, prelungirea sau amânarea concursului.

VIII.7. Regulamentul de participare/desfășurare a Concursului este disponibil în mod gratuit oricărui solicitant pe site-ul www.goldring.ro.

VIII.8. Organizatorul își rezervă dreptul să modifice prezentul Regulament prin act adițional de câte ori este necesar, cu informarea corespunzătoare a celor interesați și/sau a publicării actului adițional pe site-ul www.goldring.ro.


Ce sunt Fondurile index?

Ce este un fond index?

Un fond index este un tip de fond de investiții care își propune să urmeze performanța unui anumit indice de piață. Printre indicii de piață pe care aceste fonduri încearcă să îi urmeze putem aminti S&P 500 sau Russell 2000.

Un indice de piață este o măsură a performanței unui grup de active financiare, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile, care reprezintă un segment al unei piețe bursiere sau al unei economii. Tu, în calitate de investitor nu poți achiziționa direct un indice de piață, însă fondurile index oferă o modalitate de investiție indirectă într-un indice, deoarece își propun să urmeze de aproape performanța acestuia.

Fondurile indexate pot adopta diferite strategii pentru a urmări un indice de piață. Unele dintre ele investesc în toate acțiunile incluse în indice, în timp ce altele se concentrează doar pe un eșantion din acele acțiuni. Indicii de piață se bazează adesea pe capitalizarea bursieră a companiilor pentru a determina ponderea fiecărui titlu în indice. Capitalizarea de piață este calculată astfel: prețul acțiunilor înmulțit cu numărul total de acțiuni emise de companie și indică valoarea totală a companiei pe piață. În cazul unui indice ponderat în funcție de capitalizare, acțiunile cu o capitalizare mai mare reprezintă o proporție mai mare în indice. Alți indici, cum ar fi Dow Jones Industrial Average, folosesc o pondere în funcție de prețul acțiunilor. Unii indici pot utiliza, de asemenea, instrumente derivate precum opțiunile sau contractele futures pentru a-și atinge obiectivele de investiții.

Cum se implică fondurile index în investiții?

Fondurile index adoptă, de obicei, o abordare pasivă în investiții. Asta înseamnă că își propun să maximizeze randamentele pe termen lung prin menținerea unei strategii de investiții care presupune o frecvență redusă în cumpărarea și vânzarea de titluri de valoare. În contrast, fondurile gestionate activ caută adesea să obțină randamente care să depășească performanța pieței (evaluată în mod obișnuit printr-un anumit tip de indice) prin intermediul unor tranzacții mai frecvente.

La fel ca în cazul oricărei investiții, fondurile indexate prezintă anumite riscuri. Un fond indexat este expus acelorași riscuri generale ca și titlurile de valoare incluse în indicele pe care îl urmărește. În plus, există și alte riscuri potențiale, cum ar fi:

  1. Lipsa de flexibilitate: Un fond indexat poate avea mai puțină flexibilitate decât unul neindexat, pentru a face față scăderilor de preț ale titlurilor din indice.
  2. Eroare de urmărire: Există posibilitatea ca un fond indexat să nu reproducă perfect performanța indicelui său. De exemplu, fondul ar putea investi doar într-un eșantion al titlurilor de valoare incluse în indice, ceea ce ar putea duce la o discrepanță între performanța fondului și cea a indicelui.
  3. Subperformanță: Un fond indexat poate înregistra o performanță inferioară indicelui său din cauza comisioanelor și a cheltuielilor, a costurilor de tranzacționare și a erorilor de urmărire.

Ce tipuri de fonduri index există?

Fondurile index pot fi de mai multe tipuri:

  • Piața largă: Fondurile index care investesc în companii de toate dimensiunile și industriile, reprezentând astfel piața bursieră în ansamblu.
  • Sectoriale: Aceste fonduri urmăresc performanța unui anumit sector, precum cel al bunurilor de consum, de exemplu.
  • Naționale: Fondurile care urmăresc performanța grupurilor de investiții din SUA.
  • Internaționale: Aceste fonduri urmăresc performanța investițiilor și a piețelor din afara SUA. Se pot cumpăra acțiuni ale acestor fonduri prin intermediul unei agenții de brokeraj din SUA.
  • Obligațiuni: Fondurile care investesc în obligațiuni care alcătuiesc indici de obligațiuni.
  • Dividende: Fondurile care urmăresc companiile cu dividende ridicate, oferind părți din câștigurile acestora investitorilor.
  • Responsabile social: Fondurile care urmăresc indici de piață, eliminând companiile care nu respectă standarde ESG.
  • Creștere: Fondurile care urmăresc companii sau sectoare cu potențial mare de creștere, care pot depăși ritmul pieței generale.

Cum aleg fondul index potrivit?

Majoritatea fondurilor indexate și a ETF-urilor impun un comision anual care acoperă costurile operaționale ale fondului. Chiar dacă fondurile indexate urmăresc performanța și compoziția indicilor existenți, există în continuare costuri asociate, incluzând cumpărarea și vânzarea investițiilor pe care le dețin. Comisionul anual este dedus din valoatrea totală a fondului.

Printre cele mai bune fonduri de indice bursier total se numără Fidelity ZERO Total Stock Market Fund, care nu impune niciun comision. Indicele Total Stock Market Index de la Schwab are o rată de cheltuieli de 0,03%, în timp ce Vanguard Total Stock Market Fund impune o rată anuală de cheltuieli de 0,04%. Aceste rate de cheltuieli extrem de scăzute pot fi mai avantajoase decât fondurile similare care aplică comisioane mai mari în timp.

Pentru a înțelege impactul ratelor de cheltuieli asupra rentabilității investițiilor, să luăm următorul exemplu: Dacă ați investi 10.000 de dolari anual timp de 10 ani, cu un randament brut de 8%, ați avea în jur de 151.000 de dolari la finalul perioadei, presupunând o rată a cheltuielilor de 0,63%. Cu toate acestea, dacă ați găsi un alt fond care oferă aceeași performanță dar cu o rată a cheltuielilor mai mică, randamentul dvs. pe termen lung ar putea fi mult mai mare. Aceasta arată cât de important este să analizați atent cheltuielile asociate fondurilor de investiții pentru a maximiza câștigurile pe termen lung.

Cum pot investi în fonduri index?

  • Stabilește-ți obiectivele și strategia de investiții: Decide-te ce vrei să realizezi din investițiile pe care le faci și ce riscuri ești dispus să îți asumi.
  • Cercetează fondurile index disponibile: Există multe fonduri index disponibile pe piață, fiecare cu propriile caracteristici și strategii. Caută fondurile care se potrivesc cel mai bine obiectivelor și profilului tău de risc.
  • Alege-ți un broker: Asigură-te că îți alegi un broker care îți oferă acces la fondurile index în care ești interesat să investești.
  • Deschide-ți un cont de investiții: Pregătește-ți actele de care ai nevoie și în doar 5 minute îți poți deschide un cont de investiții la Goldring.
  • Alimentează-ți contul de investiții: Depune fondurile necesare în contul de investiții pentru a putea efectua tranzacții.
  • Selectează fondurile index și plasează ordinele de tranzacționare: După ce ai alimentat contul de investiții și te-ai decis asupra fondurilor index în care vrei să investești, plasează ordinele de cumpărare prin intermediul brokerului.
  • Monitorizează-ți investițiile: Urmărește performanța fondurilor index în care ai investit și ajustează-ți portofoliul, dacă este necesar, pentru a te asigura că rămâne aliniat cu obiectivele tale de investiții.
  • Reevaluează periodic: Revizuiește-ți periodic investițiile în fondurile index pentru a te asigura că sunt în continuare potrivite pentru obiectivele și circumstanțele financiare.

Fonduri index în România

  • *BT Index România ROTX: fond închis de investiții care urmărește performanța indicelui ROTX (Romanian Traded Index) de la Bursa de Valori București. Lansat în 2005, acesta conține un număr variabil de societăți, reflectând în timp real performanța acțiunilor considerate blue-chip tranzacționate la BVB. Conform BT Asset Management, cel puțin 85% din activele fondului replică structura indicelui după care este construit fondul. În data de 10 februarie 2023, valoarea netă a activelor deținute de fond era de 238 mil. lei și era deținut de aproximativ 8.000 de investitori.
  • ETF BET Patria-Tradeville: fond deschis de investiții, tranzacționat la BVB, acesta este gestionat de Patria Asset Management și reproduce performanța indicelui BET al Bursei de Valori București. Acesta este un fond de tip acumulare, astfel că dividendele încasate de la emitenții din portofoliu sunt reinvestite. Acest fond este listat la BVB și poți investi în el cu ajutorul contului Execution-Only de la Goldring.
  • *Certinvest BET-FI Index: fond deschis de investiții din România. Acesta urmărește să reproducă evoluția indicelui BET-FI al Bursei de Valori București și este un indice sectorial, adică reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a altor entități similare.
  • *Certinvest XT Index: fond deschis de investiții din România care urmărește să reproducă evoluția indicelui BET-XT al Bursei de Valori București. Indicele BET-XT cuprinde cele mai tranzacționate 25 de companii de pe Piața Reglementată a BVB, incluzând și societățile de investiții financiare (SIF-uri).
  • *Certinvest BET Index: fond deschis de investiții de la Bursa de Valori București, care urmărește să reproducă cel puțin 90% din structura indicelui BET.

*Aceste fonduri nu sunt listate la Bursa de Valori București.

 

Mai multe articole informative poți regăsi aici. Dacă ai ajuns până aici primul pas spre bursă deja l-ai făcut, așa că haide și tu în comunitatea de investitori Goldring. Deschide-ți un cont de tranzacționare rapid și ușor și bucură-te de beneficiile pe care le aduc investițiile.